Τι απαντά η MLS για ομολογιούχους, οικονομικές εκθέσεις και business plan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι απαντά η MLS για ομολογιούχους, οικονομικές εκθέσεις και business plan
Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσει η MLS Πληροφορική, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Απαντήσεις και διευκρινίσεις για μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την αγορά, όπως η δημοσίευση των οικονομικών εκθέσεων, το business plan, οι επαφές με τους ομολογιούχους επιχειρεί να δώσει η MLS Πληροφορική, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας ήταν ως εξής:

Η Εταιρεία MLS, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τηρώντας πιστά τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 αναφορικά με την υποχρέωση του εκδότη για δημοσιοποίηση των προνομιακών πληροφοριών κατά την έννοια του άρθρου 7 του ιδίου Κανονισμού, τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 8 του Ν. 4443/2016, καθώς επίσης και τις διατάξεις του άρθρου 2 της Απόφασης 5/204/200 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

α) τυχόν εξελίξεις σε σχέση με τα αναφερόμενα στην από 29.1.2021 ανακοίνωση της Εταιρίας σας που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΧΑ, ιδίως αναφορικά με:

- τις ενέργειες που έχει προβεί η Εταιρία σας προς τους ομολογιούχους αναφέροντας αναλυτικά τις προτάσεις που έχετε υποβάλλει προς τους εκπροσώπους των ομολογιούχων των Ομολόγων ΜΛΣ01, ΜΛΣ02 και ΜΛΣ03 για μετάθεση πληρωμής των κουπονιών και για την επίτευξη συμφωνίας μαζί τους.

Όπως είναι γνωστό έχουν γίνει συνελεύσεις ομολογιούχων στις οποίες δεν υπήρξε η απαραίτητη απαρτία για τη λήψη αποφάσεων. Η εταιρία βρίσκεται σε συνεννόηση με την EUROXX Χρηματιστηριακή όσο και με τη Beta Χρηματιστηριακή προκειμένου να συγκληθούν εκ νέου συνελεύσεις των ομολογιούχων και για τα 3 ομόλογα, μέσω της σχετικής Online πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της εταιρίας για την διευθέτηση των υποχρεώσεών της.

- το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης που έληξε την 31.12.2019 και της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου που έληξε την 30.6.2020.

Όπως είναι γνωστό η έκθεση της ελεγκτικής εταιρίας «Deloitte Business Solutions» (εφεξής Deloitte}, με αντικείμενα ελέγχου αυτά που ορίστηκαν στην υπ' αριθμ. 10/1663/03.06.2020 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ολοκληρώθηκε την 23.10.2020. Καθότι οι οικονομικές καταστάσεις έπρεπε να βασιστούν στην εν λόγω έκθεση, η εταιρία δεν ήταν δυνατόν ούτε μπορούσε να συντάξει τις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από το νόμο. Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες σύνταξης και ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για το έτος 2019 ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή της έκθεσης από την Deloitte, ήτοι την 23.10.2020.

Εντούτοις, την 3η Νοεμβρίου 2020 επιβλήθηκε γενικό lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, όπως είναι ευλόγως αντιληπτό, την προσωρινή παύση των διαδικασιών. Η εμφάνιση δε, κρουσμάτων και σε διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, είχε ως επακόλουθο την περαιτέρω καθυστέρηση των διαδικασιών, καθόσον η εταιρία λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας και η τηλεργασία δυσχέραινε τον συντονισμό των ατόμων που εμπλέκονται στη διαδικασία σύνταξης και ελέγχου των Οικονομικών καταστάσεων (Ορκωτός ελεγκτής, Οικονομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος Λογιστηρίου, μέλη της Διοίκησης, Επιτροπή Ελέγχου). Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που προβλέπονται από το νόμο αλλά και τη δίμηνη παράταση που δόθηκε ως μέτρο ελάφρυνσης λόγω της πανδημίας, η εταιρία θα έπρεπε για την σύνταξη και δημοσίευση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων του 2019 να το κάνει μέχρι την 23η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Παρ' όλα αυτά επιδίωξή μας είναι η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, να δημοσιευτούν αρχικά η ετήσια οικονομική κατάσταση για την χρήση που έληξε στις 31.12.2019 και στη συνέχεια η εξαμηνιαία οικονομική χρήση για την περίοδο από την 01.01.2020 έως την 30.06.2020. Άλλωστε οι παραπάνω δημοσιεύσεις είναι απαραίτητες προς το συμφέρον της εταιρίας για τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αντιληπτό ότι οι λόγοι της μη έγκαιρης δημοσιοποίησης στο επενδυτικό κοινό των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων από την εταιρία μας, δεν οφειλόταν σε δικό μας σφάλμα και αδράνεια, αλλά πρόκειται για αποτέλεσμα μιας γενικότερης κατάστασης που έχει πλήξει τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

- τυχόν άλλες πληροφορίες τις οποίες κρίνετε απαραίτητες για την ορθή, επαρκή και σαφή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Μετά τη δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της εταιρίας για την χρήση 2019, καθώς και της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της περιόδου 30.06.2020, η διοίκηση της εταιρίας θα αποφασίσει για την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της. Λόγω της ρευστότητας της κατάστασης και της γενικότερης αβεβαιότητας δε μπορεί να προβλεφθεί πότε θα επανέλθει η εταιρεία σε περίοδο κανονικότητας έτσι ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει το επενδυτικό κοινό για την διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της.

β) αν έχει ολοκληρωθεί το business plan της Εταιρίας σας και αν αυτό είναι επικαιροποιημένο με τις τελευταίες εξελίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση να δημοσιοποιήσετε το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

Στα πλαίσια άμεσης ανάγκης συναντήσεων/συνελεύσεων των Ομολογιούχων της αλλά και προκειμένου να το παρουσιάσει σε άλλους ενδιαφερόμενους, η εταιρία επικαιροποίησε business plan που είχε εκπονηθεί με εταιρίες συμβούλων της Κύπρου (την Aspon Consulting Ltd και τη Vertu Projects Ltd) στο πλαίσιο της υποβολής στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως Σχέδιο Juncker. Το business plan, έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (επενδυτικό σχέδιο EIPP-20191510) και έχει δημοσιευτεί στην πύλη European Investment Project (EIPP). Τα εγκεκριμένα έργα υποστηρίζονται από το EIPP για την ανεύρεση χρηματοδότησης. Το επικαιροποιημένο business plan βασίστηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις μετά την κατάθεση του αρχικού τον Μάρτιο του 2020. Σε πιο μεσοπρόθεσμο χρόνο η εταιρία θα ολοκληρώσει business plan με εταιρία εγνωσμένου κύρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider