Πατά το κουμπί της επανεκκίνησης του τουρισμού η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Πατά το κουμπί της επανεκκίνησης του τουρισμού η Ελλάδα
Ανοίγουν 41 πύλες στη χώρα για να υποδεχτούν ξένους τουρίστες.

Το τελευταίο και αποφασιστικό βήμα για την «επιστροφή στην κανονικότητα» και στον κλάδο του τουρισμού κάνει η χώρα μας, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, ανοίγοντας τις πόρτες όλες των αεροδρομίων της αλλά και τα σύνορα για επισκέπτες από διάφορες χώρες, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.

Ειδικότερα, την Τετάρτη ανοίγουν τις πύλες τους όλα τα αεροδρόμια της χώρας και μένει να διευκρινιστεί πλέον η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε τουρίστες.

Μέχρι και σήμερα 30 Ιουνίου, ισχύει η απαγόρευση πτήσεων από βασικές αγορές τροφοδότες για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, όπως η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία κι άλλες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου αρχικά για 15 χώρες. Ωστόσο εναπόκειται στις εθνικές αρχές κάθε κράτους-μέλους αν θα ακολουθήσει ή όχι τις κεντρικές οδηγίες υποδεχόμενο τουρίστες από αυτές.

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας σκοπεύει να συνταχθεί με τον κατάλογο που θα δημοσιοποιήσει η Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι εκτός ελληνικών συνόρων θα παραμείνουν προς το παρόν Τούρκοι, Αμερικανοί και Ρώσοι τουρίστες. Μεγάλο είναι όμως το ενδεχόμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με διεθνή μέσα, η Ελλάδα να περιλαμβάνεται στη λίστα που θα ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση για τις χώρες που μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Το ενδεχόμενο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς η οποία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουριστών της χώρας μας μετά την Γερμανία, εισφέροντας μόνο πέρυσι 2,5 δισ. έσοδα, αναμένεται με αγωνία από τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιθεωρούν τα αεροδρομία της χώρας εν όψει του ανοίγματός τους. Μάλιστα την Δευτέρα ο κ. Θεοχάρης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, μετέβησαν στην Κω για να υποδεχτούν την πρώτη αεροπορική πτήση από το εξωτερικό, η οποία θα προσγειωθεί σε ελληνικό περιφερειακό αεροδρόμιο. Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, η οποία θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 ιατρούς. Το ταξίδι των Γερμανών ιατρών στην Ελλάδα έχει συμβολική αξία, εφόσον έχει προσφερθεί σαν δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Γερμανία. Μαζί με το γκρουπ των ιατρών στην Κω θα ταξιδέψουν επίσης ανώτατα στελέχη της TUI. Σήμερα ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα έχει συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της TUI στο ξενοδοχείο «ROBINSON Club Daidalos», που λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του Γερμανικού tour operator.

Να σημειωθεί ότι ο ρόλος της TUI χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς κομβικός για το restart του τουρισμού καθώς η γερμανική εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο «πελάτη» της χώρας. Αντίστοιχα και ο γερμανικός κολοσσός αδημονεί να ξεκινήσει τις πτήσεις και την παράλληλη εξόφληση των voucher που διαθέτει, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών του που χαρακτήρισαν το άνοιγμα των συνόρων «σωστή κίνηση που αντανακλά τη ζήτηση από πολλούς ταξιδιώτες να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί εντός του Ιουλίου θα επανεκκινήσουν και οι πτήσεις του γερμανικού tour operator και για την χώρα μας ωστόσο σε πολύ μικρότερη, από τα συνηθισμένα, συχνότητα. Για τον μήνα Ιούλιο η ΤUI Deutschland έχει προγραμματίσει 1.500 πτήσεις κυρίως σε Βαλεαρίδες νήσους, Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία -στην περίπτωση της χώρας μας βέβαια θα πραγματοποιούνται 60 πτήσεις της εβδομάδα προς τα ελληνικά νησιά. Βέβαια, δεν είναι μόνο η TUI που προχωρά με μικρά βήματα προς την επανεκκίνηση. Τα προγράμματα διακοπών προς την Ελλάδα ξεκινά επίσης ο tour operator FTI καθώς και ο όμιλος Alltours, με πτήσεις προς Μύκονο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Σκιάθο, Σαντορίνη, Σάμο, Καβάλα και Πρέβεζα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός των πτήσεων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και τα πλάνα των αεροπορικών εταιρειών τροποποιούνται συνεχώς εξαιτίας της ισχνής μέχρι σήμερα ζήτησης. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν όμως, ότι τόσο το άνοιγμα των αεροδρομίων όσο και η επανέναρξη των πτήσεων θα στείλουν το μήνυμα στο εξωτερικό, αναζωπυρώνοντας μερικώς την ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα αποτελέσματα δεν αναμένονται θεαματικά. Δεδομένου ότι η μισή χρονιά έχει ήδη χαθεί, οι πρόσφατες εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για ανάκτηση του 20% έως 25% των περυσινών εσόδων στον τουρισμό, κι αυτό αποτελεί το «καλό σενάριο» που θα ισχύσει αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα στην έξαρση του ιού.

Μέχρι στιγμής πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας παραμένουν έρημες και τα ξενοδοχεία σε αυτές κλειστά ενώ και στα ξενοδοχεία πόλης που έχουν ανοίξει εδώ και ένα μήνα οι κρατήσεις είναι μετρημένες.

Λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφεται σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που είναι εύκολη η οδική πρόσβαση από τα Βαλκάνια.

Σε οδικό και εσωτερικό τουρισμό άλλωστε ποντάρουν φέτος αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου. Να θυμίσουμε ότι βάσει πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2019 ο οδικός τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των συνολικών αφίξεων και μόνο το 1/10 των συνολικών εσόδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πέρυσι κύριες αγορές μας στον οδικό τουρισμό ήταν η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία. Φέτος όμως η λίστα εμπλουτίζεται κι από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν οδικώς προς την χώρα μας για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:35

Σόλομον (Goldman Sachs): Στο 35% η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στις ΗΠΑ

22:20

Alpha Bank: Πάνω από 100 επενδυτές στο senior preferred ομόλογο – Εκτός Ελλάδος τα 2/3 της έκδοσης

22:18

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 19 προσαγωγές στην Αθήνα - 16 στη Θεσσαλονίκη

22:00

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:55

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η τιμή για το αμερικανικό αργό

21:48

Τα ρωσικά μέταλλα στο στόχαστρο της ΕΕ για το 9ο πακέτο κυρώσεων

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη για τα περί «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed 

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

19:34

Δήμας: Τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα γύρισε σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί επενδυτικό προορισμό

19:28

Τσίπρας: Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

19:20

H BuzzFeed απολύει το 12% των υπαλλήλων της - Η οικονομική επιδείνωση θα συνεχιστεί το 2023

19:19

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία

19:13

Βουλή: Υπερψήφιστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων - Το μήνυμα Βεσυρόπουλου

19:03

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές

18:58

Ο Μακρόν καθησυχάζει τους Γάλλους για τα πιθανά black outs