Εθισμός σε ουσίες και διαδίκτυο, τζόγος και σχολικός εκφοβισμός στο "στόχαστρο" του υπουργείου Υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθισμός σε ουσίες και διαδίκτυο, τζόγος και σχολικός εκφοβισμός στο "στόχαστρο" του υπουργείου Υγείας
Με την νέα Προγραμματική Σύμβαση εντάσσονται αρκετά σημεία που την βελτιώνουν σε σχέση με τις παρελθούσες και συμβάλλουν στην ευελιξία και στην δυναμική προσέγγιση που επιτάσσουν οι ανάγκες της πρόληψης

Η νέα Προγραμματική Σύμβαση 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, την Παρασκευή, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Με την υπογραφή της, από το υπουργείο Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς, δημιουργείται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο που προάγει την παροχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση κάθε είδους εξαρτητικής συμπεριφοράς των πολιτών, μέσα από την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, με επίκεντρο το νέο άνθρωπο, την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται μία ενιαία, για όλα τα Κέντρα Πρόληψης, ολιστική παρέμβαση και δράση τόσο για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και άλλων σύγχρονων εξαρτήσεων όπως: ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο τζόγος, ο σχολικός εκφοβισμός, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

«Μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά, κάνουμε πραγματικότητα τις στρατηγικές μας προτεραιότητες στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθολικής, επικεντρωμένης και ενδεδειγμένης Πρόληψης, με βάση τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες.

Με την παρούσα Σύμβαση, διασφαλίζουμε μια ενιαία δράση από όλα τα Κέντρα για την πρόληψη των εξαρτήσεων , σύμφωνα με προγράμματα που βασίζονται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ενήλικες και παιδιά, με στόχο την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη. Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις αυτές περιορίζουμε την έκθεση σε επικίνδυνες συμπεριφορές και πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες για συμπεριφορές πιο θετικές για την υγεία.

Εισάγουμε, ενιαίους κανόνες που αφορούν την οικονομική διαχείριση των Κέντρων Πρόληψης και δημιουργούμε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.), ώστε να υπάρχει ψηφιακή αποτύπωση όλων των δεδομένων που αφορούν στη λειτουργία τους.

Τέλος, διασφαλίζουμε τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων με επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Η ψυχική δοκιμασία της πανδημίας επιτάσσει να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό περιβάλλον υγείας και ευεξίας για όλους. Στο δύσκολο αυτό αγώνα, είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία», δήλωσε κατά τη παρουσίαση του προγράμματος η υφυπουργός Υγείας.

Πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. υλοποίει συστηματικά την εφαρμογή πολιτικής πρόληψης στη χώρα, έχοντας αναπτύξει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, των οποίων εποπτεύει επιστημονικά και αξιολογεί τα προγράμματα και τις δράσεις τους.

Τα 75 Κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους πόρους και καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του αστικού ιστού της χώρας, στοχεύουν:

• στην ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων για την υιοθέτησης μιας θετικής στάσης ζωής
• στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές
• στη συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου
• στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και υποστήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου και
• στην πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την νέα Προγραμματική εντάσσονται αρκετά σημεία που την βελτιώνουν σε σχέση με τις παρελθούσες και συμβάλλουν στην ευελιξία και στην δυναμική προσέγγιση που επιτάσσουν οι ανάγκες της πρόληψης.

Μετά από ευρεία και ενδελεχή διαβούλευση στην Επιτροπή Παρακολούθησης, καθορίστηκε ένα πλαίσιο λειτουργίας για τα Κέντρα Πρόληψης με ρητούς και σαφείς όρους, με ευελιξία στην αναμόρφωση του Π/Υ και με δυναμική προσέγγιση τροποποίησης για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων).

Η υλοποίησή της θα εκτελείται βάσει του 5ετούς στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα αποτελείται από επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια. Η πρόληψη θα διενεργείται με κοινές δράσεις σε όλη τη χώρα, εστιασμένα στη κάθε πληθυσμιακή ομάδα, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στην ευρύτερη κοινότητα. Στόχος είναι η πραγματική προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και η πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της βιωματικής εξέλιξης των ατόμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider