Τεχνολογία
09-02-2021 | 08:44

Ταχύτερο Ίντερνετ ζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες - Πόσοι έκαναν χρήση του Super Fast Broadband

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Ταχύτερο Ίντερνετ ζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες - Πόσοι έκαναν χρήση του Super Fast Broadband
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην δυνατότητα σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to The Home), σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές διαδικτυακές απαιτήσεις που έχει γεννήσει η πανδημία του κορονοϊού. 

Την στροφή προς τις σταθερές επιδόσεις του FFTH, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την δράση Super Fast Broadband, το κουπόνι δηλαδή υπερυψηλής ευρυζωνικότητας το οποίο παραχωρείται σε πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι ενεργές συνδέσεις αυτή τη στιγμή αριθμούν τις 26.500 από τις 5.800 που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2020. Δηλαδή ενεργοποιήθηκαν περίπου 20.000 συνδέσεις τον τελευταίο χρόνο, ενόψει και της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τάση καταγράφηκε αρχής γενομένης της πανδημίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό αν σκεφτεί κανείς πως ο αριθμός των αιτήσεων για την απόκτηση κουπονιού για επιδοτούμενη σύνδεση FTTH τον Οκτώβριο κυμαινόταν κοντά στις 13.300. 

Παρά την αύξηση των συνδέσεων βέβαια η διείσδυση του προγράμματος κινείται σε χαμηλά επίπεδα αφού από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 9,5 εκατ. μένουν δηλαδή άλλα 40 περίπου εκατ. μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, όπου και ολοκληρώνεται η δράση. 

Εκστρατεία επικοινωνίας στα ΜΜΕ δρομολογεί το υπουργείο

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί εκστρατεία επικοινωνίας στα ΜΜΕ, ύψους 250.000 ευρώ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την προσφορά επιδότησης νέων γραμμών υπερυψηλής ταχύτητας σε πρώην λευκές περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. 

Αυτή θα περιλαμβάνει τόσο την παραγωγή πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού όσο και στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις επικοινωνίας που απευθύνονται στο ευρύ κοινό σε επιλεγμένες περιφέρειες και περιοχές της χώρας.

Τα κανάλια προβολής του περιεχομένου που θα παραχθεί θα είναι ραδιοφωνικές μεταδόσεις, ενέργειες μέσω επιλεγμένων ιστοσελίδων, καθώς και προώθηση - ανάρτησή τους σε πλατφόρμες social media. Επίσης προβλέπονται προωθητικές ενέργειες μέσω της διοργάνωσης ενημερωτικών roadshows που επικεντρώνονται στις περιοχές ενδιαφέροντος της δράσης.

Οι επενδύσεις των παρόχων αυξάνουν την διαθεσιμότητα 

Κινήσεις για την προώθηση συνδέσεων οπτικών ινών στο σπίτι κάνουν και οι πάροχοι, οι οποίοι συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών τους δικτύων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες. 

Στην περίπτωση της Cosmote πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέσω του Δικτύου Cosmote Fiber έχουν πλέον 325.000  σπίτια και επιχειρήσεις. 

Έχοντας φτάσει τον στόχο των 300.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που είχε θέσει για το τέλος του 2020 ήδη από τον Φεβρουάριο, η εταιρεία συνεχίζει τις σχετικές επενδύσεις έχοντας ενεργοποιήσει ακόμα 14 περιοχές στην ελληνική επικράτεια. 

Έτσι δυνατότητα σύνδεσης έχουν πλέον η Ορεστιάδα, η Φλώρινα, τα Γρεβενά η Ηγουμενίτσα, η Λειβαδιά, ενώ το FTTH επεκτάθηκε σε περισσότερα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις της Δράμας και της Καστοριάς.  Η Λάρισα κι η Λέσβος απέκτησαν πρόσβαση σε εγγυημένες ταχύτητες 100 & 200 Mbps ενώ στην Πελοπόννησο προστέθηκε το Αίγιο και το Ναύπλιο. Όσο για την περιφέρεια της Αττικής δυνατότητα σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έχουν οι κάτοικοι των περιοχών Ζωγράφου, Αμπελοκήπων, Ελευσίνας, Λαυρίου και Σπάτων. 

Επόμενος στόχος όπως διευκρινίζει η Cosmote είναι οι 500.000 γραμμές σε όλη τη χώρα. 

Αντίστοιχα σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε υπερυψηλές ταχύτητες μέσω της Vodafone φτάνουν τις 140.000, με την εταιρεία να έχει θέσει ως στόχο τις 210.000 σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο όπου και θα ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. 

Στην περίπτωση της Wind τώρα, η εταιρεία δεν ανακοινώνει ξεχωριστά νούμερα για τις συνδέσεις Fiber to the Home και Fiber to the Curve( μέχρι την καμπίνα). Σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των σπιτιών και των επιχειρήσεων που έχουν την δυνατότητα FFTX ( δηλαδή και των δύο παραπάνω) φτάνει τις 300.000. 

Έρχεται κουπόνι για αναβάθμιση συνδεσιμότητας πολυκατοικιών 

Να σημειωθεί ότι το Super Fast Broadband, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο την μετάβαση από την εποχή του χαλκού στην εποχή της οπτικής ίνας, υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης κι εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ελέγξουν μέσω της σχετικής ιστοσελίδας εάν στη διεύθυνση που θα δηλώσουν υπάρχουν υπηρεσίες πολύ γρήγορου ίντερνετ, θα λάβουν επιδότηση συνολικής αξίας 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών.

Πέρα από το κουπόνι Super Fast Broadband να θυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόταση για μια ακόμα δράση η οποία, στη λογική του Εξοικονομώ, θα επιδοτεί την τεχνολογική αναβάθμιση των κτηρίων, ώστε να φτάσει πιο γρήγορα η οπτική ίνα στο σπίτι των καταναλωτών. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.