Προχωρά η κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean μετά το πράσινο φως των ομολογιούχων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean μετά το πράσινο φως των ομολογιούχων
Εγκρίθηκαν από τους ομολογιούχους οι αλλαγές που ζήτησε η διοίκηση της Aegean.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean μετά και το πράσινο φως που έδωσε χθες η γενική συνέλευση των ομολογιούχων.

Οι ομολογιούχοι ενέκριναν χθες τις τροποποιήσεις σε ορισμένους όρους του ομολογιακού δανείου που ζήτησε η διοίκηση της Aegean, ολοκληρώνοντας το τελευταίο απαραίτητο βήμα για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ η οποία θα συνδυαστεί με κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να μη δεσμευτεί υπέρ των ομολογιούχων μέρος των κεφαλαίων, που θα προέλθουν από την ΑΜΚ και τη συνεπακόλουθη κρατική ενίσχυση. Τα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ και την κρατική ενίσχυση θα καλύψουν τις ανάγκες της Aegean σε κεφάλαιο κίνησης, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές που ζήτησε η διοίκηση της Aegean στους όρους του ομολογιακού αφορούσαν την αναπροσαρμογή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που θα πρέπει να καλύπτει η εταιρεία.

Επιπλέον εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης ποσοστού 14% των καθαρών εσόδων που αντλήθηκαν από το ομολογιακό δάνειο με στόχο αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης έως την 31 Δεκεμβρίου 2021. Σημειωτέον η αρχική πρόθεση ήταν τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτήσουν μέρος της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έργο που στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των κεφαλαιουχικών δαπανών έχει προσωρινά παγώσει.

Παράλληλα εγκρίθηκε η διεύρυνση της δυνατότητας της Aegean και των θυγατρικών της να λάβουν νέο δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και με άλλους είδους συμβάσεις κι όχι μόνο με τη μορφή σύμβασης πίστωσης ή σε συνδυασμό με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Τέλος, δόθηκε η άδεια στην αεροπορική να λαμβάνει νέο δανεισμό για να αναχρηματοδοτεί οποιαδήποτε επιτρεπόμενη δανειακή υποχρέωση και όχι μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις που υφίσταντο ήδη κατά το χρόνο έκδοσης του ομολόγου.

Πλέον το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης μετά και την εξουσιοδότηση που έλαβε από τη Γενική Συνέλευση, θα καταθέσει το πληροφοριακό δελτίο της ΑΜΚ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος είναι αυτή να πραγματοποιηθεί μέσο στους επόμενους δύο μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πως προβλέπει η σχετική διάταξη για την ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) της Aegean που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider