Τουρισμός
12-01-2019 | 09:20

Αυτές είναι οι 5 ταξιδιωτικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2019

Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 5 ταξιδιωτικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2019

Μοναχικές εξερευνήσεις, πολυτελή «πακέτα» για εναλλακτικές διακοπές, εξορμήσεις στην άγρια φύση, bikepacking και άλλα πολλά.

Μοναχικές εξερευνήσεις, πολυτελή «πακέτα» για εναλλακτικές διακοπές, εξορμήσεις στην άγρια φύση, bikepacking και πολλά άλλα έχουμε κατά διαστήματα να αποτελούν τα νέα trends στον τουρισμό. Το σίγουρο είναι πως κάθε χρονιά έχει τις δικές της τάσεις κλειδιά που καθορίζουν την τουριστική βιομηχανία και τα ταξίδια, παρότι μερικές απλώς αυξάνουν την επιρροή τους τα τελευταία χρόνια. 

Ποιες είναι όμως αυτές που αναμένεται να κυριαρχήσουν τη νέα σεζόν, σύμφωνα με την  Skift.com και άλλους ειδικούς της αγοράς. 

Κάτι ακόμα που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ταξιδιωτικό γίγνεσθαι της νέας χρονιάς είναι και η ... ποπ κουλτούρα! Άλλωστε η τηλεόραση και οι ταινίες ταξίδευαν αρχικά μεταφορικά και στη συνέχεια και κυριολεκτικά τους θεατές τους στα μέρη που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματά τους. 

Αξίζει να θυμηθούμε πόσο ανέβηκε η Σκόπελος ως τουριστικός προορισμός από την στιγμή που προβλήθηκε το Mama Mia ή αντίστοιχα η Κεφαλονιά από το Μαντολίνο του Λογαχού Κορέλι. Πρόσφατα, το Girls Trip ώθησε ένα νέο κύμα γυναικών να πραγματοποιήσουν ομαδικά ταξίδια στη Νέα Ορλεάνη, το Crazy Rich Asians ενίσχυσε σημαντικά τις ταξιδιωτικές αναζητήσεις για τη Σιγκαπούρη και το Game of Thrones τροφοδότησε τον τουρισμό της Κροατίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ισλανίδας.

Την ίδια στιγμή ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ταξιδιωτικών και μαγειρικών εκπομπών είανι διαθέσιμος σε πλατφόρμες online streaming όπως το Netflix, συμπεριλαμβανομένου του Somebody Feed Phil, Chef's Table και Ugly Delicious, εμπνέοντας τους καταναλωτές να εξερευνήσουν γαστρονομικές εμπειρίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάπως έτσι αναμένουν να δούμε ακόμα περισσότερα ταξίδια εμπνευσμένα από την ποπ κουλτούρα το 2019.

Τα γαστριμαργικά ταξίδια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, με την αρωγή των κοινωνικών δικτύων όπως το Instagram. Το φαγητό αποτελεί μια εγγενώς κοινωνική και συναισθηματική εμπειρία κι αποδεικνύεται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες των ταξιδιωτικών εμπειριών. 

Φέτος λοιπόν αναμένουμε να δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με αφορμή το φαγητό το 2019, είτε πρόκειται για δραστηριότητες που βασίζονται σε τρόφιμα, όπως η παραγωγή οίνου στην Ιταλία και η εξερεύνηση των νυχτερινών αγορών της Σιγκαπούρης, είτε σε δοκιμή συγκεκριμένων εστιατορίων και παραδοσιακών κουζινών.

Σε αυτό έχουν βοηθήσει αισθητά και τα κοινωνικά δίκτυα - ιδιαίτερα το Instagram - οπτικοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εν λόγω εμπειρία και τους προορισμούς που την προσφέρουν. Αν παρατηρήσετε άλλωστε είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε στο λογαριασμό ενός φίλους που ακολουθείτε ένα ιταλικό πιάτο με μακαρόνια από ένα άγαλμα της Ρώμης, κι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί αφού ενισχύεται από την γενικότερη τάση για αυθεντικότητα 

Μια μικρή κρίση «ταυτότητας» φαίνεται να αντιμετωπίζει η πολυτέλεια και τα brand που τη εκπροσωπούν. Πλέον καλούνται να ανταπεξέλθουν στην συνεχώς πιο έντονη διαφοροποίηση των πελατών αλλά και να εξισορροπήσουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά. 

Τα περισσότερα εξ αυτών υιοθετούν κώδικες φιλοξενίας που γεφυρώνουν τις online και offline εμπειρίες διατηρώντας την ανθρώπινη επαφή και κτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης ενώ κάποια άλλα στρέφονται σε πιο εναλλακτικές μορφές, όπως οι luxury διακοπές μέσα στη φύση. Ένα τέτοιο παράδειγμα πολυτελών αλλά κι εναλλακτικών διακοπών αποτελεί και το glamping - η γοητεία της διαμονής στη Φύση που συνδυάζεται  με τις πολυτελείς ανέσεις που ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί να προσφέρει - το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Από εξεζητημένο τρόπο διακοπών μάλιστα έχει μετατραπεί σε κορυφαία και δημοφιλή τουριστική επιλογή κι αποτελεί μόνον έναν από τους εκπροσώπους της προαναφερθείσας αλλαγής. 

Ήδη τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιώτες έχουν αλλάξει συνήθειες. Ενδιαφέρονται για πιο διαδραστικές πολιτιστικές εμπειρίες από το κοιτάζουν την πόλη μέσα από το παράθυρο ενός τουριστικού λεωφορείου, θέλουν να μάθουν πού είναι οι κρυμμένοι οι πολύτιμοι «λίθοι» της πόλης αλλά και να συνδεθούν με τους κατοίκους ενός προορισμού γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την τοπική κουλτούρα τους. 

Σε αυτό βοηθούν οι ντόπιοι που έχουν μετατραπεί σε έναν είδος εναλλακτικών ξεναγών που συνεργάζονται με παγκοσμίου φήμης εταιρείες. Οι «insiders»,  οι γνώστες δηλαδή των προορισμών  θα συνεχίσουν να έχουν πέραση και να δείχνουν στους επισκέπτες κάθε πόλης τρόπους για να βιώσουν τον πραγματικό ρυθμό της. Μάλιστα τα αυθεντικά ταξίδια, τα ταξίδια δηλαδή που ο επισκέπτης γνωρίζει σαν ντόπιος ένα μέρος θα αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη σημασία την επόμενη χρονιά σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς.

Και αυτή τη χρονιά, νεοσύστατες εταιρίες, νέες συνεργασίες και έμπειροι παίκτες θα αγωνιστούν για ένα κομμάτι της πίτας της αγοράς των τουριστικών οδηγών αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση IBISWorld του Νοεμβρίου του 2017 

Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν ντόπιους για να δώσουν συμβουλές ή να μοιραστούν με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες εξακολουθούν να αποτελούν μια τακτική που χρησιμοποιούν πολλά τουριστικά συμβούλια και γραφεία μάρκετινγκ προορισμών κι αυτό δεν αναμένεται να σταματήσει. 

Η τεχνητή νοημοσύνη με τα εργαλεία που προσφέρει, όπως η αναγνώριση προσώπου, το internet-of-things και πολλά καινοτόμα προϊόντα που δημιουργούνται αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση των πελατών και όπως είναι αναμενόμενο τα καταλύματα που την προσφέρουν. Το κλειδί για το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου έχει σε αρκετές περιπτώσεις καταργηθεί ενώ η ρύθμιση των παροχών του δωματίου γίνεται μέσω ενός tablet. 

Από την άλλη τα έξυπνα τηλέφωνα διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ τους ταξιδιώτες ώστε να εντοπίσουν και να επισκεφτούν ανεξερεύνητες γωνιές του κόσμου, αφού μπορούν εύκολα να μεταφράζουν ξένες γλώσσες και νομίσαμτα, να περιηγούνται με την βοήθεια της τεχνολογίας σε γειτονιές, να εντοπίζουν αφού επισκεφτούν έναν τόπο τα φημισμένα και με καλύτερες κριτικές εστιατόρια και δραστηριότητες.

Πολλοί εξ' αυτών μάλιστα παίρνουν μια ιδέα του προορισμού πριν ακόμα ταξιδέψουν σε αυτόν χάρη στις τεχνολογίες της επαυξημένης και εικονικής  πραγματικότητας (AR). Αυτό αναμένεται να ενισχύσει και προορισμούς οι οποίοι μέχρι χθες συγκέντρωναν αρκετά αρνητικά, αφού οι χρήστες μπορούν να πάρουν μια γεύση πριν τους επισκεφτούν και να κατευνάσουν τους φόβους τους. 

Η τεχνολογία ήδη μετασχηματίζει τα ταξίδια με τρόπους που μέχρι χθες ήταν άγνωστοι και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. H καινοτομία μάλιστα δεν διευκολύνει απλά τους ταξιδιώτες αλλά αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν είτει για επαγγελματικούς λόγους είτε για διασκέδαση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.