Προσφορά για την αεροπορική εταιρεία της Thomas Cook, τη Condor, υποβάλλει η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το CNBC, ο γερμανικός αερομεταφορέας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση και για τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες του βρετανικού ομίλου.

«Αποφασίσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υποβάλουμε πρόταση για τη Condor με την επιλογή δυνατότητας επέκτασης (της προσφοράς) για όλες τις αεροπορικές εταιρείες της Thomas Cook», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι πιθανό ένας αγοραστής να αποκτήσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες της Thomas Cook, λόγω των αντιμονοπωλιακών ρυθμίσεων που ισχύουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μνηστήρες των αεροπορικών επιχειρήσεων του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι και σήμερα. 

Πέρα από την Lufthansa προσφορά για την εξαγορά μέρους ή και του συνόλου των αεροπορικών αναμένεται να καταθέσει και η η επενδυτική Indigo Partners, με μετοχές στη WizzAir και θυγατρικές τη Frontier Airlines και τη νέα αεροπορική της Χιλής JetSmart.  Στους μέχρι στιγμής μνηστήρες συγκαταλέγονται ο όμιλος Fosun, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG και η EasyJet, ενώ σε συζητήσεις έχουν εμπλακεί οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών KKR και Apollo για να αναλάβουν το σύνολο των μετοχών της Thomas Cook. Άγνωστο παραμένει αν η Ryanair έχει προσεγγίσει την εταιρεία για συζητήσεις. 

Σημειωτέον ότι η αεροπορική επιχείρηση της Thomas Cook συνδέει Βρετανία και Γερμανία με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital MArkets ο στόλος των αεροσκαφών της γηράσκει ενώ μερικές από τις διαδρομές της έχουν περιορισμένη αξία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Thomas Cook αποτελεί έναν από τους ιστορικούς tour operator παγκοσμίως. Ιδρυθείσα το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ σήμερα αριθμεί περί τα 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, με έσοδα ύψους 9 δισ. στερλινών το χρόνο, ενώ απασχολεί 22.000 άτομα σε 16 χώρες. Η Thomas Cook διαθέτει σήμερα ένα στόλο 103 αεροσκαφών, το 1/4 των οποίων εξυπηρετεί προορισμούς μακρινών αποστάσεων.

Έντονη είναι η δραστηριότητά της και στη χώρα μας, όχι μόνο μέσω των πτήσεών της αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων στα οποία επενδύει. Τα σχέδια της περιλαμβάνουν συνεχιζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων της Thomas Cook, με δημοφιλή νέα σήματα όπως το Casa Cook και το Cook's Club. 

Η εταιρεία προανήγγειλε ήδη από πέρυσι επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Στο επενδυτικό πρόγραμμα του tour operator, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά την TUI, περιλαμβάνεται και το άνοιγμα τεσσάρων νέων μονάδων στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά αφορούν ένα Casa Cook στα Χανιά που θα είναι έτοιμο να ανοίξει το καλοκαίρι του 2019, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 63 δωματίων στο Τιγκάκι της Κω, ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων επίσης στην Κω και το SunConnect Cyprotel Φαληράκι, ένα οικογενειακό θέρετρο 356 δωματίων με aquapark στη Ρόδο. Επιπλέον ο tour operator έχει ανακοινώσει  τη λειτουργία έξι ξενοδοχείων στην Ισπανία και τριών στην Τουρκία.