Ελκυστικός προορισμός για τουριστικές επενδύσεις παραμένει η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Ελκυστικός προορισμός για τουριστικές επενδύσεις παραμένει η Ελλάδα
Τουρίστες σδτην Αθήνα.
Σε πείσμα των ρευστών υγειονομικών συνθηκών, τα μηνύματα του κλάδου παραμένουν αισιόδοξα για το επενδυτικό τοπίο στον κλάδο.

Ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, παρά τα ρευστά δεδομένα της φετινής χρονιάς τα οποία κάνουν λόγω για υψηλότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, χωρίς εμφανείς μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού το οποίο ξεκίνησε από την εβδομάδα που μας πέρασε για συγκεκριμένους προορισμούς και από συγκεκριμένες χώρες δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι και τον Ιούνιο, αφού οι εσωτερικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, η κλειστή εστίαση και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν χαρακτηρίζονται ελκυστικοί παράγοντες για τους τουρίστες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ελπίδες εναπόκεινται στις last minute κρατήσεις - με τις προκρατήσεις να παραμένουν στο σύνολό τους ευέλικτες και να αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες αποκλειστικά. Φορείς του κλάδου μάλιστα έχουν ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στην ανάγκη ρεαλιστικών προσδοκιών για την φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι η θετική εικόνα που έχει η χώρα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας θα φέρει περισσότερους τουρίστες από πέρυσι, ίσως όμως όχι το 50% όσων επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2019.

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα μηνύματα των επιχειρηματιών του κλάδου παραμένουν αισιόδοξα τόσο για το επενδυτικό τοπίο στον κλάδο της φιλοξενίας όσο και για την επιστροφή στα ρεκόρ του παρελθόντος τις επόμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η καθίζηση της τουριστικής δραστηριότητας εδράζεται αποκλειστικά στην παρούσα υγειονομική κρίση.

Το προαναφερθέν επιβεβαίωσε άλλωστε και η η πρόσφατη έκθεση «Hospitality Returns» που εκπόνησε η DHR Services, σχετικά με το επενδυτικό τοπίο στον κλάδο της φιλοξενίας το 2021. Σύμφωνα με αυτή το κομμάτι του leisure και των resorts στη χώρα μας έχει σταθερό επενδυτικό προβάδισμα, ενώ μεγάλη είναι και η δυναμική της ένταξης ξενοδοχειακών μονάδων σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Σημειωτέον ότι μετά και στάση αναμονής που κράτησαν οι επενδυτές με το ξέσπασμα της πανδημίας, και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες μέχρι και σήμερα, σημαντικές επενδύσεις προχώρησαν και προχωρούν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Κρήτη, Μύκονο, Ιο, Κυλλήνη, Ρόδο και Κέρκυρα.

Να θυμίσουμε ότι μόνο τα νέα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2020 από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν πάνω από δέκα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν :

  • Έργο της Νοβάλ Πρόπερτυ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία του Ομίλου Βιοχάλκο, «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα», με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Costa Nopia της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. “Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – Cape Tholos» της εταιρείας Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΑΒ ΑΕ, Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας, Ν. Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Ίδρυση Σύνθετου Τουριστικού Καταλυματος στην Περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό & Ίδρυση Ξενοδοχείου 5* και Τουριστικών Κατοικιών στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων» της εταιρείας 105 ΑΕ, με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Ανέγερση Boutique Hotel 5* και Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιοχή Πικρή Νερό, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων», της εταιρείας Νερό ΑΕ, με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Ίδρυση 2 Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων & Τουριστικών Κατοικιών στην Ευρύτερη Περιοχή Παπάς – Λουκάς – Μανούσου – Πετή – Χαμουχάδες, της Νήσου Ίου, Νομού Κυκλάδων», της εταιρείας Lucas ΑΕ, με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Varko», της εταιρείας RND Investments Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με κόστος επένδυσης 107,5 εκατ. ευρώ.
  • • Έργο “Arcadia”, της εταιρείας Tουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη ΑΕ, με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.

Σε τρία χρόνια η ανάκαμψη

Τα πρότζεκτ που ξεκίνησαν εν μέσω κρίσης αναμένεται να είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα, την χρονιά δηλαδή που εκτιμάται ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στα μεγέθη ρεκόρ του 2019, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Metron Analysis για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας, τις αντιδράσεις των ταξιδιωτών καθώς και τις προθέσεις τους για το μέλλον, την οποία περιλάμβανε η έκθεση της DHR Services.

Κι αυτό παρότι 3 στους 10 κορυφαίους Tour Operators και Travel Agents από Ελλάδα και εξωτερικό που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η διαδικασία ανάκαμψης για εταιρικά ταξίδια, ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και MICE θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι παράγοντες που θα συμβάλουν αισθητά στη διαδικασία ανάκαμψης είναι οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης, η εφαρμογή κοινών και long term policies σε διεθνές επίπεδο, οι ελκυστικοί όροι πληρωμής σε B2B και B2C σχέσεις, και βέβαια η ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των ξενοδοχείων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η επόμενη ημέρα δεν αναμένεται ίδια γι αυτό και οι αλλαγές που παρατηρούνται στη συμπεριφορά των καταναλωτών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε οι περισσότεροι έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές με 8 στους 10 επαγγελματίες του κλάδου να δρομολογούν αλλαγές σε θέματα τεχνολογίας, 7 στους 10 να υιοθετούν νέα πολιτική πληρωμών και 9 στους 10 να έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική ακύρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα