Έρχεται το Know your Customer ξεκινώντας από τις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το Know your Customer ξεκινώντας από τις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες

Μεγάλη διευκόλυνση στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες κι άλλους οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ταλαιπωρία των πελατών να προσκομίζουν έγγραφα για επικαιροποίηση στοιχείων, αναμένεται να φέρει σύντομα ένα ακόμα έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το «Know your customer» η νέα ψηφιακή υπηρεσία η οποία βάσει τις Βίβλου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, αποτελεί επί της ουσίας ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Από το κανάλι αυτό ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να αντλεί στοιχεία των πολιτών όταν χρειάζεται κι εφόσον φυσικά έχει την συγκατάθεση των πελατών.

Για παράδειγμα με το KYC η τράπεζα θα μπορεί για να αντλεί το εκκαθαριστικό από το ΤΑΧΙSnet ψηφιακά, κατόπιν συγκατάθεσης του χρήστη, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει ιδιαίτερα και την συχνή επικαιροποίηση των στοιχείων των πελατών, η οποία μέχρι χθες απαιτούσε μετάβαση των πολιτών στα τραπεζικά ιδρύματα. Να θυμίσουμε ότι μέχρι και σήμερα, ακόμη και στις περιπτώσεις που το άνοιγμα λογαριασμού γίνεται απομακρυσμένα (π.χ. με βιντεοκλήση), οι πελάτες καλούνται να στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή

Στον πυρήνα του σχεδιασμού της συγκεκριμένη υπηρεσίας, όπως διευκρινίζεται, βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές. Γι’ αυτό και κάθε φορά που θα ζητείται πρόσβαση από το τραπεζικό ίδρυμα ή τον οργανισμό θα απαιτείται η συγκατάθεση του πολίτη προτού πραγματοποιηθεί η διάθεση των στοιχείων.

Η δράση, εστιάζει αρχικά στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering - AML κανονισμού, βάσει του οποίου οφείλουν να ζητούν την προσκόμιση στοιχείων α) ταυτότητας β) εισοδημάτων, γ) επαγγελματικής δραστηριότητας και δ) δ/νσης διαμονής και επικοινωνίας του πελάτη/πολίτη. Θα λειτουργεί μάλιστα συμπληρωματικά με την ψηφιακή εγγραφή ταυτοποίησης (digital onboarding) που μέρος των τραπεζών έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν.

Στο αρχικό στάδιο εφαρμογής το Know your Customer θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την υφιστάμενη διαδικασία κατάθεσης έγχαρτων ή ψηφιακών εγγράφων. Σε επόμενο στάδιο βέβαια και εξελισσόμενη παράλληλα με την υπηρεσία αυθεντικοποίησης πολιτών και την ταυτότητα πολίτη, θα παρέχει υπηρεσίες απομακρυσμένης ταυτοποίησης του πολίτη υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης, ενώ θα καλύψει και νέα σενάρια KYC, όπως για παράδειγμα σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς ή στοιχηματικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider