Κορονοϊός: Το νησί που παίρνει τα «εύσημα» στον εμβολιασμό - Ποια έχουν χαμηλή πληρότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Το νησί που παίρνει τα «εύσημα» στον εμβολιασμό - Ποια έχουν χαμηλή πληρότητα
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, η ανταπόκριση από τους πολίτες μέχρι στιγμής είναι "πολύ καλή".

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία», με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στα μεγάλα νησιά να «χτίζουν» σταδιακά το τοίχος προστασίας που απαιτείται για μία ασφαλή τουριστική περίοδο.

Οι κάτοικοι άνω των 18 ετών αλλά και οι διαμένοντες σε αυτά έχουν πρόσβαση κυρίως στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson από την Τρίτη (18/5), με στόχο τον καθολικό εμβολιασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας τη Δευτέρα (31/5), η ανταπόκριση από τους πολίτες μέχρι στιγμής είναι "πολύ καλή".

Εντούτοις, το νησί στο οποίο απέδωσε τα «εύσημα» είναι η Κύθνος, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να ανέρχεται στο 93% για τη μία δόση και στο 79% και για τις δύο.

Η καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στο νησί της Σύρου, όπου στους πλήρως εμβολιασμένους αυξήθηκε από 12% στο 30%.

Χαμηλή, ωστόσο, παραμένει η πληρότητα στα ραντεβού στη Σάμο, στη Νάξο, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο και στην Κάλυμνο.

Η «επιχείρηση» έχει ενισχυθεί με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές μονάδες, με δημιουργία «ομάδων κρούσης» από την ηπειρωτική χώρα αλλά και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων.

Στις 25/5 προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες δομές ο εμβολιαστικός σταθμός αυξημένης δυναμικότητας στη Ρόδο, ενώ τη Δευτέρα (31/5) «πρεμιέρα» έκανε το mega εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του νησιού (ΕΑΚΚ). Διαθέτει 10 εμβολιαστικές γραμμές και ξεκίνησε τη λειτουργία του με περισσότερα από 700 ραντεβού.

Παραλαβές και απορροφητικότητα

Παράλληλα με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται και η επιχείρηση «Ελευθερία» σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 5.597.624 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 3.648.009 αφορούσαν στην πρώτη δόση και 2.058.287 στη δεύτερη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής, από την εταιρεία Pfizer έχουν παραληφθεί 4.268.550 δόσεις και έχουν διενεργηθεί 3.923.064 εμβολιασμοί, με το ποσοστό απορρόφησης να διαμορφώνεται στο 91,65%.

Από την εταιρεία Moderna μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν φτάσει στη χώρα, 613.700 δόσεις και έχουν διενεργηθεί 545.015 εμβολιασμοί (89%).

Από την AstraΖeneca μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαμε παραλάβει 1.351.000 δόσεις και πραγματοποιήθηκαν 949.614 εμβολιασμοί, με το ποσοστό απορρόφησης να ανέρχεται στο 70,3%.

Τέλος, από την εταιρεία Johnson&Johnson, μέχρι την Πέμπτη 27/5, είχαμε παραλάβει 132.000 δόσεις και διενεργήθηκαν 104.262 εμβολιασμοί (79%).

Οι νέες ηλικιακές ομάδες

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 ετών. Έκτοτε έχουν κλείσει ραντεβού 107.000 πολίτες. Το 20,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 36% αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού.

Το Σάββατο 29 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, για τα άτομα ηλικίας 30-34 ετών και μέχρι χθες 63.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού. Η συμμετοχή αυτής της ηλικιακής ομάδας ανέρχεται στο 17% για τα άτομα που έχουν λάβει τη μία δόση και το ποσοστό αγγίζει το 29% αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού.

«Θέλω να σημειώσω εδώ ότι ανοίξαμε επιπλέον ραντεβού Johnson&Johnson στην ηπειρωτική χώρα από 7/6, δεδομένου ότι παραλάβαμε την Παρασκευή, 28/5, 78.000 και η εταιρεία μας επιβεβαίωσε και την παράδοση άλλων 78.000 δόσεων στις 3/6», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα και η νεαρότερη ηλικιακή ομάδα θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια όλων των εταιρειών: «Οι πολίτες από 18 - 29 ετών, μέχρι στιγμής, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο μονοδοσικό της Johnson&Johnson και- αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες- πολύ σύντομα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεμιστοκλέους: Σύντομα όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους πολίτες 18-29 ετών

Κέρκυρα: Εγκαινιάστηκε το mega εμβολιαστικό κέντρο με 700 ραντεβού ημερησίως

Στ. Κυριακίδου: Στόχος της Κομισιόν έως τα μέσα Ιουλίου τα κράτη μέλη να έχουν εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider