Πόσο πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups
Οι μισθοί στις βασικές ειδικότητες. Πόσοι λαμβάνουν εταιρικά μερίδια. Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Μπορεί το εγχώριο startup οικοσύστημα να κατέβασε ρυθμούς από άποψη χρηματοδοτήσεων, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων που φρέναραν παγκοσμίως τους επενδυτές, ως εργοδότης όμως παρέμεινε «καλοπληρωτής», προσφέροντας στους εργαζόμενους του αρκετά ανταγωνιστικούς, σε τοπικό επίπεδο, μισθούς, μερίδιο στα κέρδη και πρόσθετες παροχές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόσφατα έρευνα «Ελληνικές Startups: Μισθοί και Παροχές, 2022» την οποία διενήργησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Marathon VC. Με ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα - φέτος στη μελέτη συμμετείχαν 40 νεοφυείς επιχειρήσεις από 27 που ήταν πέρυσι οι οποίες έδωσαν μισθολογικά στοιχεία για περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους με έδρα την Ελλάδα - με πληροφορίες για περισσότερες επιχειρησιακές λειτουργίες αλλά και με αναλυτικότερο επιμερισμό - κάθε θέση εργασίας αντιστοιχίστηκε σε συγκεκριμένο ρόλο και επίπεδο - η έρευνα σκιαγραφεί τις μέσες απολαβές των πιο δημοφιλών ειδικοτήτων που απασχολούνται σε startups αλλά και το εύρος μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης αμοιβής που εντοπίζεται σε κάθε θέση.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης, τα οποία περιλάμβαναν εργαζόμενους από διάφορες κατηγορίες θέσεων εργασίας (Engineering - Frontend/Backend/Mobile, DevOps / Infrastructure, IT / Admin, Product, Design, Data Science, QA/Testing), με διάφορους ρόλους (ΙC και Managers) και από διάφορα επίπεδα (από εργαζόμενους με μηδενική προϋπηρεσία έως ανώτατα στελέχη) προκύπτει ότι οι μισθοί κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από οικοσυστήματα άλλων χωρών του εξωτερικού

Οι ειδικότητες που πληρώνουν καλύτερα

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι οι ειδικότητες με τις υψηλότερες αποδοχές στα τμήματα των μηχανικών (engineering) είναι αυτοί των Software Architects, των Engineering Managers και των SREs, των ειδικών για την εύρυθμη κι αξιόπιστη λειτουργία των συστημάτων, με τις ετήσιες μεικτές απολαβές τους να φτάνουν μεσοσταθμικά τα €57,610, τα €53,642 και τα €52,345 αντίστοιχα. Σε μηνιαίες καθαρές αποδοχές οι τρεις προαναφερθείσες ειδικότητες λαμβάνουν €2,566, €2,434 και €2,390 αντίστοιχα. Την πεντάδα των υψηλότερων αποδοχών συμπληρώνουν οι ειδικότητες των DevOps και των Full-stack (front end και back end developers), με τις ετήσιες μεικτές αποδοχές τους να κινούνται στα €47,022 και €35,367 ευρώ αντίστοιχα, ήτοι €2.214 και €1.772 καθαρά το μήνα.

Παρότι βέβαια οι οι ειδικοί του Site reliability βρίσκονται στην 3η θέση βάσει των μεσοσταθμικών ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων τους, ο μισθός τους παρουσιάζει το μεγαλύτερο εύρος και μπορεί να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κατηγοριών. Για την ακρίβεια οι ετήσιες αποδοχές μπορεί να ξεκινούν από τα €28,469 και να φτάνουν μέχρι και τις €90,000, κάτι που σημαίνει ότι ο μηνιαίος καθαρός μισθός της εν λόγω ειδικότητας μπορεί να ξεκινά από τα €1,478 ευρώ και να φτάνει έως και τα €3,679, ανάλογα την startup και τα προσόντα του εργαζόμενου. Σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να κινηθεί βέβαια ο μισθός ενός επικεφαλής τμήματος Data Analysis. Σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος ετήσιος μισθός των Team Leader των Data Departments φτάνει τα €55.860 (2.507 καθαρά μηνιαία) και ως περιζήτητη ειδικότητα μπορεί να ανέλθει έως τις 91.217 ευρώ, ήτοι 3.722 καθαρά το μήνα.

Καλές είναι οι αποδοχές και στις ειδικότητες που σχετίζονται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι ειδικοί του machine learning. Παρότι ο ετήσιος μισθός στην εν λόγω κατηγορία φτάνει μεσοσταθμικά τις €32,025 (1.63 μηνιαία καθαρά), μπορεί να φτάσει έως και τις 62.244, δηλαδή τα 2.723 καθαρά μηνιαίως, ξεπερνώντας κι έναν καλοπληρωμένο engineer οι υψηλότερες ετήσιες απολαβές του οποίου φτάνουν βάσει της έρευνας τις 61.600 (2.700 καθαρά το μήνα).

Βάσει των υψηλότερων καταγεγραμμένων αποδοχών της έρευνας, καλύτερους μισθούς μπορούν να διεκδικήσουν οι ειδικότητες των Data Team Leader με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 91.217 (3.722 καθαρά μηνιαίως), οι Site Reliability Engineer με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 90.000 (3.679 καθαρά μηνιαίως), οι Engineering Managers με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 78.056 (3.268 καθαρά μηνιαίως) οι Oικονομικοί Διευθυντές με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές €72.020 (3.060 καθαρά μηνιαίως), οι DevOps με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 66.583 (2.873) και οι ειδικοί του Μachine Learning με ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 62.244 ευρώ (2.723 καθαρά μηνιαίως).

Για μια τάξη μεγέθους να θυμίσουμε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα κινείται στα 713 ευρώ μεικτά και 614 καθαρά ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός βάσει έρευνας της Pricefox που διενεργήθηκε τον Μάρτιο φτάνει τα 1.250 ευρώ μεικτά - 984 ευρώ καθαρά το μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα που πληρώνεται καλύτερα, βάσει της ίδιας έρευνας ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 1.398 καθαρά (1.900 μεικτά).

22% των εργαζομένων λαμβάνουν εταιρικά μερίδια

Πέρα από τις μισθολογικές απολαβές βέβαια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις όπως και οι εταιρείες τεχνολογίας διακρίνονται και για πρόσθετες παροχές που δίνουν στο προσωπικό τους. Δεδομένων των στοιχείων που μοιράστηκαν οι startups που συμμετείχαν στην έρευνα προκύπτει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (ποσοστό 22%) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή για την εργασία τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και 40% σε θέσεις τεχνολογίας (Engineering, Product, Data).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που στην Ευρώπη η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών ,σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι περισσότερα από δύο στα τρία στελέχη με ρόλους ηγεσίας (Director, VP, C-Level) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια (69%).

Οι μισθολογικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι

Παρότι η ευρύτερη οικονομική συγκυρία την φετινή χρονιά παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης που έχουν οδηγήσει σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, τα μισθολογικά δεδομένα των startups δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές. Συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης μελέτης (Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021), παρατηρείται ότι οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors (professional level) συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των managerial (management level) ρόλων. Σε δεξιότητες σχετικές με Data και Engineering, η σύγκλιση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί.

Ωστόσο σημαντική άνοδος από €3.000 έως €10.000 ετησίως παρατηρείται σε ρόλους DevOp, δεδομένης και της αυξημένης ζήτησης των συγκεκριμένων δεξιοτήτων παγκοσμίως.

Αντιστοίχως άνοδος από €1.500 έως €2.000 ετησίως παρατηρείται σε ρόλους Machine Learning (Principal, Advanced) και πάλι χάρη στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, σε ρόλους (Quality Assurance) υπάρχει αύξηση περίπου €3.000 ετησίως (σε Entry) και €4.000 σε θέσεις Manager (M4) αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups το 2022

Ανθεκτικό και ταχέως αναπτυσσόμενο το ελληνικό startup οικοσύστημα

Finloup: Η startup που προσφέρει leasing ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider