Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις
Λιγότεροι ξένοι, περισσότεροι Έλληνες στον ΔΑΑ τον Νοέμβριο. Που κινήθηκε η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων στο 10μηνο. Οι ενδείξεις για την συνέχεια.

Σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, με την ψαλίδα ωστόσο σε σχέση με το 2019 να ανοίγει εκ νέου, καθώς η σεζόν φτάνει στο τέλος της και οι διεθνείς επισκέπτες της χώρας μειώνονται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά το ρεκόρ του Οκτωβρίου, όπου η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας πέταξε σχεδόν στα επίπεδα του 2019, όντας μειωμένη κατά μόλις 0,5%, ο Νοέμβριος έριξε ρυθμούς. Συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον ενδέκατο μήνα της χρονιάς, ανήλθε σε 1,6 εκατ., παρέμεινε δηλαδή μειωμένη κατά 4,2% σε σύγκριση τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2019.

Ώθηση έδωσε η επιβατική κίνηση εσωτερικού, η οποία ξεπέρασε κατά 4,1% τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2019. Σε απόλυτους αριθμούς, τον Νοέμβριο της τρέχουσας χρονιάς μετακινήθηκαν 517.406 επιβάτες έναντι 496.990 που είχαν μετακινηθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στον αντίποδα οι διεθνείς επισκέπτες της χώρας κατέγραψαν φθίνουσα πορεία, υστερώντας κατά 7,7% από τον αντίστοιχο μήνας της χρυσής, για τον τουρισμό, χρονιάς. Από τους 1.169.664 διεθνείς επιβάτες που είχαν μετακινηθεί μέσω του ΔΑΑ τον Νοέμβριο του 2019, φέτος μετακινήθηκαν 90.222 λιγότεροι, ήτοι 1.079.442 επιβάτες.

Κλείνει η ψαλίδα στο εντεκάμηνο

Η επιβράδυνση της ανάκαμψης κρίνεται αναμενόμενη δεδομένου ότι η θερινή σεζόν φτάνει στο τέλος της και ξεκινά η χειμερινή, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο η διεύρυνση της απόκλισης του Νοεμβρίου 2022 με τον Νοέμβριο του 2019 δεν επέδρασε καταλυτικά σε επίπεδο ενδεκαμήνου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Αθήνα ανακτά την δυναμική της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Κάτι που επισφραγίζει άλλωστε και η ψήφος εμπιστοσύνης των αερομεταφορέων από ΗΠΑ και Καναδά, που αύξησαν έτι περαιτέρω την παρουσία τους στην Αθήνα το 2022, οι έξι νέες αφίξεις αεροπορικών αλλά και η επιστροφή συνδέσεων, όπως αυτή της Σιγκαπούρης.

Η ανάκαμψη του προορισμού της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους να σπάσει το φράγμα των 20 εκατ. επιβατών - έφτασε τα 21,14 εκατ.- παραμένοντας μειωμένη κατά 11,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχα τον Οκτώβριο όπου σε μηνιαίο επίπεδο καταγράφηκε η μικρότερη απόκλιση μεταξύ 2022-2019 (0,5%), οι επιδόσεις δεκαμήνου υπολείπονταν -12,2% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι επιβάτες εσωτερικού στο ενδεκάμηνο καταγράφηκαν κατά 5,5% λιγότεροι σε σχέση με το 2019, ενώ ο ρυθμός επιστροφής των διεθνών επιβατών ήταν χαμηλότερος με την διαφορά να ανέρχεται στο -14,4%.

Κοντά στο 2019 οι πτήσεις τον Νοέμβριο

Πανομοιότυπη ήταν και η εικόνα των πτήσεων, οι οποίες τον Νοέμβριο παρέμειναν μειωμένες κατά μόλις 1%, λαμβάνοντας ώθηση από το εσωτερικό όπου η αύξηση έφτασε το 9% σε αντίθεση με τις διεθνείς πτήσεις που συνέχισαν να υπολείπονται 11,7% σε σχέση με το 2019.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έντεκα μηνών του 2022, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 198.770, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5,8% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 (+2,3%), ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 11,7%.

Να θυμίσουμε ότι οι καλές επιδόσεις διατηρήθηκαν σε επίπεδο δεκαμήνου (Ιανουάριος - Οκτώβριος) και στο σύνολο της χώρας. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το INSETE Intelligence, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο σύνολο της χώρας ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, φτάνοντας τα 20,3 εκατ. και σημειώνοντας αύξηση 0,8%. Ο Οκτώβριος μάλιστα, που αποτελεί τον τελευταίο ουσιαστικά μήνα της τουριστικής σεζόν, κατέγραψε διψήφια άνοδο, κλείνοντας στο συν 12,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πρώτα δείγματα για το 2023

Τα πρώτα δείγματα για το 2023 είναι θετικά. Με καύσιμο τις φετινές εξαιρετικά επιτυχημένες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού πολλοί αερομεταφορείς επιλέγουν να ενισχύσουν το πρόγραμμά τους προς την χώρα μας. Ο βρετανικός όμιλος Jet2, μία από τις νέες αφίξεις του 2022, έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει το πρόγραμμα του για τη θερινή σεζόν του 2023. Αντίστοιχα, η βρετανική low-cost, easy Jet, θα προσθέσει περισσότερες πτήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Χανιά.

Η Wizz Air, η οποία έχει επανεκκινήσει ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου τις πτήσεων που συνδέουν Λούτον και Αθήνα, σχεδιάζει να πετάει αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο από Αθήνα για Τίρανα και Τελ Αβίβ. Την παρουσία της στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και σε δημοφιλείς προορισμούς, σχεδιάζει να ενισχύσει και η Gulf Air, ο εθνικός αερομεταφορέας του Μπαχρέιν.

Αντίστοιχα στην δυναμική της αγοράς του Ισραήλ αλλά και του ελληνικού τουρισμού ποντάρει και η κυπριακή TUS Airways η οποία ξεκινά από τα μέσα Δεκεμβρίου τις πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκκινήσει και το δρομολόγιο Ηράκλειο - Λάρνακα.

Από τον προγραμματισμό δεν λείπει κι ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Αegean, η οποία ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ενισχυμένο πρόγραμμα των χειμερινών προορισμών. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2022 και κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο η Aegean προσθέτει 8 προορισμούς που δεν εξυπηρετούνταν τον χειμώνα του 2019, από την Αθήνα ( Βασιλεία, Κολωνία, Αϊντχόβεν, Φλωρεντία, Όσλο, Ριάντ, Πάφος, και Ποντγκόριτσα). Επιπλέον, τις προσεχείς εβδομάδες το χειμερινό δίκτυο της AEGEAN ενισχύεται ακόμη περισσότερο καθώς από τις 22 Δεκεμβρίου, εισάγεται ξανά και το τακτικό, προγραμματισμένο δρομολόγιο που θα συνδέει την Αθήνα με το Μαρόκο με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Πάνω από επίπεδα του 2019 κατά 1,5% η κίνηση εσωτερικού

Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο

Στα ύψη η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

gazzetta
gazzetta reader insider insider