Πτώση εσόδων αλλά και πολλές νέες αφίξεις στα ξενοδοχεία της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση εσόδων αλλά και πολλές νέες αφίξεις στα ξενοδοχεία της χώρας
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μετά το πέρας της πανδημίας, δίνουν εγχώριοι και διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Μπορεί το 2020 να χαρακτηρίζεται χρονιά εφιαλτική από το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, το ελληνικό τουριστικό προϊόν όμως διατηρεί τους υπερμαχούς του. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων GBR Consulting για τις νέες επενδυτικές συμφωνίες του τρίτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς, ελληνικοί και διεθνείς όμιλοι εξακολουθούν να ποντάρουν στον προορισμό Ελλάδα και στην ανάκαμψή του όταν περάσει η υγειονομική κρίση ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις τους ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Ποιοι είναι όμως αυτοί και ποια τα βασικά τουριστικά project που γεννήθηκαν την δυσοίωνη χρονιά του 2020. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Όμιλος Sani Ikos ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα δεύτερο Ikos Resort το νησί της Κέρκυρας, το Ikos Odisia, μετά το 5 αστέρων Ikos Dassia, το οποίο άνοιξε το 2018. Η ανέγερση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5*, της «IKOS ODISIA», εγκρίθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και θα δημιουργηθεί, στην θέση Ύψος, κοντά στο υφιστάμενο IKOS DASSIA. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα, με διώροφα bungalows και πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προβλέπεται να τοποθετηθούν κλιμακωτά σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Παράλληλα το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανοιχτού θεάτρου με στεγασμένη θεατρική σκηνή, θεματικά εστιατόρια, γήπεδα άθλησης, δεξαμενές κολύμβησης, καθώς και ακαδημία ποδηλάτου με ειδική πίστα εκμάθησης. 

Το τρίτο του ξενοδοχείο σχεδιάζει όμιλος Radisson Hotel με μια  επένδυση που εκτιμάται να αγγίξει τα15 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τα Radisson Blu Park στην Αθήνα και Radisson Blu Beach Resort στην Κρήτη ο Όμιλος ενισχύει το portfolio των ξενοδοχείων του με μια νέα μονάδα σε έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως, τη Σαντορίνη. Η νέα μονάδα θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Fais Group στην περιοχή Καμάρι, ένα παραθαλάσσιο προορισμό που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού και στο βόρειο πόδι του Μέσα Βουνού. Το νέο πεντάστερο δυναμικότητας 102 δωματίων, θα φέρει το όνομα Radisson Blu Zaffron Resort και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το β’ τρίμηνο του 2021.

Νέες αφίξεις στην Αθήνα

Παρότι ο citybreak τουρισμός γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερη πτώση και η πλειονότητα των μονάδων δωδεκάμηνης λειτουργίας δρομολογούν να κατεβάσουν ρολά το χειμώνα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα, πολλές ήταν και οι επενδυτικές κινήσεις που αφορούσαν την πρωτεύουσα. 

insider

Στις ηχηρές αφίξεις της πρωτεύουσας συγκαταλέγεται φυσικά η νέα μονάδα της Λάμψα, Athens Capital – MGallery, η οποία γειτνιάζει με τις άλλες δύο της εταιρείας στην πλατεία Συντάγματος. Παρότι η επένδυση έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018 η εταιρεία αποφάσισε να κάνει τα εγκαίνια της νέας μονάδας την 1η Σεπτεμβρίου και μέσω της πεντάστερης μονάδας να φέρει για πρώτη φορά το εμπορικό σήμα της Accor στην Ελλάδα. Η επένδυση για την ανακαίνιση του κτηρίου και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο έφτασε τα 22 εκατ. ευρώ ενώ το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων Α.Τ.Ε., έχει μισθωθεί με σύμβαση διάρκειας τριάντα έτη και ετήσιο μίσθωμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, προσαυξανόμενο κατά ποσοστό ίσο με 25% επί της διαφοράς κύκλου εργασιών.

Ζήτηση φαίνεται να υπήρξε και για δύο πρώτες βίλες του Four Seasons Astir Palace – Athens Riviera οι οποίες πουλήθηκαν έναντι 40 εκατ. ευρώ η καθεμία. O αγοραστής φημολογείται ότι είναι Έλληνας πλοιοκτήτης και ενδέχεται να αποκτήσει κι άλλες μονάδες στο μέλλον.

Τον Αύγουστο αφίχθη στην πρωτεύουσα και το παγκόσμιο εμπορικό σήμα lifestyle φιλοξενίας Selina, ανοίγοντας το Selina Theatrou Athens. Η  νέα μονάδα της παγκόσμιας κοινότητας εναλλακτικών εμπειριών διαμονής, είναι χτισμένη στο κέντρο της Αθήνας, κι έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της χώρας με στόχο να αναδείξει την ιστορικότητα της τοποθεσίας. Καθένα από τα δωμάτια και οι χώροι του καταλύματος φιλοξενίας αντλούν έμπνευση τόσο από την ιστορική όσο και τη σύγχρονη Αθήνα. Το ξενοδοχείο όντας βασισμένο στο concept της Selina παγκοσμίως, συνδυάζει την διαμονή με προτάσεις ψυχαγωγίας, all-day δραστηριότητες και εκδηλώσεις εντός και εκτός του ξενοδοχείου, με στόχο οι επισκέπτες να βιώνουν αυθεντικές εμπειρίες, δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις.    

Τον Σεπτέμβριο άνοιξε τις πόρτες του και το νέο 4 αστέρων boutique ξενοδοχείο Athens 1890 με δυναμικότητα 14 δωμάτια. Η νέα μονάδα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι ένα νεοκλασικό κτήριο – αρχοντικό του 19ου αιώνα που ανακαινίστηκε ριζικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μερικά από τα δωμάτιά του διαθέτουν υπαίθριο υδρομασάζ, ενώ σε αυτό βρίσκει κανείς και ένα εστιατόριο στο ισόγειο αλλά κι ένα πλήρως εξοπλισμένο spa στο υπόγειο. Σήμα κατατεθέν της νέας μονάδας είναι η περίτεχνη πρόσοψη, η εντυπωσιακή ξύλινη σκάλα και οι ζωγραφισμένες στο χέρι οροφές, τα παλιά δηλαδή αρχιτεκτονικά του στοιχεία που διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή. Για το λόγο αυτό άλλωστε στο ισόγειο του κτηρίου σώζεται η αρχική μεταλλική πινακίδα με το όνομα του καταστήματος (Κ. Συμεωνίδης), που λειτουργούσε εκεί για πολλά χρόνια.

insider

Μια ακόμα μονάδα, ιδιοκτησίας της Briq Properties άνοιξε και στην πρώην Καναδική Πρεσβεία στο Κολωνάκι. Πρόκειται για τη δεύτερη τετράστερη μονάδα της αλυσίδας Modernist, δυναμικότητας 35 δωματίων, η ανακαίνιση της οποίας κόστισε 1,8 εκατ. Να υπενθυμίσουμε ότι το κτήριο, επί της οδού Ιωάννου Γενναδίου 4 και Υψηλάντου, στέγαζε μέχρι και το 2015 την Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα. Εκείνη τη χρονιά, το ακίνητο πουλήθηκε και πέρασε στα χέρια του Φερίτ Σαχένκ, του Τούρκου μεγιστάνα του Ομίλου Dogus, αντί 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα η Dogus αποφάσισε να προχωρήσει στην εκ νέου πώληση του κτηρίου, με την ελληνική Briq Properties, να το εξαγοράζει έναντι 4,75 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ένα boutique ξενοδοχείο που έκανε ντεμπούτο εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, ήταν και το Asomaton σε ακίνητο ιδιοκτησίας της Treppidis Investments. Το νέο ξενοδοχείο το οποίο εντάσσεται στο Oniro Group Hotel, στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο που μέχρι το 1980 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και διαθέτει τέσσερα επίπεδα και 19 δωμάτια εκ των οποίων τα πέντε είναι σουίτες. Η ανακατασκευή του, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, διήρκεσε τρία χρόνια, λόγω των αδειών που απαιτούνταν από φορείς του δημοσίου. Την εν λόγω μονάδα διαχειρίζεται η Celetrum, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 18 Micon Str. και Athens 4.

insider

Από τον Αύγουστο λειτουργεί και το δεύτερο ξενοδοχείο της Brown Hotels με την επωνυμία The Dave Red. Το 3 αστέρων ξενοδοχείο έχει δυναμικότητα 87 δωμάτιων και βρίσκεται στην οδό Βερανζέρου πίσω από την πλατεία Ομονοίας. Να θυμίσουμε ότι το ντεμπούτο της ισραηλινής αλυσίδας Brown Hotels στην Ελλάδα είχε γίνει με το Brown Acropol στην περιοχή της Ομονοίας και οι επιτελείς της έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ανοίξουν 11 νέα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ήδη έχουν προχωρήσει και στις σχετικές μισθώσεις/ αγορές.

Με την άρση του Lockdown και την απόφαση για το εκ νέου άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας στο ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό προστέθηκε και το 4άστερο Gem Society Boutique Hotel & Spa, δυναμικότητας 35 δωματίων. Η νέα μονάδα βρίσκεται στην οδό Αριστείδου 3, πολύ κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην οδό Σταδίου και διαθέτει 35 δωμάτια και σουίτες, το Muse Bistro και το Almaz Spa. Το νέο ξενοδοχείο λειτουργεί σε κτήριο του 1932, που ανακατασκευάστηκε ριζικά με σκοπό τη μετατροπή του σε boutique κατάλυμα.

Εγκαίνια έκανε επίσης και το 3 αστέρων Royalty Hotel το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου, στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Αγ. Ειρήνης. Το Royalty Hotel, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του 1935 το οποίο έχει ανασκευαστεί πλήρως, διαθέτει 27 δωμάτια και σουίτες (τέσσερα standard rooms, 10 superior rooms, οκτώ executive rooms και πέντε σουίτες), rooftop cafe – bar – restaurant με θέα προς την Ακρόπολη, lobby lounge cafe bar, το Timeless SPA. Στο ισόγειό του μάλιστα βρίσκεται το Tua Piazza, που είναι ένα ιταλικό παραδοσιακό εστιατόριο συνδεδεμένο με το ξενοδοχείο.

Η τελευταία άφιξη, ήταν του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων AUM, ο οποίος άνοιξε το Shila Athens στο Κολωνάκι. Η AUM μετέτρεψε ένα ακίνητο της δεκαετίας του 1920 σε μια μικρή μονάδα με 6 σουίτες εντός της οποίας μάλιστα βρίσκει κανείς σουρεαλιστικές φωτογραφίες της Ιταλίδας Jasmine Deporta και πορτρέτα του Βρετανού ζωγράφου William Roper-Curzon. Η κατασκευάστρια εταιρεία μάλιστα σχεδιάζει να αναπτύξει μια δεύτερη μονάδα στο Μοναστηράκι.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider