Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 93% - Σταθερός ο αριθμός των διαγνώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 93% - Σταθερός ο αριθμός των διαγνώσεων
Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι συνιστούν την κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90% καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που καταλήγουν.

Αύξηση κατά 93% στον αριθμό των ασθενών που καταλήγουν με Covid-19 καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 35%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150, ωστόσο δείχνει σημεία σταθεροποίησης, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία στην Ελλάδα δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα σημειωνόταν στα προηγούμενα κύματα, σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα.

«Τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν», δήλωσε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

Ανεμβολίαστοι όσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία

Παρότι το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση, η επιδημία επεκτάθηκε σταδιακά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειονότητα του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες (λιγότερο από 30%), συνιστούν την κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90% καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που καταλήγουν.

Οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.

«Πλέον συνειδητοποιούμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Όσοι διστάζατε μέχρι στιγμής, τώρα είναι η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού με το εμβόλιο. Αν κάνετε το εμβόλιό σας τώρα, θα έχετε την καλύτερη δυνατή ανοσία μέσα στο χειμώνα. Θα προστατέψετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία. Εμβολιαζόμαστε τώρα για να έχουμε έναν καλό και πιο ξέγνοιαστο χειμώνα. Κάθε μέρα που περνάει μετά τον εμβολιασμό κτίζεται την άμυνά μας.
Το προφίλ ασφάλειας είναι εξαιρετικό. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να διστάζει κάποιος. Ρωτήστε έναν από τους εκατομμύρια ανθρώπους που το έκαναν να σας πούνε για την εμπειρία τους και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα», υπογράμμισε ο καθηγητής ο καθηγητής.

ΠΟΕΔΗΝ: Το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι δύσκολη

Για επικίνδυνη αύξηση των προσελεύσεων στα νοσοκομεία και των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό έκανε νωρίτερα λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Ωστόσο, η διαχείρηση των ασθενών σε αυτή τη φάση, παρά την αύξηση, είναι πιο γρήγορη και ασφαλής είτε πρόκειται για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, είτε για τις κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)..

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτό αποδίδεται στα ηπιότερα συμπτώματα, στην ηλικία των ασθενών και, την έγκαιρη αντιμετώπιση, ενώ καθοριστικό ρόλο στη σημερινή διαχειρήσιμη κατάσταση των νοσοκομείων παίζει ο εμβολιασμός.

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός γιατί χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της πανδημίας όπως ιχνηλάτηση, μέτρα ατομικής προστασίας και νέοι εμβολιασμοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΜΕΘ που νοσηλεύουν ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Φυσικά και νεότερες ηλικίες», ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας ότι «όπως πάμε το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι δύσκολη»..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗN, κατά τη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου Αττικόν, προσήλθαν στα ΤΕΠ 93 θετικά περιστατικά κορονοιου και έγιναν 48 εισαγωγές ασθενών 30 θετικοί και 18 ύποπτα κρούσματα.

Σήμερα νοσηλεύονται 66 θετικοί ασθενείς και 12 ύποπτα κρούσματα. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 7 διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες νοσηλεύονταν 10 ασθενείς και ένας στη ΜΕΘ.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού σε κάθε εφημερία είναι σταθεροποιημένες στις 20 με 25, οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές περί τους 40 και στις ΜΕΘ περί τους 7 με 10 διασωληνωμένους ασθενείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider