Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Σεπτέμβριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Σεπτέμβριο
Στον καλύτερο μήνα της φετινής χρονιάς για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τείνει να εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος.

Με προπανδημική δυναμική κινείται και ο Σεπτέμβριος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αναπτερώνοντας τις ελπίδες για πλήρη επαναφορά στα μεγέθη του 2019. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου δείχνει να υπολείπεται μόλις -3% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο τον πιο «δυνατό» μήνα της φετινής τουριστικής σεζόν για το ΔΑΑ.

Τροφοδότης της ανάκαμψης, η οποία ξεπέρασε και τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που είδαμε το ισχυρό δίμηνο του καλοκαιριού (Ιούλιος - Αύγουστος) ήταν η κίνηση εσωτερικού, η οποία όπως όλα δείχνουν θα μπορούσε να «κλείσει» για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με θετικό πρόσημο σε μηνιαία βάση. Να θυμίσουμε ότι ήδη από τους δύο προηγούμενους μήνες η κίνηση εσωτερικού έκλεισε σημαντικά την ψαλίδα με το 2019 με την πτώση να φτάνει μόλις -0,3% σε σχέση με το 2019 τον Ιούλιο και μόλις 0,6% τον Αύγουστο.

Λίγο πιο αργούς ρυθμούς αναπλήρωσης παρουσιάζει η κίνηση εξωτερικού η οποία παραμένει πέριξ του -5% με -10% της χρονιάς ορόσημο για τον τουρισμό, κυρίως λόγω της απουσίας συγκεκριμένων αγορών (Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα). Σημειωτέον ότι η συνολική επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισε στο -4,9% και -6,1% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2019.

Αγορές τροφοδότες στην περίπτωση της κίνησης εξωτερικού αποτέλεσαν και αυτό το μήνα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η κίνηση παρέμεινε αυξημένη και από την Αυστρία, το Ισραήλ, την Σερβία και τον Καναδά.

Η ανάκαμψη που ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο και ανέβασε ρυθμούς το καλοκαίρι έχει περιορίσει τις απώλειες και στο σύνολο της χρονιάς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ετήσια βάση, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, η ψαλίδα σε σχέση με το 2019 φτάνει το -13,5% από το -15,1% το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Οι προοπτικές για μια καλή συνέχεια μάλιστα παραμένουν ισχυρές, τουλάχιστον όσον αφορά τον επόμενο μήνα. Παρότι οι αφίξεις θα μπορούσαν να κατεβάσουν ρυθμούς σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών, η κίνηση αναμένεται να διαμορφωθεί σε παρόμοια επίπεδα με το 2019 τον Οκτώβριο. Αμφιβολίες ωστόσο υπάρχουν για την επιβατική κίνηση το υπόλοιπο της χρονιάς, με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα απειλήσουν την σταθεροποίηση των μεγεθών του τουρισμού να εντοπίζονται από τους παράγοντες του κλάδου στην πορεία του πληθωρισμού που στενεύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, στις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και στην πανδημία. «Το μείγμα παραμένει εκρηκτικό και η υπόθεση δεν είναι εύκολη για την συνέχεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2022

Νέος διαγωνισμός για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ» - Εν αναμονή για τη Βουλή το «Θριάσιο Ι»

ΤΧΣ: Η Rothschild σύμβουλος αποεπένδυσης – Μέχρι τέλος του έτους το πλάνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider