Τουρισμός
18-08-2019 | 18:09

Παίρνει ξανά ζωή η Ομόνοια

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Παίρνει ξανά ζωή η Ομόνοια

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες υποβάθμισης η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος και οι επενδύσεις που αυτό φέρνει δίνουν νέα πνοή σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της Αθήνας, που κάποτε έσφυζε από ζωή. O λόγος για την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομόνοιας, «στολίδι» περασμένων χρόνων και «πληγή» επόμενων, η οποία προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών του τουρισμού και αναβιώνει το τελευταίο διάστημα με πολλές νέες μονάδες να ανοίγουν κι άλλες να είναι στα σκαριά.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει μπει το τελευταίο διάστημα ένα ακόμη ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, με τις εργασίες ανακαίνισης να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο λόγος για το «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το οποίο μισθώθηκε στην Zeus International για 30 χρόνια, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Η ανακαίνιση του επταόροφου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 3.501 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί των οδών οδών Κάνινγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 - πολύ κοντά στην Ομόνοια – θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο το ξενοδοχείο να είναι έτοιμο μέσα στο 2020.  Η επένδυση για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, που παραμένει κλειστό εδώ από το 2010,  ως τετράστερη μονάδα υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ. Το νέο κατάλυμα σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες μονάδες Polis Grand & Residence Giorgio αναμένεται να αναζωογονήσει την περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης. 

Βέβαια το «Κάνιγγος 21» είναι ένα μόνο από τα κτήρια της γύρω περιοχής που ξαναζωντανεύουν. Επί της πλατείας δρομολογείται και η κατασκευή του δεύτερου Moxy της Ελλάδας από την Dimand. Το νέο ξενοδοχείο θα ανοίξει στο Σαρόγλειο Μέγαρο επί της οδού Σταδίου 65, το οποίο αποτελεί συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με ποσοστά 62% και 38%, αντίστοιχα εξ αδιαιρέτου. Να σημειωθεί ότι και αυτό το κτήριο παρέμενε κλειστό για χρόνια ώσπου να αναλάβει την διαχείρισή του για 25 χρόνια η Dimand μετά από διαγωνισμό. Το ακίνητο είναι 8 οκτώ ορόφων με μία συνολική επιφάνεια άνω των 10.000 τ.μ. και κατασκευάστηκε πριν χρόνια στη θέση της κατοικίας του Π. Σαρόγλου -εξ ού και η μετέπειτα ονομασία του. To νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 δωματίων υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Ως Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens θα ανοίξει και το πρώην ξενοδοχείο Esperia επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, από τον ισραηλινό όμιλο Fattal, ο οποίος είχε υποβάλει την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ,  αφήνοντας πίσω την λιβανέζικων συμφερόντων Yasbek Hotel Establishment αλλά και την προσφορά Βερούκα (αλυσίδα Βazaar) - Accor. Η πεντάστερη μονάδα θα ανακαινιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα με στόχο την άμεση επαναλειτουργία του ξενοδοχείου δυναμικότητας 114 δωματίων. Το ελάχιστο ύψος της ανακαίνισης θα είναι 10,5 εκατ. ευρώ, ώστε το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει με προδιαγραφές πέντε αστέρων. 

Επενδύσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας κι όχι μόνο ετοιμάζει και ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotels, ο οποίος έχει υπομισθώσει το πρώην «La Mirage» και κατά τις πληροφορίες έχει έρθει σε συμφωνία και για ακόμα ένα ακίνητο στο κέντρο μεταξύ άλλων που έχει νοικιάσει σε Σύνταγμα, πλατεία Κοτζιά, Κολωνάκι Μετς και Εξάρχεια. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος υπομίσθωσε το κλειστό από το 2008, 208 δωματίων La Mirage Hotel στην Ομόνοια, το οποίο νοίκιασε το 2017 ο επιχειρηματίας Στέλιος Ιωαννίδης από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες νοίκιασε και το κλειστό για χρόνια ξενοδοχείο Acropol στην οδό Πειραιώς 1, στην πλατεία Ομόνοιας. Το ξενοδοχείο λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως «King Minos». Από τον Οκτώβριο του 1998 λειτούργησε ύστερα από ριζική ανακαίνιση ως το 4άστερο Athens Acropol με 167 δωμάτια από τη Grecotel. Το Acropol διέκοψε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2011. 

Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το πολυώροφο κτήριο (φωτογραφία) που βρίσκεται στη συμβολή του πεζόδρομου της «Μαρίκας Κοτοπούλη» με την οδό Βερανζέρου, ακριβώς απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, που μέχρι πριν από λίγους μήνες φιλοξενούσε για πολλά χρόνια γραφεία του ΚΚΕ.

Στις επενδύσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια συγκαταλέγεται η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας, από τον βρετανικό επενδυτικό όμιλο «London And Regional Properties», ο οποίος διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων με περίπου 17.000 υπνοδωμάτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Πρόκειται για την δεύτερη εξαγορά της εταιρείας μετά το ξενοδοχείο Amathus στη Ρόδο. Παρότι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν κυκλοφορήσει, δημοσιεύματα αναφέρουν πως το  4άστερο ξενοδοχείο Titania, 385 δωματίων, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας εξαγοράστηκε έναντι 50 εκατ. ευρώ. 

Και ο χορός των νέων ξενοδοχείων δεν σταματά το 2019. Ήδη ετοιμάζεται η μετατροπή κτηρίου γραφείων επί των οδών Πειραιώς 10 και Zήνωνος σε τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων. Η επένδυση των 4,15 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία CTY Group Επενδυτική ΑE στην οποία ανήκει το κτήριο. Η CTY, ιδρύθηκε με σκοπό την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έχουν καταγωγή από την Κίνα. 

Τέλος, πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Φειδίου 12, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο Titania, το κτήριο συνολικής επιφανείας 2.780 τ.μ. που φιλοξενούσε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» (η οποία έκλεισε το 2010) θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε νέο τετράστερο signature ξενοδοχείο 35 δωματίων 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.