Το μεγάλο «άλμα» ετοιμάζεται να κάνει η Aegean

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Το μεγάλο «άλμα» ετοιμάζεται να κάνει η Aegean

Με αεροσκάφη νέας γενιάς σκέφτεται να εμπλουτίσει το στόλο της η Aegean Airlines, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ οι τελικές αποφάσεις θα έχουν παρθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος του διαγωνισμού που ήδη τρέχει για ανανέωση του στόλου της είναι αφενός η μεγαλύτερη εμβέλεια για κάλυψη περισσότερων προορισμών κι αφετέρου η εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων σε συνδυασμό με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και επίπεδα θορύβου, που επιτυγχάνουν τα αεροσκάφη νέας γενιάς. «Οι κατασκευαστές έχουν προωθήσει στην αγορά νέους κινητήρες με χαμηλότερες καταναλώσεις κι έχουμε ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με χρηματοδότες και κατασκευαστές ώστε να έχουμε καταλήξει το 2018» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Υποψήφιοι προμηθευτές είναι τόσο η Airbus όσο και η Boeing με την εταιρεία να καλείται να επιλέξει μεταξύ του Airbus 320neo και του Βoeing 737max.Η μέση τιμή καταλόγου και των δύο αεροσκαφών είναι κοντά στα 100 εκατ. δολάρια παρόλα αυτά οι κατασκευαστές υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να αναλάβουν την παραγγελία. Η αεροπορική εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, αποτελεί ελκυστικό πελάτη και για τους δύο κι όπως είναι αναμενόμενο θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Η Aegean διαθέτει σήμερα μόνο Airbus αν εξαιρέσει κανείς τον στόλο της Olympic, γεγονός που ίσως δίνει προβάδισμα στην ευρωπαϊκή εταιρεία, έναντι της αμερικανικής Boeing. Ωστόσο εάν επιλέξει τη Boeing, θα κληθεί να επανεκπαιδεύσει, μερικώς, τους μηχανικούς της, ενώ θα διαφοροποιηθεί κι ο τύπος των ανταλλακτικών που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του 2016 πραγματοποίησε και πάλι σημαντικές επενδύσεις αγοράζοντας 7 νέα αεροσκάφη τύπου Airbus A320, φτάνοντας, έτσι, συνολικά τα 61 αεροσκάφη, τα 47 εκ των οποίων είναι Airbus 319, 320 και 321, με μέσον όρο ηλικίας μόλις 7 ετών.

Η ανανέωση του στόλου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αεροπορική εταιρεία, η οποία για φέτος αναμένει θετικότερα αποτελέσματα χάρη στην αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των πρό φόρων αποτελεσμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 15% έως 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Να σημειωθεί ότι η Aegean θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα α΄εξαμήνου 2017 την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη των αναλυτών.

Βέβαια η σεναριολογία για τον νέο τύπο αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η ελληνική αεροπορική εταιρεία δεν είναι η μόνη. Πηγές της αγοράς και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών θέλουν εδώ και καιρό την εταιρεία να βρίσκεται και σε αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών και συμπράξεων. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες στο τέλος του μήνα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει ή θα ναυαγήσει η συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο HNA Hainan, ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό της ελληνικής αεροπορικής.

Τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα είχαν κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες και τότε η Aegean είχε εμμέσως επιβεβαίωσει τις συνομιλίες με ανακοίνωσή της («η εταιρεία πάντοτε διερευνά δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών και συμπράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στις εργασίες όσο και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της» ανέφερε τότε).

Στην αγορά ωστόσο οι πληροφορίες μοιάζουν πολύ πιο συγκεκριμένες και κάνουν λόγο για είσοδο με μειοψηφικό ποσοστό του ομίλου Hainan, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών (Hainan Airlines), της επίγειας εξυπηρέτησης - όπου κατέχει ποσοστό της Swissport International) - του τουρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα, του κλάδου των logistics κ.ά.

Η αγορά ή έστω και η μίσθωση μερικών δεκάδων νέων αεροσκαφών είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές της αεροπορικής ενώ μια ενδεχόμενη συμφωνία με κινεζικό όμιλο ίσως της δώσει την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα ανάβοντας το «πράσινο φως» για απευθείας πτήσεις προς την Κίνα.

Άλλωστε όπως σχολίαζε αεροπορικός αναλυτής όταν προ μηνών είχαν έρθει στο φως τα σενάρια για «ελληνοκινεζική συμμαχία»: Η Aegean σαν περιφερειακή εταιρεία έχει φτάσει σχεδόν στο αποκορύφωμά της, γι' αυτό και η διοίκηση της καλείται να πάρει, εάν δεν τις έχει ήδη λάβει, σημαντικές αποφάσεις για το επόμενο βήμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Wall Street: Έχασε τις 29.000 μονάδες ο Dow - Πρώτη φορά από το 2020

23:41

ΗΠΑ: Ο Karl Lagerfeld το θέμα του Met Gala 2023

23:26

ΗΠΑ: Την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον

23:24

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον επικεφαλής της χούντας, ανέστειλε το Σύνταγμα της χώρας

23:07

ΗΠΑ: Τροπολογία για τα F-16 προσπαθεί να βάλει φρένο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

23:00

Μισέλ (ΕΕ): Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική

22:42

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας

22:38

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

22:27

Κινέζοι χάκερ «πείραξαν» πρόγραμμα chat καναδικής εταιρείας

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στη γουνοποιία

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων