Kaspersky: Σημαντική αύξηση των επιθέσεων σε φορητές συσκευές το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kaspersky: Σημαντική αύξηση των επιθέσεων σε φορητές συσκευές το 2023
Πηγή: Getty Images
Την ετήσια ανάλυση της για το τοπίο των απειλών εξέδωσε η Kaspersky στα πλαίσια του MWC2024 που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη και συγκεντρώνει τους ηγέτες της τεχνολογίας και των mobile συσκευών.

Την ετήσια ανάλυση της για τις τεχνολογικές απειλές εξέδωσε η Kaspersky στα πλαίσια του MWC2024 που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη και συγκεντρώνει τους ηγέτες της τεχνολογίας και των mobile συσκευών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανοδική τάση στις επιθέσεις που στοχοποιούν κινητές συσκευές. Μόνο το 2023, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων αυξήθηκε σε 33.790.599, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του σχεδόν 52%, σε σύγκριση με τις 22.255.956 επιθέσεις που καταγράφηκαν το 2022. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα καταγράφηκαν 22.056 επιθέσεις.

Για το 2023, η Kaspersky παρατήρησε σταθερή αύξηση του αριθμού των επιθέσεων σε φορητές συσκευές, οι οποίες άγγιξαν τα σχεδόν 33,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Η πιο διαδεδομένη απειλή για τις φορητές συσκευές ήταν το adware (λογισμικό που εμφανίζει ανεπιθύμητες pop-up διαφημίσεις), αποτελώντας το 40,8% του συνόλου των απειλών που εντοπίστηκαν. Όσον αφορά τα τραπεζικά Trojans, ο αριθμός των πακέτων εγκατάστασης για τέτοιο κακόβουλο λογισμικό μειώθηκε σε 153.682 μετά από μια απότομη αύξηση πέρυσι, όταν ο αριθμός διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιθέσεων που χρησιμοποιούν mobile bankers παρέμεινε στο σχετικά ίδιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Dominique Leroy (Deutsche Telekom): Η μετάβαση της διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι ομαλή

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά διανέμουν απειλές για φορητές συσκευές τόσο μέσω επίσημων όσο και ανεπίσημων app stores. Το 2023, οι ειδικοί της Kaspersky παρατήρησαν πολλές κακόβουλες εφαρμογές να διεισδύουν στο Google Play. Μία από τις πιο συνηθισμένες μεταμφιέσεις για το 2023 ήταν οι ψεύτικες εφαρμογές επενδύσεων που βασίζονταν σε τακτικές κοινωνικής μηχανικής για την εξαγωγή προσωπικών δεδομένων από χρήστες, κυρίως αριθμούς τηλεφώνου και πλήρη ονόματα, τα οποία αργότερα προστέθηκαν σε βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τηλεφωνική απάτη. Ένας άλλος διαδεδομένος φορέας επιθέσεων που παρατηρήθηκε ήταν κακόβουλα mods WhatsApp και Telegram που σχεδιάστηκαν για να κλέβουν δεδομένα χρηστών.

Ο Anton Kivva, mobile security expert της Kaspersky σχολιάζει: «Η αύξηση της δραστηριότητας κακόβουλου λογισμικού Android και riskware καθ'όλη τη διάρκεια του 2023 σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Φτάνοντας σε επίπεδα που θυμίζουν τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος του έτους, αυτή η άνοδος υπογραμμίζει τη σημαντική απειλή που αντιμετωπίζουν οι χρήστες. Είναι μια έντονη υπενθύμιση της σημασίας της επαγρύπνησης και της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας για την προστασία από τις εξελισσόμενες ψηφιακές απειλές».

Η Kaspersky συμβουλεύει προς αποφυγή των παραπάνω κινδύνων και για την προστασία των χρηστών από απειλές προς τις φορητές συσκευές τους:

  • Είναι ασφαλέστερο να κατεβάζετε τις εφαρμογές σας μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτά τα καταστήματα δεν είναι 100% ασφαλείς, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από εκπροσώπους και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος - δεν μπορεί κάθε εφαρμογή να φτάσει σε αυτά τα καταστήματα.
  • Ελέγξτε τα δικαιώματα των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε προσεκτικά πριν δώσετε άδεια σε μια εφαρμογή, ειδικά όταν πρόκειται για άδειες υψηλού κινδύνου, όπως οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας. Η μόνη άδεια που χρειάζεται μια εφαρμογή φακού είναι στον φακό (ο οποίος δεν περιλαμβάνει καν πρόσβαση στην κάμερα).
  • Μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας σάς βοηθά να εντοπίσετε κακόβουλες εφαρμογές και adware προτού αρχίσουν να συμπεριφέρονται καταχρηστικά στις συσκευές σας. Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να λάβετε προστασία, όπως το Kaspersky Premium, απευθείας από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
  • Μια καλή συμβουλή είναι να ενημερώνετε το λειτουργικό σας σύστημα και τις σημαντικές εφαρμογές καθώς γίνονται διαθέσιμες οι εκάστοτε ενημερώσεις. Πολλά ζητήματα ασφάλειας μπορούν να επιλυθούν με την εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dominique Leroy (Deutsche Telekom): Η μετάβαση της διοίκησης του ΟΤΕ θα είναι ομαλή

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής Μαρτίου

Παρουσιάστηκε στη Γενεύη το νέο ηλεκτρικό Renault 5 E-Tech

gazzetta
gazzetta reader insider insider