Υγεία
13-10-2021 | 18:37

FDA: Το εμβόλιο της Moderna δεν πληροί τα κριτήρια για τρίτη δόση

Newsroom
Μοιράσου το
«Μπλόκο» από τον FDA στη Moderna για την τρίτη δόση του εμβολίου της
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσαν την Τρίτη ότι το εμβόλιο της Moderna δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, πιθανώς λόγω της αποτελεσματικότητας των δύο πρώτων δόσεων του εμβολίου η οποία παραμείνει ισχυρή.

Το προσωπικό του FDA σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει σε έγγραφα ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο του Moderna έδειξαν ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει τα προστατευτικά αντισώματα, αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά τον εμβολιασμό δεν ήταν αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα σε εκείνα των οποίων τα επίπεδα είχαν παραμείνει υψηλά.

Ο FDA ακολουθεί συνήθως τις συμβουλές των ειδικών του, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να το πράξει. Μια ομάδα συμβούλων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να λάβει τις ενισχυτικές δόσεις, εάν τους το εξουσιοδοτήσει ο FDA.

Η Moderna ζητά άδεια για μια αναμνηστική δόση 50 μικρογραμμαρίων, τη μισή δύναμη του αρχικού εμβολίου που χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

Η εταιρεία ζήτησε από τις αρχές να εγκρίνουν έναν τρίτο γύρο δόσεων για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και για άτομα υψηλού κινδύνου, παρόμοια με την άδεια που απέκτησαν ο ανταγωνιστής της Pfizer για το εμβόλιο mRNA. 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.