Υγεία
26-08-2021 | 08:26

Εμβολιασμός: Συνεδριάζει σήμερα ο ΙΣΑ για την υπoχρεωτικότητα – Έκτακτοι έλεγχοι και κυρώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβολιασμός: Συνεδριάζει σήμερα ο ΙΣΑ για την υπoχρεωτικότητα – Έκτακτοι έλεγχοι και κυρώσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) έναντι της Covid-19.

Μετά από ερώτημα του Προέδρου, Γεώργιου Πατούλη και θετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, το Δ.Σ του Συλλόγου καλείται να αποφασίσει για την υποχρέωση των Επιτροπών Ελέγχου των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. (ιατρεία, διαγνωστικά κλπ.) που εδρεύουν στην περιφέρειά του να ελέγχουν στο πλαίσιο εκτάκτων δειγματοληπτικών ελέγχων (αρθ. 38 του ν. 4771/2021) αν ο επιστημονικός υπεύθυνος ιατρός και το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού έχει εμβολιαστεί κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021. 

Σε περίπτωση δε, που διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ελέγχου, ότι είτε ο ιατρός -επιστημονικά υπεύθυνος (ή ο αντικαταστάτης του) είτε άλλος εκ του παρισταμένου ή εν γένει υπηρετούντος με οποιαδήποτε σχέση προσωπικού του φορέα δεν έχει εμβολιαστεί, αυτή (η Επιτροπή) θα πρέπει να εισηγείται την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας του φορέα γιατί αυτός λειτουργεί πλέον κατά παράβαση των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων και κατά παράβαση των ουσιαστικών όρων καλής και ασφαλούς λειτουργίας (αρθ. 13 παρ. 1 περ στ, 16 παρ. 2 και 4 και 19 του ΠΔ 84/2001), τον αυτεπάγγελτο με βάση το πόρισμα ελέγχου σχηματισμό πειθαρχικού φακέλου σε βάρος του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού και την κοινοποίηση του πορίσματος ελέγχου στον Υπουργό Υγείας για την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών προστίμων. 

Τα παραπάνω, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΙΣΑ για τη χορήγηση, αναστολή και ανάκληση βεβαίωσης λειτουργίας, την εποπτεία και τον έλεγχο των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ της περιφέρειάς του (πρβλ. αρθρ. 35 του Ν. 4025/2011- ΦΕΚ Α 228, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 85 του Ν. Ν 4472/2017 – ΦΕΚ Α 74). 
Παράλληλα θα χορηγεί ειδικό σήμα σε φορείς που θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Σημειώνεται, ότι σε ό,τι αφορά ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα επιμείνουν στην απόφαση τους να μην εμβολιαστούν, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, θα προβλεφθούν κυρώσεις και εν προκειμένω πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο για όσους εξ αυτών είναι συμβεβλημένοι με κρατικούς φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ, να μπορεί να διακόπτεται η συγκεκριμένη συνεργασία. 

Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ

Όσον αφορά στις δημόσιες δομές, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζομένους τους να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο Ε.Σ.Υ.

Την Τετάρτη κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021. 

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και  μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου, η ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιεί στάση εργασίας και συγκεντρώσειςκινητοποιήσεις, ζητώντας την αναστολή του νόμου περί υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας, ενώ στις 11π.μ. θα γίνουν και συγκεντρώσεις στην Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενούς να κάνουν το εμβόλιο Covid

Σκέρτσος: Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενούς να κάνουν το εμβόλιο Covid

«Σύγκρουση» στη Γαλλία από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των πυροσβεστών - Η απόφαση του ΕΔΑΔ