AstraZeneca: Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός μετά τη σύσταση για χρήση μόνο στους άνω των 60

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AstraZeneca: Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός μετά τη σύσταση για χρήση μόνο στους άνω των 60
AstraZeneca emvolio
Η απόφαση της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, εντούτοις, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πεδίο του εμβολιασμού έναντι της Covid-19, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η απόφαση της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, εντούτοις, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν.

Πρόκειται για μία τακτική την οποία έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει χρήση του στις μεγαλύτερες ηλικίες, με το κατώτατο όριο να κυμαίνεται μεταξύ 50-65 ετών.

Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός:

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca , θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο

Για όσους έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, παραμένει η σύσταση για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca να χορηγηθεί και πάλι το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση (μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων)

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή.

β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο, θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου στη 2η δόση, μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή.

Τα σχετικά αιτήματα από τους θεράποντες ιατρούς θα μπορούν να γίνονται από την Δευτέρα 21 Ιουνίου.

γ/ Σε άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αναφορικά με τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι αυτό να γίνεται 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν έχουν ραντεβού πιο πριν, τότε θα πρέπει οι ίδιοι – δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση – να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν τον εμβολιασμό στους 6 μήνες μετά.

Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει, έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, θα πρέπει επίσης να ακυρώσουν οι ίδιοι τη δεύτερη δόση, με βάση την απόφαση της Επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση.

Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α΄) η σύσταση από την Επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου.

Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θα πραγματοποιηθεί μία δόση εμβολίου θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην επόμενη ενημέρωση.

Τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει μία δόση στο εξωτερικό, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας. Θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιο ΚΕΠ, να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά της πρώτης δόσης εμβολιασμού, θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή τους άλλους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca είναι αποτελεσματικές άνω του 90% έναντι της νοσηλείας από τη μετάλλαξη Δέλτα

AstraZeneca: Η νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών - Όλο το σκεπτικό της απόφασης

Έφθασαν στα Τίρανα 20.000 εμβόλια της AstraZeneca που δώρισε στη χώρα η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider