Η Ε.Ε. επενδύει αποφασιστικά στο High-Performance Computing απέναντι στην Κίνα

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ε.Ε. επενδύει αποφασιστικά στο High-Performance Computing απέναντι στην Κίνα
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να επενδύσει αποφασιστικά στην ταχύτατα ανερχόμενη αγορά του High-Performance Computing, δηλαδή σε υπολογιστές και υπολογιστικούς πόρους πολύ υψηλών επιδόσεων.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να επενδύσει αποφασιστικά στην ταχύτατα ανερχόμενη αγορά του High-Performance Computing, δηλαδή σε υπολογιστές και υπολογιστικούς πόρους πολύ υψηλών επιδόσεων. Η κίνηση αυτή αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα όσον αφορά την επένδυση στην κυβερνοασφάλεια μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπερ-υπολογιστών, που είχαν υπερφαλαγγιστεί από τους προγραμματιστές και τους developers.

Για τους μη-μυημένους, το High-Performance Computing αφορά συστήματα ("υπερυπολογιστές") με εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύ που είναι σε θέση να λύσουν εξαιρετικά περίπλοκα και απαιτητικά προβλήματα. Μέσω αυτών των συστημάτων μπορούν οι νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, να αξιοποιήσουν το τεράστιο δυναμικό της οικονομίας των Big Data.

Η Ένωση στοχεύει μέσα από την κατεύθυνση της επένδυσης εκεί να δημιουργήσει στην ένα κορυφαίο και ασφαλές οικοσύστημα υψηλής απόδοσης που θα αφορά και υπηρεσίες κβαντικής πληροφορικής και υποδομών ανάλυσης Big Data. Μέσα από αυτό το οικοσύστημα, με το οποίο προβλέπονται διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ένωση επιθυμεί να βρεθεί να παράγει καινοτόμα και ανταγωνιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης και να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την εφοδιαστική αλυσίδα εξαρτημάτων και υπηρεσιών που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο.

O Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας, Μανουέλ Χειτόρ, δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη της επόμενης γενιάς ψηφιακών τεχνολογιών και θεωρεί ότι θα έχουμε σημαντικές ανακαλύψεις σε βασικούς τομείς όπως η υγεία και η κλιματική αλλαγή. «Η μετάβασή μας σε μια ψηφιακή οικονομία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη επένδυση» δήλωσε.

Το Συμβούλιο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό συντονισμού για την κεντρική διαχείριση της χρηματοδότησης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα Horizon και με βάση την πρόσφατη απόφαση που ορίζει ότι τα διοικητικά έξοδα αναλαμβάνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε., δημιουργούνται ευκαιρίες για ιδιώτες και κρατικούς δρώντες για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αυτή η επένδυση;

Οι υπερ-υπολογιστές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού. Με την τεράστια δυνατότηα προσομοίωσης διάφορων συνθηκών, της μοντελοποίησης και της δυνατότητας επεξεργασίας τεράστιων όγκων δεδομένων, μπόρεσαν οι κατασκευαστές εμβολίων να επιταχύνουν τη διαδικασία της έρευνας και της κατασκευής τους. Το κόστος της κατασκευής και της συντήρησης ενός τέτοιου υπερυπολογιστικού συστήματος αγγίζει (και σε πολλές φορές ξεπερνά) τα 500.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς, οι πωλήσεις υπερυπολογιστών αυξήθηκαν κατά 13,7% στα 5,94 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας νέα δυναμική σε μια αγορά που τα προηγούμενα χρόνια είχε αρχίσει να μειώνεται λόγω υψηλού κόστους κατασκευής. Είναι σημαντικό λοιπόν, ότι μέσα από την επένδυση της Ε.Ε. οι τεχνολογικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα καταστούν προσβάσιμες από όλα τα κράτη-μέλη και θα βοηθηθούν όλοι στην αναγκαία τεχνολογική σύγκλιση.

Υπερ-υπολογιστές - κυβερνοασφάλεια - πράσινη τεχνολογία

Πέρα από τα ζητήματα που άπτονται γενικά της τεχνολογικής εξέλιξης, η επένδυση στο High-Performance Computing συνδέεται άρρηκτα με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι οι προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αυξάνουν γεωμετρικά και αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι αντίπαλοι (Κίνα, Ρωσία) επενδύουν εξίσου στο να ηγεμονεύσουν στον κυβερνοχώρο δημιουργώντας ένα τείχος από υπολογιστικά συστήματα που μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιο όγκο δεδομένων. Επενδύουν επίσης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) η οποία επιταχύνει την βιομηχανική εξέλιξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Στρατηγικά, λοιπόν, η παρούσα απόφαση δημιουργεί ένα ενδιαφέρον πεδίο παρακολούθησης του ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Ανατολής καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο στο άμεσο μέλλον θα αμφισβητηθεί στην πράξη η πρωτοκαθεδρία της Κίνας στα συστήματα ΑΙ και στους υπερυπολογιστές, καθώς και στην πράσινη βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider