Αυστραλία: Κι άλλα μέτρα κατά της COVID-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Κι άλλα μέτρα κατά της COVID-19
Κορονοϊός στη Μελβούρνη της Αυστραλίας
Το Σίδνεϊ εισήλθε στην όγδοη εβδομάδα λοκντάουν

Οι περιορισμοί θα ενισχυθούν στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας η οποία μπαίνει στην όγδοη εβδομάδα λοκντάουν, ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για "την πιο ανησυχητική ημέρα από την έναρξη της πανδημίας".

Η Αυστραλία, που είχε γλιτώσει για αρκετό καιρό από την πανδημία, πλήττεται από μια έξαρση των μολύνσεων, που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία απειλεί τη στρατηγική της "μηδενικής Covid".

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας βρίσκονται υπό περιορισμό, κυρίως στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, καθώς και στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Από μεθαύριο, Δευτέρα οι πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τους δρακόντειους περιορισμούς θα κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα, με τα μέτρα να μην έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα επεκτάθηκαν επίσης στο σύνολο της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας για πρώτη φορά φέτος. Τέθηκαν σε ισχύ σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Οι περιπολίες της αστυνομίας καθώς και τα σημεία ελέγχου θα ενισχυθούν ενώ εκατοντάδες στρατιωτικοί θα επιτηρούν την αυστηρή τήρηση του λοκντάουν.

Σήμερα, αριθμός ρεκόρ μολύνσεων από κορονοϊό, 466, καταγράφηκε στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πολυπληθούς της χώρας.

"Σήμερα είναι η πιο ανησυχητική ημέρα από την έναρξη της πανδημίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία "πόλεμο" εναντίον της "διαβολικής" παραλλαγής Δέλτα, η Μπερετζίκλιαν είπε πως η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή.

"Για μια στιγμή νομίσαμε πως η Αυστραλία ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, αλλά δεν είναι έτσι", είπε.

Ο Μικ Φούλερ, αξιωματούχος της αστυνομίας της πολιτείας αυτής, ανακοίνωσε πως ζήτησε να αποδοθούν περισσότερες εξουσίες στους αστυνομικούς απέναντι στους πολίτες που παραβιάζουν τους περιορισμούς.

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να αθληθούν, να πάνε στη δουλειά αν αυτή κρίνεται ως απαραίτητη ή για να κάνουν τα ψώνια τους.

Η αστυνομία θα εντείνει τις προσπάθειες για τήρηση των περιορισμών, είπε.

Οι κανόνες που επιτρέπουν σε κάποιον να φύγει από το Σίδνεϊ έχουν επίσης ενισχυθεί προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας σε άλλες περιοχές.

Τουλάχιστον 7.300 μολύνσεις και 43 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας αφότου αναζωπυρώθηκε η πανδημία λόγω της παραλλαγής Δέλτα στα μέσα Ιουνίου.

Επικρίσεις διατυπώνονται στη χώρα για τον αργό ρυθμό με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Μόνο το ένα τέταρτο των Αυστραλών σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider