Υγεία
24-05-2021 | 10:13

«Ραντάρ πανδημίας» αναπτύσσουν Βρετανία - ΠΟΥ

Newsroom
Μοιράσου το
«Ραντάρ πανδημίας» αναπτύσσουν Βρετανία - ΠΟΥ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προχωρά η Βρετανία για την ανάπτυξη ενός συστήματος «ραντάρ πανδημίας» σχετικά με τον ταχύτατο εντοπισμό νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αλλά και την ιχνηλάτηση αναδυόμενων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος «δεν θα βρεθεί ξανά απροετοίμαστος».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το σχέδιο για ένα νέο «Παγκόσμιο Ραντάρ Πανδημίας» πριν από τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας της G20, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρώμη και στην οποία θα μιλήσει ο ίδιος.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από κέντρα παρακολούθησης, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν για τον εντοπισμό ξεσπασμάτων μετάδοσης, αλλά και να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με παραλλαγμένα στελέχη, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί την προεδρία της Βρετανίας στην ομάδα χωρών G7 για να δώσει έμφαση στην ανάγκη της προετοιμασίας για μελλοντικές πανδημίες, οργανώνοντας μία ομάδα ειδικών που θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιταχυνθεί να ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά μελλοντικών ασθενειών.

«Η αντιμετώπιση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η διασφάλιση ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση μελλοντικών απειλών υγείας είναι μία απόλυτη προτεραιότητα για τη βρετανική προεδρία στη G7», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί απροετοίμαστος για έναν ιό που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε να οργανώσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενειών, το οποίο θα είναι συμβατό με τον 21ο αιώνα, μέσω της διάθεσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».

Στη Βρετανία θα λάβει χώρα η διάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 3 και 4 Ιουνίου, πριν από τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης των ηγετών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στη νοτιοδυτική Αγγλία μία εβδομάδα μετά.

Η Βρετανία έχει διευρυμένες ικανότητες εντοπισμού της αλληλουχίας εξέλιξης των ιών, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αυξάνουν διαρκώς τον κίνδυνο για νέα κύματα μολύνσεων.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η Βρετανία «έχει θέσει ένα δυναμικό παράδειγμα για την παρακολούθηση παθογόνων και της αλληλουχίας τους, όπως επίσης και για την ανάπτυξη εμβολίων».

«Χαίρομαι, καθώς υπό τον πρωθυπουργό Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ ώστε να συνεισφέρει σε μία δυναμικότερη παγκόσμια παρακολούθηση και έναν ασφαλέστερο κόσμο» είπε ο ίδιος.

Στη σημερινή διάσκεψη, ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα υιοθετήσουν μία διακήρυξη συνιστώντας εθελοντικές δράσεις για την αύξηση της παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, αφήνοντας στην άκρη την προτροπή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την αναστολή τις ισχύος των πατεντών στην παραγωγή εμβολίων, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της διάσκεψης.

Οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι θα διαθέσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 σε τιμές κόστους για τις φτωχές χώρες, μέσα στη χρονιά και σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας ανισότητας στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Υψηλά αντισώματα για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν 8 μήνες μετά τη λοίμωξη

ΠΟΥ: Η θνητότητα λόγω Covid είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από τους επίσημους θανάτους

Κυριακίδου: Το 40% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου Covid