Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα για το μέλλον του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα για το μέλλον του κορονοϊού
Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Viruses, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιώντας στοιχεία σχετικά με την ανθρώπινη ανοσοαπόκριση στο SARS-CoV-2.

Την εξέλιξη του ιού Sars-Cov-2 σε βάθος δεκαετίας προβλέπουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, με βάση μαθηματικά μοντέλα.

Όπως καταδεικνύει η μελέτη τους θα μπορούσε να γίνει ένας ακόμη εποχικός κορονοϊός, ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή δεν είναι η μοναδική εκδοχή.

«Το πρώτο κύμα είναι σοβαρό επειδή πρόκειται για έναν ιό στον οποίο κανείς δεν έχει ακόμη εκτεθεί», δήλωσε ο Fred Adler, ανώτερος ερευνητής της μελέτης.

«Αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται - στον ίδιο τον ιό ή σε εμβόλια - το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα θα προσαρμοστεί και η τυπική σοβαρότητα της COVID-19 θα μπορούσε να μειωθεί», σημείωσε.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη μεταδογικότητα, καθώς όταν οι άνθρωποι έχουν ήπια λοίμωξη, «εκτοξεύουν» λιγότερα μολυσματικά σωματίδια που μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους.

Με άλλα λόγια, οι ήπιες περιπτώσεις θα μπορούσαν απλώς να προκαλέσουν άλλες ήπιες περιπτώσεις», δήλωσε ο Adler, καθηγητής Μαθηματικών και Βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στο Salt Lake City.

Το παράδειγμα από το παρελθόν

Η ιδέα ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να ενταχθεί στις τάξεις των συνηθισμένων ιών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα δεν είναι νέα. Άλλες μελέτες μοντελοποίησης έχουν επίσης επισημάνει αυτή την προοπτική. Παράλληλα, όμως υπάρχει και ιστορικό που υποστηρίζει αυτό το σενάριο.

Μερικοί κορονοϊοί, που έχουν κυκλοφορήσει από καιρό στους ανθρώπους, συνήθως δεν προκαλούν τίποτα χειρότερο από ένα απλό κρυολόγημα, ενώ συχνά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Μέσω γενετικών αναλύσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας από αυτούς τους κορονοϊούς - που ονομάζεται OC43 - μπορεί να έχει περάσει από αγελάδες στους ανθρώπους τη δεκαετία του 1880.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ενδιαφέρον καθώς μια πανδημία, γνωστή ως «ρωσική γρίπη», έπληξε τον κόσμο ξεκινώντας το 1889 και τελικά σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ασθένεια αυτή θεωρήθηκε ότι ήταν γρίπη. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να προκλήθηκε από τον κορανοϊό και αργότερα έγινε απλώς μια εποχική ενόχληση», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Viruses, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιώντας στοιχεία σχετικά με την ανθρώπινη ανοσοαπόκριση στο SARS-CoV-2.

Μία βάση είναι το γεγονός ότι υπάρχει πιθανώς μια «απόκριση δόσης» μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της σοβαρότητας της COVID-19: Η έκθεση σε λιγότερα ιικά σωματίδια σημαίνει ηπιότερη λοίμωξη. Πολλοί άνθρωποι, μέσω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού, θα διατηρήσουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα τους προστατεύει από τη σοβαρή COVID-19, ενώ παράλληλα θα περιορίζει την απόρριψη ιογενών σωματιδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα άλλο «βασικό στοιχείο» σχετίζεται με τα παιδιά: Είναι σαφές ότι συνήθως παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη. Έτσι, ακόμη και μόλις γεννιούνται, που αποτελούν έναν πληθυσμό ο οποίος εκτίθεται για πρώτη φορά στο SARS-CoV-2, μπορεί να είναι πηγή μόνο ήπιων λοιμώξεων.

Τα μοντέλα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη λοιμοτοξικότητα του SARS-CoV-2, καθιστώντας τον απλώς έναν συνηθισμένο κοροναϊό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
«Η ελπίδα», είπε ο Adler, «είναι ότι δεν θα χρειάζεται πλέον εμβόλιο».

Η άλλη εκδοχή

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανή, αλλά δεν είναι η μόνη δήλωσε ο Jeffrey Shaman, καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia Mailman στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αντί να γίνει απλώς ένας άλλος κορονοϊός, ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι που προσομοιάζει στην εποχική γρίπη: σχετικά ήπια στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αιτία νοσηλείας και θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η τρέχουσα μελέτη είναι μια «εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτό», τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

«Ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο για παρακολούθηση θα είναι το ποσοστό των θανάτων από COVID», σημείωσε ο Shaman.
«Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας προστασίας από εμβολιασμούς και προηγούμενη λοίμωξη, καθώς και οι νέες και πιο μεταδοτικές παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν αλλάζουν μόνο οι ιοί, αλλά και το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μαθαίνει να προσαρμόζεται.

Παράλληλα σημειώνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 ρινοϊοί που μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά προκαλούν κυρίως ρινική καταρροή και βήχα.

«Αυτό που θα είναι βασικό για οποιεσδήποτε παραλλαγές του SARS-CoV-2, είναι αν θα είναι αρκετά διαφορετικές, ώστε να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα», τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider