Ανεβάζει ταχύτητες το Internet παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητες το Internet παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας
Τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Ookla. Ποιες χώρες ήταν πρωταθλήτριες. Πόσο βελτιώθηκαν οι επιδόσεις της Ελλάδας.

Με όλο και υψηλότερες ταχύτητες τρέχει το Internet παγκοσμίως, καταγράφοντας κάθε χρόνο νέα ρεκόρ. Σε ανοδική πορεία μάλιστα βρίσκονται και οι ταχύτητες με τις οποίες σερφάρουν οι Έλληνες στο διαδίκτυο, παρότι βέβαια υπολείπονται ακόμα για να φτάσουν στις υψηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με πρόσφατο report της Ookla, τη χρονιά που πέρασε, η μέση ταχύτητα download στο mobile internet αυξήθηκε περίπου 17% ενώ κατά 28% τουλάχιστον επιταχύνθηκαν και οι ταχύτητες των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Οι ταχύτητες της Ελλάδας

Αντίστοιχα, βελτίωση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση της χώρας μας, με την μέση ταχύτητα download του mobile Ιnternet να φτάνει τον Δεκέμβριο του 2022 τα 61,67 Mbps από 51,42 Mbps τον αντίστοιχο μήνα του 2021, μια άνοδος της τάξης του 19,9%. Μικρότερη ήταν η διαφοροποίηση στην περίπτωση της μέσης ταχύτητας upload, η οποία από 12,52 Mbps τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε έναν χρόνο αργότερα τα 12,91 Mbps, άνοδος της τάξης του 3%. Οι προαναφερθείσες επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να ανέβει δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, τερματίζοντας 29η μεταξύ των 141 χωρών της λίστας, από 31η που ήταν έναν χρόνο πριν.

Παρότι βέβαια στην περίπτωση των κινητών δικτύων η χώρα καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις, στα σταθερά δίκτυα η υστέρηση παραμένει μεγάλη. Ειδικότερα, η μέση ταχύτητα των σταθερών δικτύων της χώρας σύμφωνα με την Ookla βελτιώθηκε κατά 31% περίπου τον τελευταίο χρόνο, από 33,09 Mbps έφτασε τα 43,38 Mbps. Ωστόσο η χώρα παρέμεινε στην 93η θέση μεταξύ 178 χωρών, από την 91η που βρισκόταν ένα χρόνο πριν, εξαιτίας της βελτίωσης των επιδόσεων άλλων χωρών.

Η χρυσή πεντάδα

Όσο για τις χρυσή πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες ευρυζωνικές επιδόσεις στην περίπτωση των κινητών δικτύων, απαρτίζεται από το Κατάρ, τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα και τη Δανία. Για την ακρίβεια οι τρεις πρωταθλήτριες χώρες, Κατάρ, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρείχαν στους κατοίκους τους, το 2022, μέση ταχύτητα download στο mobile internet 176,18 Mbps, 139,41 Mbps και 131,54 Mbps, αντίστοιχα. Εξίσου γρήγορο Internet απολάμβαναν και οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας, με μέση ταχύτητα download 118,76 Mbps και η Δανία με 113,44 Mbps.

Στην παγκόσμια κούρσα για το πιο γρήγορο σταθερό Internet, το νήμα έκοψε τον Δεκέμβριο του 2022 η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από την Κίνα και την Χιλή. Στην περίπτωση τους η μέση ταχύτητα download έφτασε τα 225,71 Mbps, τα 223,49 Mbps και τα 220,96 Mbps. Την πεντάδα συμπλήρωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ όπου η μέση ταχύτητα download έφτασε τα 206,12 και τα 201,79 Mbps αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Nova παρουσιάζει νέες προσφορές κινητής, internet & ψυχαγωγίας

Αλλάζουν οι ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες - Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση Nova - Wind και τα νέα δεδομένα του 2023

Ανεβάζει ταχύτητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας - Τα νέα έργα, οι στόχοι και οι μεγάλες προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider