Ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2022
Οι μηχανές του τουρισμού είναι πλέον στο φουλ και οι προβλέψεις για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού προοικονομούν πλήρη επαναφορά στα μεγέθη του 2019. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν και το στοίχημα μεταφέρεται στην επέκταση της σεζόν.

Με πληρότητες 70% έως 90% στα πλοία, με την αεροπορική κίνηση κοντά στο 95% του 2019 για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αλλά και με καταλύματα που είναι σχεδόν γεμάτα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, έκανε ποδαρικό ο Ιούλιος στη θερινή σεζόν. Οι μηχανές του τουρισμού είναι πλέον στο φουλ και οι προβλέψεις για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού προοικονομούν πλήρη επαναφορά στα μεγέθη του 2019, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν. Η ανησυχία βέβαια για την συνέχεια δεν έχει εκλείψει, και το νέο στοίχημα του κλάδου αποτελεί πλέον η επέκταση της σεζόν, ώστε να αναπληρωθεί μέρος του χαμένου εδάφους των πρώτων μηνών του χρόνου.

Η ανοδική πορεία του Ιουνίου

Με πολύ καλές επιδόσεις από άποψη αφίξεων και τουριστικής κίνησης βγήκε και ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, η κίνηση τον φετινό Ιούνιο άγγιξε το 94% του αντίστοιχου μήνα του 2019, παρουσιάζοντας ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση από τον Μάιο που έφτασε στο 90% και παρά το γεγονός ότι σημαντικές αγορές ήταν και παραμένουν απούσες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. Ακόμα καλύτερη ήταν μάλιστα η εικόνα από άποψη πτήσεων, οι οποίες επανήλθαν στο 97% του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη «απογειώθηκαν» τον Ιούνιο, σημειώνοντας περισσότερες αφίξεις έναντι του 2019. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, Ρόδος και Κως είχαν κατά 8% και 3% καλύτερες επιδόσεις από αυτές του Ιουνίου του 2019. Η εικόνα ήταν ακόμα καλύτερη στην περίπτωση των Κυκλάδων, με Μύκονο και Σαντορίνη να πετυχαίνουν κατά 22% και 49% καλύτερες επιδόσεις.

Κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο Ιούνιος ξεπέρασε κατά 13% τον αντίστοιχο μήνα της προπανδημικής χρονιάς, παρουσιάζοντας μάλιστα ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάιο όπου είχαν κινηθεί κατά 13% και κατά 5% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Δυναμική εκκίνηση για τον Ιούλιο

Με ιδιαίτερη δυναμική ξεκίνησε και η έξοδος των εκδρομέων του καλοκαιριού τον Ιούλιο. Ενδεικτική είναι η πληρότητα των πλοίων η οποία σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 70% έως 90% τόσο για τα πλοία που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά όσο και για αυτά που αναχωρούν από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι εκδρομείς κατευθύνονται είτε προς την Κρήτη (οι πληρότητες για τον προορισμό φτάνουν στο 70%) είτε προς δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου (για Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη η πληρότητα αγγίζει το 90%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, το σύνολο των επιβατών που θα αναχωρήσουν το Σαββατοκύριακο από το λιμάνι του Πειραιά για κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού ή του Αιγαίου θα φτάσει τις 45.000. Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο αναχώρησαν συνολικά από το λιμάνι του Πειραιά 322.877 επιβάτες ενώ το σύνολο των επιβατών που διακινήθηκε (αναχώρηση-άφιξη) άγγιξε συνολικά τους 575.373 επιβάτες. Όσο για τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημικής χρονιάς (2019), οι επιβάτες που είχαν αναχωρήσει για κάποιο νησί του Αιγαίου από το λιμάνι του Πειραιά έφταναν τους 370.143 επιβάτες ενώ το σύνολο των επιβατών (αφίξεις αναχωρήσεις) έφτανε στις 675.576.

Πανομοιότυπη είναι η κατάσταση και στην περίπτωση των αερομεταφορών, με τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας να καταγράφουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αύξηση της τάξης του 7% και την δεύτερη εβδομάδα να αυξάνονται ακόμα 1,7%, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ. «Η ροές από Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ είναι ήδη μεγάλες και βάσει των προκρατήσεων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους δύο μήνες, οδηγώντας σε πλήρη επαναφορά των μεγεθών του 2019, ή και σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις» επεσήμανε στέλεχος της αεροπορικής αγοράς στο insider.gr.

Οι προκλήσεις για την συνέχεια

Παρά την δυναμική εκκίνηση και τις καλές προοπτικές για τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια, οι προβληματισμοί του κλάδου για την εξέλιξη της χρονιάς παραμένουν και αφορούν κυρίως σε τρεις αστάθμητους παράγοντες.

Μερική ανησυχία προκαλεί για παράδειγμα η επανεμφάνιση της πανδημίας και η πρόσφατη εκτίναξη των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα επιδράσει καταλυτικά στην έντονη επιθυμία των τουριστών να ταξιδέψουν, τουλάχιστον τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Φόβοι εκφράζονται και για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στα διεθνή αεροδρόμια, οι οποίες ως φαινόμενο ντόμινο θα μπορούν να επηρεάσουν και την χώρα μας ειδικά στο πικ της σεζόν, όπου οι τουριστικές ροές θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Προβληματισμό γεννά τέλος και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος του οποίου δείχνει να μην επηρεάζει τις αφίξεις αλλά αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, λόγω της εκτίναξης του κόστους λειτουργίας.

«Όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα κινηθεί καλά, ίσως και καλύτερα από το 2019. Ακόμα κι έτσι βέβαια, διασφαλίζεται μια καλή σεζόν όχι μια καλή τουριστική χρονιά. Τον τελικό λογαριασμό θα επηρεάσει και η επέκταση της σεζόν, δηλαδή η συνέχιση των τουριστικών ροών έως και τον Νοέμβριο, στοίχημα που επιτεύχθηκε πέρυσι αλλά υπό διαφορετικές προϋποθέσεις. Πέρυσι η σεζόν ξεκίνησε αργότερα, λόγω πανδημίας, γι' αυτό και πολλοί εκτίμησαν ότι δεν υπήρξε επέκταση αλλά χρονική μετακύλιση των τουριστικών ροών» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου μιλώντας στο insider.gr. «Οι ενδείξεις για το Φθινόπωρο δεν είναι προς το παρόν σαφείς, αφού και η φετινή χρονιά είναι last minute. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τον επόμενο στόχο, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για ολική επαναφορά στα μεγέθη του 2019» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που απειλούν τη φετινή σεζόν

CapitalPanda: Ο παγκόσμιος τουρισμός απέχει ακόμα από τα προ πανδημίας επίπεδα

Ελληνικός τουρισμός: Προβλέψεις για αφίξεις στα επίπεδα του 2019

gazzetta
gazzetta reader insider insider