Τουρισμός: «Μακροβούτι» κάνουν οι ξενοδόχοι και το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: «Μακροβούτι» κάνουν οι ξενοδόχοι και το 2024
Η παρακαταθήκη του 2023, οι πρώτες ενδείξεις και οι προκλήσεις.

Με παρακαταθήκη μια χρονιά που τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων κατέγραψαν μεγάλη αύξηση και οι πληρότητες προσέγγισαν το 2019, έστω και για συγκεκριμένους μόνο μήνες, ξεκινά το 2024 η ελληνική ξενοδοχία. Για το νέο έτος ποντάρει στην σταθεροποίηση της δυναμικής που αναπτύχθηκε μετά την πανδημία και ευελπιστεί ότι οι προκλήσεις που δεν έχουν εκλείψει από το τραπέζι, δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Οι επιδόσεις του 2023

Στην αισιοδοξία συμβάλλουν αφενός οι επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς οι οποίες έδειξαν αύξηση τζίρου της τάξης του 23% σε σχέση με το 2022 με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 10,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που παρουσιάστηκαν χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 10,56 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 50% περίπου των εκτιμώμενων ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2023, οι οποίες για το σύνολο του έτους, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την ΤτΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο σε ελαφρά πλεονεκτικότερη θέση βρέθηκαν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων τα οποία κατέγραψαν αύξηση 23,6% εν συγκρίσει με τις μονάδες 1,2 και 3 αστεριών που η αύξηση τζίρου έφτασε το 18,8% παρότι αποτελούν το 74% του εγχώριου ξενοδοχειακού δυναμικού. Όσο για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας και εποχικής η αύξηση κινήθηκε στο 9,4% και 27,4% αντίστοιχα.

Τα ελληνικά ξενοδοχεία απασχόλησαν πέρυσι πάνω από 208 χιλιάδες εργαζομένους – 12,6% περισσότερους από το 2022 και επένδυσαν 761 εκατ. σε ανακαινίσεις και επισκευές έναντι 621 εκατ. ευρώ το 2022, με το 13% αυτών να έχει βιώσιμο πρόσημο. Αποτέλεσμα των ανακαινίσεων αυτών ήταν να αυξηθούν κατά 500 περίπου τα διαθέσιμα δωμάτια, παρότι την προηγούμενη χρονιά έκλεισαν σχεδόν 40 ξενοδοχεία στην ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα οι Έλληνες ξενοδόχοι κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές και τις πληρότητές τους ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, το Μάιο και στο τέλος της, τον Οκτώβριο. Τις υψηλότερες πληρότητες σημείωσαν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και κατά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου ενώ η μέση πληρότητα του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη του 2022, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το 2019.

Όσο για την μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο 2023 παρουσίασε αύξηση 9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και 31% σε σχέση το 2019 - τον Αύγουστο του 2023 τα μισά δωμάτια του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού διατέθηκαν σε τιμή άνω των 130 ευρώ και τα άλλα μισά σε τιμή κάτω των 130 ευρώ. Για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο, σημειώθηκε αύξηση κατά περίπου 11% μεταξύ των ετών 2023 και 2022. Γεγονός που συνδυαστικά με τη σημαντική άνοδο των τιμών στις κατηγορίες 3 και 4 αστέρων, αλλά και την άνοδο περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως Πελοπόννησος, Αττική και Κεντρική Ελλάδα συνέβαλε στην ανοδική πορεία του τζίρου.

Οι πρώτες ενδείξεις

Το θετικό κλίμα για τη νέα χρονιά ενισχύει βέβαια και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των διανυκτερεύσεων για την φετινή χρονιά έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί και μάλιστα, με μέση αύξηση τιμής της τάξης του 7,9%. Ειδικότερα, για την τρέχουσα χρονιά το 47% του συνόλου των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια με τουριστικά γραφεία και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για το 2024, ποσοστό που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Εξ αυτών, το 71,4% έχει υπογράψει συμβόλαια με τιμές αυξημένες κατά 7,9% όταν το 2022 το αντίστοχο ποσοστό ήταν μόλις το 41% των ξενοδοχείων. Το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων (55%) έχει υπογραφεί από τα ξενοδοχεία καλοκαιρινών διακοπών ενώ υψηλό της τάξης του 80,5%, παρατηρείται και το ποσοστό των ξένων πελατών στα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις και τη νέα χρονιά είναι πανομοιότυπες με την προηγούμενη και ακούν στην δυσκολία εύρεσης προσωπικού, στο αυξημένο λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού και στον ανταγωνισμό με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Διαχρονικό, εδώ και δεκαετίες παραμένει και το ζήτημα της άμβλυνσης της εποχικότητας που έχει να κάνει ωστόσο γενικότερα με τις υποδομές στους προορισμούς και τη χάραξη στρατηγικής.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς τη μεταβολή των αφίξεων στα αεροδρόμια και των πληροτήτων στα ξενοδοχεία», σχολίασε σχετικά κατά την παρουσίαση των στοιχείων επίδοσης των ελληνικών ξενοδοχείων ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός. «Οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και κάτι που ζητούσε ο κλάδος εδώ και μία δεκαετία. Ωστόσο, τώρα, για μία ακόμη φορά, η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πάει σε μία διαφορετική κλίμακα και σίγουρα δεν αρκούν μόνο αυτές οι ρυθμίσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς για παράδειγμα σε σχέση με την προσφορά κατοικιών, τα ενοίκια, τη μείωση του αριθμού των μόνιμων κατοίκων σε συγκεκριμένες γειτονιές και περιοχές κ.α.».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεφαλογιάννη: Στόχος να γίνουμε Top of Mind προορισμός για τους Αμερικανούς - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Τουρισμός για Όλους

Διευρύνει το αποτύπωμά του ο εκθεσιακός τουρισμός - Οι προοπτικές για το 2024

Ρέτσος: Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή

gazzetta
gazzetta reader insider insider