Κορονοϊός: Στη «μαύρη λίστα» με τους περισσότερους θανάτους η Ελλάδα – Τα στοιχεία του ECDC

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Στη «μαύρη λίστα» με τους περισσότερους θανάτους η Ελλάδα – Τα στοιχεία του ECDC
Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου (W38), η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ 25 ευρωπαϊκών κρατών σε θανάτους 14ημέρου, καταγράφοντας 47,6 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού με τον αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 287,5 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού για την αντίστοιχη περίοδο και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στους 17,1 θανάτους με146,9 κρούσματα. Προηγούνται η Βουλγαρία με 139,1 θανάτους (310,6 κρούσματα), η Λιθουανία με 80,5 (646,7 κρούσματα) και η Ρουμανία με 73,2 (398,9 κρούσματα).

Κατά την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 19,1 θάνατοι για την Ισπανία (76,8 κρούσματα), 16,9 για την Κύπρο (206,8 κρούσματα), 14,1 για τη Γαλλία (132,6 κρούσματα), 13 για την Ιταλία (90,4 κρούσματα), 12,7 για την Αυστρία (287,7 κρούσματα) και 9,4 για τη Γερμανία (139,8 κρούσματα). Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων είναι η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, το 14ήμερο ποσοστό νέων κρουσμάτων COVID-19, μαζί με το 14ήμερο ποσοστό θανάτων επηρεάζονται από την τοπική στρατηγική testing, την εργαστηριακή ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων επιτήρησης. "Η σύγκριση της επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την COVID-19 μεταξύ των χωρών δεν πρέπει επομένως να βασίζεται μόνο σε αυτά τα ποσοστά", διευκρινίζει.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με ποσοστό 74%, είναι η 4η χώρα με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της Covid-19 (τουλάχιστον μία δόση) στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο, μεταξύ των 22 κρατών της ΕΕ/ΕΟΧ που δημοσιεύουν τα σχετικά στοιχεία.

Εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χώρα μας, με 1,2 εισαγωγές σε ΜΕΘ την εβδομάδα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων απ’ ότι η Λετονία και η Σλοβενία, οι οποίες έχουν περισσότερες εισαγωγές σε Μονάδες. Ειδικότερα, η Λετονία με 4,7 εισαγωγές σε ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού έχει 39,3 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Σλοβενία με 2,8 εισαγωγές την εβδομάδα έχει 28,6 θανάτους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ υπολογίζεται στις 17 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι χρονικά τουλάχιστον δεν υπάρχει αντιστοιχία στα παραπάνω ποσοστά.

Η Σλοβενία και η Λετονία, όμως, έχουν υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών σε ΜΕΘ και δύο εβδομάδες νωρίτερα (w36), με τους εβδομαδιαίους αριθμούς να διαμορφώνονται σε 2,6 και 2,8, αντίστοιχα και της Ελλάδας σε 1,3.

Βενιζέλος: Να μας πουν τι συμβαίνει

Το θέμα των υψηλών ποσοστών θανάτων στη χώρα μας έθιξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα (4/10). «Όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα. Έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα. Οι γιατροί επισήμως, με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, να πουν τι συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ακολούθως, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τις εβδομάδες, από τις 22/8 και μετά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων υπερβαίνει τους 200, με τον υψηλότερο αυτών να ανέρχεται στους 270. Ωστόσο, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (30/9) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δείχνει σημαντική μείωση, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα περίπου 17% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παρουσίασε μείωση της τάξεως του 3%.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό, από την αρχή της πανδημίας, στους 14.956.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (62.0% άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους τα 66 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (88.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (11.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι ηλικιωμένα/ανοσοκατασταλμένα άτομα που δεν αναπτύσσουν επαρκή ανοσία ή/και άτομα με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βενιζέλος: Στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο η Ελλάδα

Κορονοϊός: Στα 2.125 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, στους 36 οι νεκροί στο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider