«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό
Παραλία στη Λάρισα
Προβάδισμα στην επέκταση της σεζόν έναντι των ανταγωνιστών δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol - Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Σεπτέμβριος - Κλειδί οι υγειονομικές συνθήκες

Προβάδισμα στην επέκταση της τουριστικής σεζόν φαίνεται να αποκτά η χώρα μας έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, δεδομένου ότι καταγράφει το μικρότερο ποσοστό πτώσης από άποψη αεροπορικής κίνησης μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, Eurocontrol, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26/8-1/9) η Ελλάδα υποδέχτηκε σε ημερήσια βάση 2.042 πτήσεις, μόλις 3% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα της προ κορονοϊού χρυσής χρονιάς του 2019 και 4% λιγότερες σε σχέση με το peak του καλοκαιριού δύο εβδομάδες πριν. Πρόκειται για τη μικρότερη πτώση στον αριθμό των πτήσεων σε σύγκριση με την «κανονική» για τον τουρισμό χρονιά του 2019.

Συνολικά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες πτήσεις για την εβδομάδα από τις 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, με τις χώρες που προηγούνται βέβαια να υπερτερούν αισθητά σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Για την ακρίβεια η Ισπανία των 46 εκατ. κατοίκων που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 4.104 πτήσεις σε ημερήσια βάση, παρουσιάζει πτώση της τάξης του 25% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 και 0% σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν. Ακολουθεί η Γερμανία με 3.997 πτήσεις καταγράφοντας πτώση της τάξης του 36% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 και 2% σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν. Στη συνέχεια, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία με 3.808 πτήσεις και 3.494 καταγράφουν πτώση της τάξης του 23% και 48% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019 ενώ εν συγκρίσει με δύο εβδομάδες πριν η πτώση φτάνει το 8% και 10%. Την εξάδα συμπληρώνουν Ιταλία και Τουρκία οι πτήσεις των οποίων σε ημερήσια βάση ανέρχονται σε 3.264 και 3.011, η πτώση όμως σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 φτάνει το 25% και 26%.

Η διατήρηση του αριθμού των πτήσεων σε καλά επίπεδα σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 ενισχύει την πεποίθηση για επέκταση της σεζόν και για σταδιακή αποκατάσταση αφίξεων και εσόδων. Σημειωτέον ότι ο στόχος για την φετινή χρονιά προβλέπει ανάκτηση του 50% κίνησης κι εσόδων του 2019 και σύμφωνα με το Eurocontrol συνολικά η κίνηση του Αυγούστου έχει ανακάμψει στο 71% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, κινείται δηλαδή πάνω από το αισιόδοξο σενάριο που είχε ανακοινώσει ο ίδιος Οργανισμός και το οποίο έκανε λόγο για ανάκτηση του 69% στο τέλος του πιο «θερμού» μήνα του καλοκαιριού.

Παράλληλα βέβαια αποτυπώνει και την σταδιακή ανάκαμψη των αερομεταφορών μέσα στην πανδημία αφού η αεροπορική κίνηση βαίνει σταθερά αυξανόμενη από τα μέσα Μαϊου κι έπειτα, όταν δηλαδή οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την καταστολή του κορονοϊού, και σταθεροποιείται στις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε, η τάση είναι ελαφρώς ανοδική και πιάνει «ταβάνι» στις 27 Αυγούστου, όταν πραγματοποιήθηκαν 26.773 πτήσεις, λιγότερες κατά 27,7% σε σχέση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το φετινό τουριστικό στοίχημα δείχνει να κερδίζουν συγκεκριμένοι προορισμοί της χώρας αφού και βάσει των στοιχείων του Eurocontrol η εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια δεν είναι ομοιογενής. Ήδη η επιλογή των περισσότερων αεροπορικών προορισμών να συνδέσουν φέτος περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού απευθείας με ελληνικά νησιά έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ των τελευταίων και των μεγάλων αστικών κέντρων. Ενδεικτικά, ο αριθμός των πτήσεων για τον Αύγουστο από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφει μείωση 25% -30%, την ώρα που στην Κρήτη για παράδειγμα η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7% και στην Μύκονο ακόμα μικρότερη.

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνουν και οι ξενοδόχοι. Όπως αναφέρουν στο insider.gr o Αύγουστος για κάποιους ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής ξεπέρασε ακόμη και τα μεγέθη του αντίστοιχου μήνα του «χρυσού» για τον ελληνικό τουρισμό 2019. Συνδυάστηκε μάλιστα με ένα ισχυρό 15νθήμερο που προηγήθηκε, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την χώρα στον στόχο.

«Κλειδί» για τη συνέχεια παραμένει βέβαια η επέκταση της σεζόν σε όλο το επόμενο δίμηνο, η οποία θα έρθει αν τα υγειονομικά δεδομένα της Ελλάδα και των τροφοδοτών αυτής διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Σεπτέμβριος

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής ο Σεπτέμβριος μπαίνει με καλούς οιωνούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 2,1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για το διάστημα από 30 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίου. Παρότι ο αριθμός ακολουθεί πτωτική πορεία αν συγκριθεί με τον Αύγουστο αποτυπώνει την δυναμική του Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα η πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς δείχνει να φτάνει έως και το 60% γεγονός που διατηρεί ζωντανές τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για σταδιακή αποκατάσταση αφίξεων και εσόδων. «Όλα αυτά βέβαια αν και εφόσον η χρονιά εξελιχθεί ομαλά σε επίπεδο υγειονομικό το επόμενο διάστημα» όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του κλάδου στο insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχήματα για την συνέχεια

Σε εύθραυστη ισορροπία ο τουρισμός - Πολλαπλά τα μέτωπα που προβληματίζουν

Με πτήσεις από... 1 ευρώ προσπαθούν να «επεκτείνουν» το καλοκαίρι οι αεροπορικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider