Πράσινο φως από την ΕΕ για χρηματοδότηση στις startup του Elevate Greece

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως από την ΕΕ για χρηματοδότηση στις startup του Elevate Greece
Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και θα δοθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του μητρώου «Elevate Greece».

Το πράσινο φως για την χρηματοδότηση Κεφαλαίου Κίνησης, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της στις 8 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση ΕΣΠΑ που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και θα δοθεί στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του μητρώου «Elevate Greece» με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

Κάθε startup θα λάβει χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ - το ποσό αυτό θα προσδιοριστεί ως ποσοστό του Κεφαλαίου Κίνησης που αναλώθηκε το 2019 και θα είναι της τάξεως του 50% κατ’ ελάχιστον, η οποία και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021.

Η αίτηση υποβολής θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30/6/2021 και οι δικαιούχοι της θα πρέπει να

  • λειτουργούν νόμιμα στη Ελληνική Επικράτεια
  • έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2020
  • είναι Πολύ Μικρές, Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις
  • άθροισμα των εξόδων Κεφαλαίου Κίνησης 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των 10.000€
  • συμβατότητα με λίστα πληττόμενων ΚΑΔ όπως θα ορίζεται στο σχετικό Παράρτημα
  • δεν χαρακτηρίζονται «προβληματικές» σύμφωνα τον ορισμό του προσωρινού πλαισίου στήριξης
  • ο τομέας καινοτομίας της είναι συμβατός με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 αργότερο.

Όπως διευκρινίζεται με την παρούσα χρηματοδότηση δίνεται μια σημαντική «ανάσα» στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα πρώτα κρίσιμα βήματά τους.

«Με τη δημιουργία του Elevate Greece, είχαμε τονίσει πως η Πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θα μπορεί να προωθεί απευθείας πολιτικές στήριξης στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σήμερα λοιπόν, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στην χρηματοδότηση ύψους 60 εκ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece» είχε δηλώσει σχετικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

213 startups στο μητρώο του Elevate Greece

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα στο μητρώο, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, έχουν καταχωρηθεί 213.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά που εμφανίζει η σελίδα του Elevate Greece, τα οποία να σημειώσουμε ότι δεν περιλαμβάνουν τις τελευταίες 31 startup που εντάχθηκαν στο μητρώο, έχουν κατατεθεί 526 ολοκληρωμένες αιτήσεις από τις οποίες 263 έχουν εξεταστεί και εκκρεμούν να εξεταστούν ακόμα 263.

Εξ αυτών 91 αιτήσεις έχουν υποβληθεί με τη διαδικασία «fast track» ενώ 467 προχωρούν με αξιολόγηση ως προς την πλήρωση των δύο βασικών κριτηρίων. Να θυμίσουμε ότι τα δύο απαραίτητα κριτήρια είναι να έχουν μια καινοτόμα δραστηριότητα και δεύτερον να έχουν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Elevate Greece είναι ΙΚΕ (84%), ενώ 6% είναι ΕΠΕ και 10% Ανώνυμες Εταιρείες.

Όσο για το που εδράζονται οι επιχειρήσεις αυτές, η πλειονότητα των startups (87%) έχει έδρα στην Ελλάδα, το 6% έχει έδρα στο εξωτερικό με υποκατάστημα στη χώρα μας, ενώ ένα ακόμα 6% έχει έδρα στο εξωτερικό και διατηρεί θυγατρική στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider