«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για το άνοιγμα της σεζόν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για το άνοιγμα της σεζόν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Με το βλέμμα στραμμένο στις επιδημιολογικές εξελίξεις παραμένουν οι παράγοντες του τουρισμού λίγες ημέρες πριν την επανεκκίνηση της σεζόν. Οι προσδοκίες, οι φόβοι και οι αγορές στόχοι για την φετινή τουριστική σεζόν.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιδημιολογικές εξελίξεις παραμένουν οι παράγοντες του τουρισμού λίγες ημέρες πριν την 14η Μαΐου, οπότε και έχει οριστεί επισήμως η επανεκκίνηση της σεζόν. Κι αυτό γιατί μια ενδεχόμενη βελτίωση των συνθηκών θα σημάνει την έναρξη των ταξιδίων από τις βασικές αγορές τροφοδότες της Ευρώπης, ενώ μια επιδείνωση θα μπορούσε να επεκτείνει το «φαινόμενο της Καλύμνου», πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο.

Μερική αισιοδοξία γεννούν αρχικά οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη – μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια - δηλαδή τα ταξίδια διακοπών - για χώρες που διαθέτουν πλέον ισχυρό εμβολιαστικό προφίλ αλλά και χαμηλό επίπεδο μολύνσεων από κορονοϊό.

Ωστόσο, με αγωνία αναμένονται εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας για το αν η χώρα μας θα ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» των χωρών, στις οποίες θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός, το άνοιγμα θα περιλαμβάνει αρχικά λίγες χώρες ώστε να μην πυροδοτηθεί εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό». Μάλιστα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου ανέφεραν ότι ελληνικά κι ισπανικά νησιά θα παραμείνουν εκτός της αρχικής εκδοχής της λίστας, θα ενταχθούν όμως στα ταξίδια άνευ περιορισμών από τον Ιούνιο.

Οι ελπίδες στρέφονται και στη γερμανική αγορά, με αφορμή και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού στο Βερολίνο. Κατά την παραμονή του εκεί, ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, κ. Thomas Bareiß καθώς και με ανώτατα στελέχη της TUI. Επίσης επισκέφτηκε την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού κ. Volker Adams. Στόχος των συναντήσεων είναι, φυσικά, η ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος της σεζόν. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε ο κ. Thomas Bareiß διαβεβαίωσε τον Έλληνα υπουργό ότι στη γερμανική κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας από τον Ιούνιο.

Οι ενδείξεις από την Γερμανία βέβαια ήδη καταγράφονται θετικές δεδομένου ότι η TUIfly έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά πτήσεις προς την Κρήτη ήδη από τις 14 Μαΐου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για τον ελληνικό προορισμό. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα αναχωρεί από έξι γερμανικά αεροδρόμια (Αννόβερο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη) με προορισμό την Κρήτη. Την επόμενη ημέρα μάλιστα θα ξεκινήσει και πτήσεις προς Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει τα στελέχη του tour operator που διατηρεί συνεργασίες με περισσότερα από 3.000 ξενοδοχεία σε 21 νησιωτικούς και μη ελληνικούς προορισμούς η ζήτηση είναι υπαρκτή και δεδομένων των συνθηκών μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική. Μάλιστα βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, οι άνθρωποι της TUI εκτιμούν ότι η χώρα μας αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο.

Πτήσεις προς τη χώρα μας και τουριστικά πακέτα σε συνεργασία με ελληνικά ξενοδοχεία ξεκινά στις 14 Μαΐου και ένας ακόμα γερμανικός tour operator, η FTI. Η FTI μάλιστα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας έχοντας διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της προς τους ελληνικούς προορισμούς κατά 20% σε σχέση με το 2019.

Να θυμίσουμε ότι οι αφίξεις από την γερμανική αγορά το 2019 άγγιξαν τα 4 εκατ. ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις έφτασαν κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο το 2019 παρουσίασε αύξηση +18,9% ξεπερνώντας τα 3,5 εκατ επιβάτες με τις τουριστικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,56 δισ. ευρώ. Τέλος μεγάλη αύξηση κατέγραψαν το 2019 και οι τουριστικές αφίξεις από την Γαλλία με αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 14,2% και να διαμορφωθούν στα 1,090 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Γαλλίας ανακοινώθηκε πρόσφατα η σταδιακή κατάργηση του lockdown η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Αρχικά επαναφέρονται τα εσωτερικά ταξίδια και ανοίγουν τα σχολεία, ενώ στις 19 Μαΐου αναμένεται να παραταθεί για δύο ώρες έως και τις 9:00 μ.μ. η δυνατότητα κυκλοφορίας – η νυχτερινή απαγόρευση στη Γαλλία ξεκινά από τις 7 μ.μ. Για τις 9 Ιουνίου υπολογίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να μετακινηθεί περαιτέρω, στις 11 μ.μ. ενώ η χώρα εκτιμά ότι θα ανοίξει τότε και για τις ξένες αφίξεις με ειδικά πιστοποιητικά υγείας. Το lockdown θα αρθεί πλήρως στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το σχέδιο.

Πέρα από τις τρεις προαναφερθείσες βασικές αγορές βέβαια, προσπάθειες γίνονται και για μικρότερες αλλά αρκετά σημαντικές όπως αυτή της Πολωνίας. Για το σκοπό αυτό άλλωστε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής στη Γερμανία, ο κ. Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία. Σημειωτέον ότι βάσει ανάλυσης του ΙΝΣΕΤΕ και τα στοιχεία του UNWTO 2018, η Ελλάδα αποτελεί τον 7ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Πολωνία με τις διανυκτερεύσεις των τουριστών από εκεί να φτάνουν το 2019 τις 5.590 χιλ. και τις εισπράξεις να αγγίζουν τα € 416 εκ.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων εντατικές είναι και οι προετοιμασίες των τουριστικών καταλυμάτων σε διάφορους προορισμούς της χώρας της χώρας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Το άνοιγμα ωστόσο αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις με κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν δρομολογήσει το άνοιγμά τους από τις 14 Μάιου ενώ άλλες να ετοιμάζονται για το τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τουριστικούς φορείς ωστόσο, την φετινή χρονιά αναμένεται να ανοίξει το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί και το γεγονός ότι ακόμα και σε προορισμούς όχι τόσο «ώριμους» οι οποίοι τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον εσωτερικό τουρισμό οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, με ημερομηνία στόχο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η πρώτη περίοδος μέχρι και τα τέλη Ιουνίου δεν αναμένεται να κινηθεί με υψηλούς ρυθμούς αφού οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι προσδοκίες αυξάνουν για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και φυσικά για την επέκταση της σεζόν και μετά το Σεπτέμβριο.

Όσο για τους φόβους, επικεντρώνονται στο να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μην επιβληθούν τοπικά lockdown, όπως συνέβη στην Κάλυμνο, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε πρόωρο τερματισμό της σεζόν, κάτι που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί πάντως ότι η ταξιδιωτική κίνηση θα είναι αυξημένη εν συγκρίσει με το 2020, με τους αισιόδοξους να τοποθετούν τον πήχη στην ανάκτηση του 50% της κίνησης του 2019 και τους ρεαλιστές στο 40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βίκυ Λοΐζου: Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος

Θεοχάρης: Να αποδείξουμε ότι το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού είναι εφικτό

Α. Μαρίνης (ΓΕΠΟΕΤ): Στοχευμένες δράσεις και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του Τουρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider