Απογειώνεται η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώνεται η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια
Πόσο έκλεισε η ψαλίδα σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 - Οι προορισμοί που ξεχώρισαν και οι χώρες τροφοδότες

Υψηλές πτήσεις για πρώτη φορά μετά την πανδημία, καταγράφει η επιβατική κίνηση της χώρας μας, φλερτάροντας ήδη από την αρχή της σεζόν με τα νούμερα του 2019. Τόσο στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport όσο και στην περίπτωση του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας, ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση καλύπτει σταδιακά το κενό που δημιούργησε η πανδημία κι αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς καθώς προχωράμε στους πιο θερμούς μήνες της σεζόν.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ήδη από τον Μάιο οι αφίξεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), έφτασαν στο 96% των αφίξεων του 2019. Ειδικότερα ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν πλησίασε τα 3 εκατομμύρια, με την κίνηση στους αερολιμένες συγκεκριμένων νησιών, όπως στο νησί της Ρόδου, της Σαντορίνης και του Ακτίου, να ξεπερνά ακόμα και τα επίπεδα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκαν τα πράγματα στον τομέα των διεθνών αφίξεων/αναχωρήσεων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Μάιο, δεδομένου ότι η υστέρηση σε σχέση με το 2019 έφτασε μόλις στο 3,5% και οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διακινήθηκαν έφτασαν τα 2,39 εκατ. Η ψαλίδα έκλεισε ωστόσο και στην περίπτωση της εσωτερικής κίνησης, με τους επιβάτες εσωτερικού να παρατηρούνται κατά 8,1% λιγότεροι σε σχέση με το 2019, όταν και είχαν διακινηθεί στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια 619 χιλιάδες. Στα προ πανδημίας επίπεδα έφτασε και ο αριθμός των πτήσεων, καθώς φέτος σημειώθηκαν 2 μόλις περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε σχέση με πέρυσι μάλιστα, όπου η σεζόν ξεκίνησε στις 14 Μαΐου μετά από πολύμηνο lockdown, η άνοδος ήταν εκρηκτική και έφτασε στο 527%.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση

Όσον αφορά τους προορισμούς που επικράτησαν τον Μάιο, Ρόδος, Σαντορίνη και Άκτιο φάνηκε να έχουν την τιμητική τους. Για την ακρίβεια ο αριθμός των επιβατών στη Ρόδο αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 ενώ κατά 5,1% αυξημένος σε σχέση με το 2019 ήταν και ο αριθμός των επιβατών που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τον ίδιο μήνα. Τροφοδότης της προαναφερθείσας ανόδου ήταν η διεθνής επιβατική κίνηση η οποία στην περίπτωση της Ρόδου κινήθηκε κατά 3,1% υψηλότερα από την κίνηση που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα του 2019 ενώ στην περίπτωση της Σαντορίνης κατά 30% υψηλότερα. Την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, ωστόσο, σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο βρέθηκε στο συν 26%, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και αύξηση 26,1% σε επίπεδο διεθνούς κίνησης.

Παρά τις γενικότερες καλές επιδόσεις βέβαια υπήρξαν και προορισμοί που δεν κινήθηκαν με τους ίδιους ανοδικούς ρυθμούς. Για την ακρίβεια το αεροδρόμιο της Καβάλας κατέγραψε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε σχέση με το 2019 (37,7%), ενώ διψήφια απόκλιση παρατηρήθηκε και στους προορισμούς της Κεφαλονιάς (-11,8%), της Θεσσαλονίκης (-10,8%) και της Ζακύνθου (-11,5%).

Κύριες πηγές αφίξεων τουριστών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με τις Ολλανδία, Γαλλία και Πολωνία να ακολουθούν. Αυξημένη ήταν και η κίνηση από την Σκανδιναβία αλλά το Βέλγιο.

Ανοδική πορεία και στο ΔΑΑ

Αντίστοιχα θεαματικές, ως προς την μείωση της ψαλίδας με την χρυσή χρονιά του 2019, ήταν και οι επιδόσεις του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον ίδιο μήνα. Για την ακρίβεια η συνολική επιβατική κίνηση του Μαΐου ανήλθε σε 2,05 εκατ. επιβάτες, όντων μειωμένη κατά μόλις 10,2%, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η πτώση στην κίνηση εσωτερικού διατηρήθηκε στα επίπεδα του Απριλίου και διαμορφώθηκε στο-4,3% σε σχέση με το 2019, με 670 χιλιάδες να ταξιδεύουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε υψηλά επίπεδα παρατηρήθηκε και η κίνηση εξωτερικού, η οποία περιορίστηκε στο 12,8% συγκριτικά με το 2019, με το ΔΑΑ να διακινεί πάνω από 1,3 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 δε, η συνολική επιβατική κίνηση σχεδόν τετραπλασιάστηκε, με τη σχετική αύξηση να διαμορφώνεται στο συν 254%. Η κίνηση εξωτερικού σημείωσε άνοδο κατά 353% ενώ η κίνηση εσωτερικού άνοδο σε ποσοστό 143%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φιλί ζωής» δίνει o τουρισμός στην εστίαση

Τουρισμός: Οι αγορές που θα κάνουν την έκπληξη και θα κρίνουν το στοίχημα του 2022

Τουρισμός: Απογειώνονται οι αφίξεις - Αισιοδοξία για τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider