Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία η πολυσυζητημένη διαδικτυακή πύλη συναλλαγών του Δημοσίου, gov.gr , η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους. 

Τι είναι όμως η πύλη gov.gr; Είναι μια διαδικτυακή πύλη που κατατάσσει και κωδικοποιεί όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες που υπάρχουν στο Δημόσιο - σχεδόν 500 - σε ένα κεντρικό σημείο κι όχι σε ξεχωριστά Υπουργεία ώστε να μπορούν να τις ξέρουν οι πολίτες και να τις αναζητήσουν. Στόχος είναι το gov.gr το οποίο αναπτύσσεται κατά το βρετανικό πρότυπο gov.uk να αποτελέσει ένα κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης για τους πολίτες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και να περιλαμβάνει υπάρχουσες αλλά και νέες υπηρεσίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πύλη συναλλαγών του Δημοσίου έρχεται σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της επιτακτικής ανάγκης που έχει προκύψει για διεκπεραίωση εργασιών χωρίς φυσική παρουσία

Εξαιτίας αυτού βέβαια οι υπηρεσίες που αρχικά θα είναι διαθέσιμες θα είναι περιορισμένες , ωστόσο θα εμπλουτίζονται συνεχώς. Επιπλέον το gov.gr θα είναι σε δοκιμαστική (beta) έκδοση και οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους σχετικά με τη λειτουργία της πύλης αλλά και τις διαθέσιμες υπηρεσίες. 

Οι υπηρεσίες που θα περιλαμβάνονται αρχικά στο gov.gr

Όσο για τις υπηρεσίες που θα είναι αρχικά διαθέσιμες μέσω του gov.gr, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα είναι η υπεύθυνη δήλωση, η εξουσιοδότηση, η άυλη συνταγογράφηση αλλά και μία σειρά από πιστοποιητικά. 

Επιπλέον και δεδομένης της ζήτησης που έχουν κατεξοχήν τα γνήσια υπογραφής και τέτοιου τύπου έγγραφα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η πύλη θα προσθέσει μία σειρά τέτοιων υπηρεσιών. Αρχικά θα περιλαμβάνεται η εξουσιοδότηση και την Υπεύθυνη δήλωση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, οι πολίτες θα λαμβάνουν την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση στο κινητό τους και στη συνέχεια θα μπορούν να την αποστείλλουν σε όποιον άλλον επιθυμούν ο οποίος και θα έχει πρόσβαση σε αυτή μέσω ενός συγκεκριμένου αριθμού pin. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητοι για την λειτουργία των υπηρεσιών θα είναι οι κωδικοί του TAXIS, γι' αυτό και όσοι πολίτες δεν τους θυμούνται θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να τους επικαιροποιήσουν. 

Μια πρόσθετη πολυσυζητημένη υπηρεσία η οποία θα ενεργοποιηθεί στο gov.gr στο πλαίσιο της μείωσης των μετακινήσεων θα είναι και η «άυλη συνταγογράφηση» φαρμάκων. Επί της ουσίας οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό για να πάρουν την ιατρική συνταγή αλλά θα τις λαμβάνουν μέσω SMS στο κινητό τους. Η άυλη συνταγογράφηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ και αναμένεται να διευκολύνει αμέριστα τους ασθενείς  με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες. 

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ψηφιοποιηθεί διάφορες υπηρεσίες όπως η πρόσφατη αυτοματοποίηση της εγγραφής των νεογέννητων στο δημοτολόγιο ενώ έχουν ανακοινωθεί και άλλες για τους επόμενους μήνες όπως το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς και άλλα.