Στο Συνέδριο ITIC ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό όραμά του για τον UN Tourism

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Συνέδριο ITIC ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό όραμά του για τον UN Tourism
Στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Grand Resort Lagonissi, αναπτύχθηκε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον του τουρισμού. Η Ελλάδα στην Πρωτοπορία του Παγκόσμιου Τουρισμού.

Ιδιαίτερα επιτυχής υπήρξε η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού και Επενδύσεων (ITIC). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Grand Resort Lagonissi, αναπτύχθηκε ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον του τουρισμού. Τόσο σε οικουμενικό επίπεδο, όσο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ευρώπης και Αφρικής στον τουριστικό τομέα.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και κορυφαία στελέχη του ιδιωτικού τομέα, θεσμικοί παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς κ.λπ.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε ο διάλογος για το μέλλον της βιώσιμης και συμπεριληπτικής τουριστικής ανάπτυξης. Ο Χάρης Θεοχάρης, επίσημος υποψήφιος εκ μέρους της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism) και πρώην Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, παρουσίασε το όραμά του για την επόμενη ημέρα του UN Tourism.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε συνοπτικά στους κύριους πυλώνες του προγράμματός του. Δηλαδή σε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες ο Χάρης Θεοχάρης έχει σχεδιάσει προκειμένου ο UN Tourism να διαδραματίσει ρόλο πρωτοπόρου ως προς τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τουρισμού.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, με το οποίο καλωσόρισε τους συνέδρους, ο κ. Μητσοτάκης επανεπιβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας στην πολυδιάστατη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα του Χάρη Θεοχάρη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον UN Tourism χαίρει καθολικής και ένθερμης υποστήριξης από τους φορείς της ελληνικής πολιτείας.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τις ηγετικές και στρατηγικές ικανότητες του κ. Θεοχάρη, οι οποίες αναδείχθηκαν υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας COVID-19. Το αποτέλεσμα των ενεργειών του Χάρη Θεοχάρη, ως Υπουργού Τουρισμού σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποίαν ο κλάδος είχε παραλύσει σχεδόν καθ' ολοκληρίαν, ήταν ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να ανοίξει πρώτη την τουριστική αγορά της, με απόλυτη ασφάλεια και με τεράστια οφέλη, όχι μόνο ως προς την προσέλκυση επισκεπτών, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, με μια θεαματική ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας.

Επ' ευκαιρία της παρέμβασής του ο Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε έκκληση για συστράτευση όλων των δυνάμεων του κλάδου, με στόχο μια νέα εποχή στην παγκόσμια τουριστική πολιτική. Με κεντρικές αξίες τη βιωσιμότητα, τη συμπερίληψη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη σύσφιξη της διηπειρωτικής συνεργασίας.

«Ο τουρισμός πρέπει να είναι δύναμη μετασχηματισμού. Η υποψηφιότητά μου βασίζεται στην εμπειρία, τη δράση και σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Ας εργαστούμε ενωμένοι, όλοι μαζί -η Ελλάδα και η Αφρική, η Ευρώπη και ο κόσμος- για έναν παγκόσμιο τουρισμό ο οποίος υπηρετεί τον άνθρωπο και προστατεύει τον πλανήτη μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Όραμα Μεταρρυθμίσεων και Διεθνούς Συνεργασίας

Από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη προς μια εξωστρεφή, βιώσιμη τουριστική πολιτική, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε επίσης ότι πλέον η Ελλάδα κατέχει ρόλο ηγέτιδας δύναμης στον παγκόσμιο τουριστικό σχεδιασμό.

Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Βιώσιμες Μεταφορές, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εστίασε στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής. Κατά την άποψη του κ. Τζιτζικώστα η σχέση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί, έτσι ώστε να εκπληρώσει τις προσδοκίες και τη στρατηγική σημασία της. Συναφώς, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης συν-χρηματοδοτούμενων επενδύσεων και κοινών δράσεων για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.

Κατά την τελετή έναρξης, ο Dr. Taleb Rifai, Πρόεδρος του ITIC και πρώην Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, επαίνεσε την Ελληνική Κυβέρνηση για τη διορατικότητα και την αποφασιστικότητά της να θέσει τη βιωσιμότητα ως πυρήνα της εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του τουρισμού ως εργαλείου διπλωματίας και οικονομικής σταθερότητας. Ενώ η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε ειδικά στην ελληνική υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΟΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Χάρης Θεοχάρης ενσαρκώνει το όραμα, την εμπειρία και την ακεραιότητα. Τα στοιχεία που απαιτούνται κατ' εξοχήν για να οδηγήσει τον παγκόσμιο τουρισμό σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Ο Χάρης Θεοχάρης είναι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του UN Tourism».

Κλείνοντας την τελετή έναρξης, ο Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε ένα μήνυμα συνεργασίας και προόδου: «Σας ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη σας. Μαζί μπορούμε να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο του παγκόσμιου τουρισμού -ε ισότητα, καινοτομία και ειρήνη».

Ελλάδα: Παράδειγμα Ανθεκτικού Τουρισμού

Ξεχωριστή στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η ενότητα «Η Ελλάδα ως Παράδειγμα Επιτυχημένων Τουριστικών Επενδύσεων», με τη συμμετοχή του Χάρη Θεοχάρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece Μαρίνου Γιαννόπουλου, και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποτυπώθηκε το πώς η Ελλάδα αξιοποίησε τολμηρές πολιτικές, ψηφιακές καινοτομίες και συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επιτυγχάνοντας να ανακάμψει τάχιστα από την κρίση, να αποκτήσει έτσι ένα πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εν τέλει να προσελκύσει επενδύσεις-ρεκόρ.

Ένα Κοινό Μέλλον με την Αφρική

Σε ό,τι αφορά στη θεματική ενότητα της εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Η Αφρικανική Προοπτική», κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι και άλλα πρόσωπα υψηλού κύρους από την αφρικανική ήπειρο έλαβαν μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, με επίκεντρο τις τουριστικές επενδύσεις και την καινοτομία.

Στην ενότητα συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο Hon. Fredson Bacar (Υφυπουργός Τουρισμού Μοζαμβίκης), η Ayomide Adeagbo (Ειδική Σύμβουλος του Προέδρου της Νιγηρίας) και ο Hon. Nhlanhla Nene (πρώην Υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής). Άπαντες τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του οράματος συνεργασίας και ισόρροπης ανάπτυξης.

Mission 100 for Africa: Οδικός Χάρτης για Μεταρρυθμίσεις στον Τουρισμό

Η ενότητα «Συζήτηση με τον Χάρη Θεοχάρη», την οποία συντόνισε η Aradhana Khowala, ιδρύτρια και CEO της Aptamind, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα υποψήφιο Γ.Γ. του UN Tourism να παρουσιάσει εκτενώς τη στρατηγική πρωτοβουλία «Mission 100 for Africa». Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασής του, εστιάζοντας στην ενίσχυση της διαφάνειας και της θεσμικής αξιοπιστίας, στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο και συστημικό στρατηγικό σχεδιασμό, στη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την πολιτική πράξη, στην ενδυνάμωση της περιφερειακής συνοχής μεταξύ των αφρικανικών κρατών μέσω διακυβερνητικού διαλόγου, και, τέλος, στη θεμελιώδη σημασία των δημοσίων-ιδιωτικών συνεργειών, ως βάση για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη τουριστική ανάπτυξη, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα στην Ηγεσία του Παγκόσμιου Τουρισμού

Τέλος, είναι σαφές ότι το Συνέδριο ITIC επιβεβαίωσε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμορφωτή των διεθνών εξελίξεων στον τουρισμό. Η φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου, έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο, ως μιας χώρας-γέφυρας, η οποία ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πρότυπο ηγεσίας, το οποίο συνδυάζει τη στρατηγική σκέψη με την αποτελεσματικότητα, την πολιτική βούληση με τη διεθνή συνεργασία. Η Ελλάδα, μέσα από την υποψηφιότητα του Χάρη Θεοχάρη, διεκδικεί δυναμικά και με αξιώσεις το να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη και επικεφαλής σε αυτή την, κυριολεκτικά οικουμενικών διαστάσεων, προσπάθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider