7+1 online πλατφόρμες μαθημάτων για μια ...δημιουργική καραντίνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
7+1 online πλατφόρμες μαθημάτων για μια ...δημιουργική καραντίνα
Επιβεβλημένο κρίνεται το να βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε την μετατρέπουμε τον εγκλεισμό σε κάτι ευχάριστο και δημιουργικό...

Το συναίσθημα που σίγουρα βιώνει το τελευταίο διάστημα όλος ο πλανήτης είναι αυτό της απομόνωσης, μιας απομόνωσης που κρίνεται επιβεβλημένη για να εξασφαλιστεί η μετέπειτα αρμονική συνύπαρξη.

Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η απομόνωση στην ψυχολογία μας, ή καλύτερα, εξαιτίας αυτού, εξίσου επιβεβλημένο κρίνεται και το να βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε την μετατρέπουμε τον εγκλεισμό σε κάτι ευχάριστο και δημιουργικό.

Και πώς θα γίνει αυτό;

Μα φυσικά με την βοήθεια της τεχνολογίας η οποία πέρα από την επικοινωνία και την ψυχαγωγία που μας διασφαλίζει εν μέσω καραντίνας μπορεί να συμπληρώσει τα κενά της ημέρας και με διαδικτυακή εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, μαθαίνοντας μας κάθε μέρα και κάτι καινούργιο.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες πλατφόρμες στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας από το σπίτι, τώρα που υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Στο φιλοσοφικό ερώτημα να διδάσκεται η ευτυχία απαντά καταφατικά ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα του Yale τα οποία ενόψει της πανδημίας  διατίθεται από την 1 Απριλίου δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Coursera.

Το μάθημα με θέμα την ευτυχία ξεκίνησε να διδάσκεται για πρώτη φορά την άνοιξη του 2018 από την καθηγήτρια γνωστικών επιστημών και ψυχολογίας του Yale, Laurie Santos.

Στο μάθημά της η Santos συνδύαζε την θετική ψυχολογία με τις πραγματικές εφαρμογές της συμπεριφορικής επιστήμης, απορρίπτοντας δημοφιλείς απαντήσεις στο ερώτημα «τι μας κάνει ευτυχισμένους ευτυχισμένους». Καταρρίπτοντας τα status symbol ενός λαού που παρά την ευημερία του έβγαινε στη 19η θέση της λίστας με τις ευτυχέστες χώρες του πλανήτη έγινε το πιο δημοφιλές μάθημα στα 317 χρόνια λειτουργίας του Yale και συγκέντρωση το ενδιαφέρον διεθνών και τοπικών μέσων ενημέρωσης. Παρότι οι μεγάλες διαλέξεις του Yale δεν υπερβαίνουν τους 600 φοιτητές, στο μάθημα «Ψυχολογία και καλή ζωή» είχαν εγγραφεί 1.182.

Σε αυτό, οι φοιτητές διδάσκονται πρακτικές συμβουλές για το πως να επιλέξουν μία εργασία με νόημα, πως να μάθουν να έχουν στόχους που μακροπρόθεσμα θα τους κάνουν ευτυχισμένους αλλά και συνήθειες που θα οδηγήσουν σε μια πραγματικά ολοκληρωμένη ζωή.

Η ελληνική εκδοχή εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας opencourses.gr στην οποία συμμετέχουν 26 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολλά άλλα. Αυτά έχουν καταχωρήσει πάνω από 3750 μαθήματα από 4000 διδάσκοντες.

Πρόκειται για μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας μας για το ψηφιακό περιβάλλον τα οποία είναι δωρεάν διαθέσιμα να διευρύνουν τις γνώσεις μας χωρίς ωστόσο να παρέχουν κάποια πιστοποίηση.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε με στόχο την διάδοση «ιδεών που αξίζει να ακουστούν» είναι μάλλον γνωστός στους περισσότερους. Έχοντας διευρυνθεί αρκετά σε αυτά τα χρόνια ζωής του, το Ted, διαθέτει πλέον αμέτρητα βίντεο που καλύπτουν θέματα όπως τεχνολογία κι επιστήμες, σχέδιο, επιχειρήσεις, συνεργασίες, καινοτομία, περιβάλλον, επικοινωνία, ακτιβισμός, ανάπτυξη του παιδιού και άλλα σε 100 γλώσσες. Παρότι στην περίπτωση του TED δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση και δεν πρόκειται για κανονικά μαθήματα όπως στις περισσότερες από τις πιο πάνω πλατφόρμες, σίγουρα θα μπορέσετε να ανοίξετε τους ορίζοντές σας παρακολουθώντας μικρότερης έκτασης και λιγότερο απαιτητικά βίντεο.

«O κορονοϊός επηρεάζει την εκπαίδευση ή την εργασία σας; Εξερευνήστε τα online μαθήματα του FutureLearn για να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας, να καλλιεργήσετε τις ατομικές σας δεξιότητες αλλά και να συνδεθείτε με τους ειδικούς σε κάθε τομέα» είναι το μήνυμα που διαβάζει κανείς με το επισκεφτεί την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης FutureLearn. Πρόκειται για την διαδικτυακή πλατφόρμα του ανοιχτού πανεπιστημίου της Αγγλίας, η οποία προσφέρει πλήθος μαθημάτων από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Και στην πλατφόρμα FutureLearn η εκπαίδευση συνοδεύεται από πιστοποιητικό παρακολούθησης, μετά το πέρας των μαθημάτων.

140 γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και τα Harvard και MIT έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προσφέροντας την πλατφόρμα EdX. Σε αυτή βρίσκει κανείς πληθώρα δωρεάν μαθημάτων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε τομείς όπως computer science, data science, business και management ανθρωπιστικές επιστήμες, ξένες γλώσσες κλπ. Η πλατφόρμα παρέχει σε κάθε μαθητή και την απαραίτητη πιστοποίηση μετά το πέρας των μαθημάτων.

Με 14 εκατ. εκπαιδευόμενους και 2 εκατ. αποφοίτους από τα 1.000 online μαθήματα που διαθέτει και η πλατφόρμα Alison συγκαταλέγεται στις δημοφιλείς επιλογές. Σε αυτή βρίσκει κανείς μαθήματα σε τομείς όπως υγεία, επιχειρήσεις, επιστήμη, ανθρωπιστικές επιστήμες, θετικές επιστήμες, lifestyle, ξένες γλώσσες και αρκετά εξ αυτών μπορεί να τα παρακολουθήσει δωρεάν.

Ωστόσο αν η παρακολούθηση συνοδεύεται από πιστοποίηση θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο κάθε φορά, αντίτιμο, χωρίς αυτό να είναι ιδιαιτέρως υψηλό.

Μια εξίσου διαδεδομένη πλατφόρμα online εκπαίδευσης είναι και η Udemy η οποία μάλιστα έχει μεγάλη απήχηση διεθνώς. Στόχος της όπως αναφέρει στο website της ο «εκδημοκρατισμός» της εκπαίδευσης και η πρόσβαση όλων σε αυτή. 

Αυτή τη στιγμή η Udemy αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές αγορές online μαθημάτων συνδέοντας εκατομμύρια εκπαιδευόμενους με μια δεξαμενή 100 χιλιάδων και πλέον μαθημάτων από 57 χιλιάδες. εκπαιδευτές σε 65 γλώσσες. Στην πλατφόρμα βρίσκει κανείς πάνω από 1.000 δωρεάν μαθήματα ενώ επί πληρωμή υπάρχουν περισσότερα από 10.000.

Όσο για την θεματική των μαθημάτων και εδώ ποικίλει. Ψάχνοντας εντοπίζει κανείς από μαθήματα για προγραμματισμό, για επιχειρήσεις, για οικονομικά και λογιστικά, για IT μέχρι μαθήματα για την καλλιέργεια ιδιαίτερων δεξιοτήτων, όπως η παραγωγικότητα, η ισχυροποίηση της μνήμης και της απομνημόνευσης, η δημιουργικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η διαχείριση του άγχους, η ευτυχία και πολλά πολλά άλλα.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες εκπαίδευσης ενηλίκων ακούει στο όνομα Coursera. Σε αυτή βρίσκει κανείς πληθώρα μαθημάτων σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της τεχνολογίας ( business analytics, graphic design, Python, IT, AI και cloud engineering), της υγείας, των επιχειρήσεων (ηγεσία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οικονομική διαχείριση, marketing κ.α.) των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, (ιστορία και φιλοσοφία), των κοινωνικών επιστημών, των ξένων γλωσσών, των μαθηματικών και άλλων. 

Στην πλατφόρμα υπάρχουν και δωρεάν μαθήματα καθώς και μαθήματα επί πληρωμή. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα δίνεται και πιστοποίηση παρακολούθησης εφόσον ο χρήστης επιτύχει στα απαραίτητα τεστ.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:30

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του

18:26

Alumil: Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7% το 2023

18:20

Leroy Merlin για πρόστιμο: Αμφισβητούμε τη νομική και ουσιαστική βασιμότητά του

18:05

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Ο μακροχρόνιος, «σκιώδης» πόλεμος Ισραήλ και Ιράν

17:46

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

17:26

Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

17:25

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Δεν αναμένουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές

17:18

Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια

16:59

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

16:33

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

16:22

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας

16:18

Νέο αίμα στον ΣΦΕΕ: Ποιοι συστήνουν το νέο 11μελές ΔΣ

16:14

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

16:09

Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας»

16:05

MicroStrategy: 370 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το 2024 ο CEO Μάικλ Σέιλορ λόγω bitcoin

gazzetta
gazzetta reader insider insider