Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ μπαίνουν σε τροχιά τους επόμενους μήνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ μπαίνουν σε τροχιά τους επόμενους μήνες
Πώς προχωρά το στοίχημα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Τα έργα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ανεβάζει ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δρομολογεί να προκηρύξει 63 νέα έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 6 με 10 μήνες. Εντατικοί θα είναι μάλιστα οι ρυθμοί και μέσα στο καλοκαίρι, αφού αναμένεται να βγουν στον αέρα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 453,8 εκατ. ευρώ καθώς κι ένας διαγωνισμός 30 εκατ. ευρώ για συμβούλους που θα αναλάβουν την τεχνική υποστήριξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το παραπάνω ανέφεραν σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας της ΚτΠ, τα στελέχη του οργανισμού. Όπως σημείωσαν μάλιστα το ψηφιακό σοκ που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής, θα συνεχιστεί, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν βγει τα πιο μεγάλα κι εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα έργα που έρχονται μέσα στο καλοκαίρι

Για την ακρίβεια μέσα στο επόμενο 15νθήμερο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRMS), προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ.

Έως τον Αύγουστο θα έχει προκηρυχθεί και το έργο για την ψηφιοποίηση των Ιατρικών Αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ύψους 119 εκατ. ευρώ καθώς και το έργο για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης αλλά και το Public Cloud. Να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice) είναι ένα έργο ύψους 196 εκατ. μέρος του οποίου αποτελεί και η ψηφιοποίηση των Aρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, 97,8 εκατ ευρώ. Αντίστοιχα η προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών κι Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud) αφορά έργο ύψους 117,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος στα μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν μέχρι το Φθινόπωρο περιλαμβάνεται και η Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (BI), έργο ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ

«Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το ψηφιακό σοκ αφορά τους πάντες. Το πιεστικό ερώτημα είναι πλέον το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Πετύχαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα. Αυτό νομίζω ότι εκφράζει την επιθυμία μας για τη μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικός εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση και που προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΚτΠ έχει ήδη προχωρήσει σε 114 προγραμματικές συμφωνίες ύψους 4,55 δισ. ευρώ και σε 96 συμβάσεις έργων ύψους 900 εκατ. ευρώ και επόμενο ορόσημο αποτελεί η προκήρυξη 63 έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 10 μήνες.

Παρότι ο στόχος είναι φιλόδοξος, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης που προλόγισε την εκδήλωση, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των έργων, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων είναι «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ολοκλήρωση των έργων δεν επαφίεται αποκλειστικά στην προκήρυξή τους, αλλά και στην υλοποίησή τους από τις εταιρείες πληροφορικής που θα τα αναλάβουν, κάτι που φαντάζει εξίσου δύσκολο στοίχημα δεδομένου όγκου και της φύσης των έργων. «Όσο περνάει από τα χέρια της ΚτΠ θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να προχωρήσουν τα έργα με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία, και σε σύντομο χρόνο» ανέφερε ο κ. Ασθενίδης ερωτηθείς για το αν οι εταιρείες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και για την επιτάχυνση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημάνθηκε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας, ξεκινά σύντομα διαγωνισμό προϋπολογισμού 30 – 35 εκατ. Ευρώ, για την επιλογή συμβούλων τεχνικής υποστήριξης.

Επιπρόσθετα, και λόγω του στενού χρονοδιαγράμματος, εξετάζονται κι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τις δημόσιες συμβάσεις για τα έργα πληροφορικής. Οι συζητήσεις, όπως διευκρινίστηκε, έχουν ήδη ξεκινήσει και φαίνεται πως θα έχουν θετική κατάληξη, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση των χρόνων που απαιτούνται.

Τα εμβληματικά έργα που έχουν ήδη προχωρήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 20+1 χρόνια λειτουργίας της, η ΚτΠ έχει να επιδείξει μια σειρά σημαντικών έργων, με εμβληματικότερο ίσως το TaxisNet, ενώ έχει ολοκληρώσει το Σύζευξις Ι, το RuralBroadband, το «112», το εθνικό ληξιαρχείο, το G-Cloud, αλλά και τα πολύ πρόσφατα την Ψηφιακή Μέριμνα Ι καθώς και τα FreedomPass και FreedomPassData. Παράλληλα εν μέσω υγειονομικής κρίσης, υποστήριξε με επιτυχία το σύστημα εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Επί του παρόντος, σε φάση υλοποίησης βρίσκονται έργα συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αυτά είναι:

  • Σύζευξης ΙΙ, 620 εκατ. ευρώ
  • Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης για Δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, 21,08 εκατ. ευρώ
  • HRMS- Σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, 12,4 εκατ. ευρώ
  • GOV ERP, 36,06 εκατ. ευρώ
  • Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, 40,5 εκατ. ευρώ
  • Fuel Pass, 130 εκατ. ευρώ
  • Power Pass, 280 εκατ. ευρώ
  • Tourism4All, 562,27 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται 5G και WiFi στους συρμούς και τους σταθμούς του Μετρό

Με εφαρμογή στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης - Στη Βουλή η σχετική τροπολογία

Διάστημα: Αστεροειδής με μέγεθος λεωφορείου πέρασε ξαφνικά ξυστά από τη Γη