Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»
Δεκαπέντε ημέρες προσθεσμία έχουν οι Δήμοι για να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις - Πώς κινείται η ανταπόκριση μέχρι στιγμής - Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τους Δήμους της χώρας με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Παρότι μέχρι σήμερα η κινητοποίηση των Δήμων ήταν αργή, με αποτέλεσμα να έχει αιτηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός από τους 315 Δήμους που αφορούσε το πρόγραμμα, οι αιτήσεις για ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα θα πυκνώσoυν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός βέβαια, ότι η προεργασία σε πολλούς από τους Δήμους που δεν έχουν ακόμα υποβάλει τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους έχει γίνει κι έτσι οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν φαντάζουν επαρκές χρονικό διάστημα για να προσχωρήσουν στην δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης (ΕΤΠΑ). Παρόλα αυτά βέβαια και δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών σχεδίων, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την διαδικασία περισσότεροι από 250 Δήμοι της χώρας, η παράταση του προγράμματος για ένα μικρό χρονικό διάστημα θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το ελαφρυντικό των Δήμων για την αργή κινητοποίηση ήταν τα διάφορα έργα που τρέχουν παράλληλα αυτήν την περίοδο από το πρόγραμμα Αντώνη Τρίτση. Ωστόσο λίγοι εξ αυτών επέλεξαν και την δυνατότητα παροχής συμβούλου που προσέφερε το πρόγραμμα, ώστε με την βοήθειά του να αξιολογηθούν οι ανάγκες της κάθε περιοχής και να παραμετροποιηθούν βάσει αυτών τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και για να παρακινήσει τους Δήμους να επιταχύνουν την διαδικασία, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα, παρέστη σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Εκεί μεταξύ άλλων προέτρεψε για ακόμα μια φορά τους Δημάρχους να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο οποίος ευθύς εξαρχής ήταν στη διάθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά, για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή χρειαστούν αναφορικά με την κατάρτιση και την υποβολή των σχεδίων αξιοποίησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:

  • Βιώσιμη Μετακίνηση
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
  • Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
  • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
  • Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
  • Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών)

Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι 315 Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων κυμαίνονται από 210.000 € (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 € (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων).

Κάθε Δήμος μάλιστα γνώριζε εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις, γεγονός που στους Δήμους με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση φαίνεται να προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση, όσον αφορά στο ποιες δράσεις να επιλέξουν.
Να θυμίσουμε ότι οι Δήμοι μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ 38 δράσεων όπως Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), Έξυπνες στάσεις ΜΜΜ, Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ, Συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία, Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, Διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης κλπ.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχο πρόγραμμα, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ήδη σε εξέλιξη για τους 16 Δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα, λόγω της σημαντικής ψηφιακής υποδομής που έχουν ήδη αναπτύξει. Στην περίπτωση ωστόσο των μεγάλων Δήμων η κινητοποίηση ήταν άμεση και έχουν ήδη υποβάλει στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης και την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon Web Services: Στο νησί της Νάξου οι έξυπνες τεχνολογίες με το έργο Smart Island

Ανοίγει από 1η Ιουλίου το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» για 315 Δήμους της χώρας - Όλες οι δράσεις του προγράμματος

Λιβάνιος: Κονδύλια 320 εκατ. ευρώ για «έξυπνες πόλεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider