Τζανάκης: Χίμαιρα η άποψη πως η άρση των πατεντών θα λύσει το πρόβλημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανάκης: Χίμαιρα η άποψη πως η άρση των πατεντών θα λύσει το πρόβλημα
Είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο.

«Είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης όσον αφορά την άρση της πατέντας των εμβολίων.

Ο κ. καθηγητής είπε πως υπάρχουν δύο ζητούμενα: το πως μπορεί να καλυφθεί νομικά η παραχώρηση της πατέντας αλλά και πως θα υπάρξουν εκείνες οι παραγωγικές υποδομές για να καλύψουν την μαζική παραγωγή εμβολίων.
Ωστόσο, ούτε και αυτό αρκεί.

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κος Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται να υπάρξουν οργανωμένα εμβολιαστικά προγράμματα.

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κλπ.), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider