Την Τετάρτη η υπογραφή των συμβάσεων για το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τετάρτη η υπογραφή των συμβάσεων για το 5G

Στην εκπνοή του 2020 και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις χορήγησης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των υπερθεματιστών, δηλαδή των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone και Wind).

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού τιμήματος των περίπου 372 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εισπραχθεί από το Δημόσιο, δεδομένου ότι Cosmote και Vodafone προχώρησαν στην άμεση αποπληρωμή του ποσού, δηλαδή στην καταβολή 123 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο η Wind εκμεταλλευόμενη το πλάνο δόσεων που προέβλεπε ο διαγωνισμός, κατέβαλε το 30% του τιμήματος ήτοι 36 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 119 εκατ. ευρώ, και θα καταβάλει τα υπόλοιπα σε εννέα ετήσιες δόσεις αρχής γεννομένης από την επόμενη τριετία.

Αρχές του 2021 το Ταμείο Φαιστός

Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η καταβολή μέρους του ποσού ενεργοποιεί και την δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της πέμπτης γενιάς ταχυτήτων.

Το φιλόδοξο αυτό επενδυτικό ταμείο χρηματοδότησης εφαρμογών πάνω στο 5G, η ιδέα του οποίου έχει λάβει τα εύσημα και της ΕΕ θα αξιοποιήσει το 25% των εσόδων της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ, δηλαδή περίπου 93 εκατ. ευρώ ενώ θα μοχλεύσει και ιδιωτικά κεφάλαια με ποσοστό 30%, για να ξεκινήσει τις επενδύσεις.

Στόχος του Ταμείου Φαιστός το οποίο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ) είναι να αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με ταχύτητες 5G τρέχει ήδη η Ελλάδα

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δίκτυα 5G έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Cosmote, την αμέσως επόμενη ημέρα της δημοπρασίας, ενεργοποίησε τη διάθεση 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ακόμα 13 πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα,, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη). Αξιοποιώντας το ήδη διαθέσιμο φάσμα το δίκτυο της Cosmote δίνει τη δυνατότητα υψηλών ταχυτήτων που αγγίζουν η και ξεπερνούν τo 1 Gbps σε επιλεγμένα σημεία.

Πρόσβαση στο δίκτυο Cosmote 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο Cosmote.

Μία ημέρα αργότερα, το κουμπί της μετάβασης σε ταχύτητες πέμπτης γενιάς πάτησε και η Wind προσφέροντας 5G σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Με το νέο έτος την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G αναμένεται να ανακοινώσει και η Vodafone.

Σημειωτέον ότι υποχρέωση των παρόχων είναι να έχουν καλύψει το 60% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2024 και το 90% μέχρι το 2027. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Cosmote, στόχος είναι το 5G δίκτυό της να καλύπτει το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Το πέρασμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αποτελέσει καταλύτη για την οικονομία. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider