Τεχνολογία
11-07-2019 | 13:49

Συνεργασία Airbnb με την ΕE προς όφελος των καταναλωτών - Τι αλλάζει στην πλατφόρμα

Μοιράσου το
Συνεργασία Airbnb με την ΕE προς όφελος των καταναλωτών - Τι αλλάζει στην πλατφόρμα

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν διαπραγματεύσεων προχωρά η περίφημη πλατφόρμα διαμοιρασμού Airbnb με στόχο την βελτίωση του τρόπου παρουσίασης των προσφορών καταλυμάτων στους καταναλωτές.

Πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε., οι προσφορές καταλυμάτων στους καταναλωτές θα είναι σύμφωνες με τα πρότυπα που ορίζονται στο δίκαιο της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών. Η εταιρεία προχώρησε στην κίνηση αυτή κατόπιν αιτήματος που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ τον Ιούλιο του 2018.

Ειδικότερα, η Airbnb φαίνεται να ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, με επικεφαλής την Νορβηγική Αρχή Καταναλωτών, για να ευθυγραμμίσει πλήρως τις πρακτικές και τους όρους της με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Οι κύριες βελτιώσεις και αλλαγές:

Ποιες είναι όμως οι βασικές αλλαγές και βελτιώσεις που θα δουν οι καταναλωτές;

Στις αναζήτηση καταλύματος με επιλεγμένες ημερομηνίες οι χρήστες βλέπουν τη συνολική τιμή στη σελίδα αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εφαρμοστέων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων και τελών (όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και καθορισμό και τοπικοί φόροι). Επί της ουσίας δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά τέλη «έκπληξη» που να εμφανίζονται στις επόμενες σελίδες·

Επιπλέον, η Airbnb θα κάνει ευδιάκριτη την διαφορά μεταξύ καταλυμάτων που διατίθονται στην αγορά από ιδιώτες και αυτών που διατίθονται από επαγγελματίες

Παράλληλα η Airbnb παρέχει στον δικτυακό της τόπο σύνδεσμο προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών, ο οποίος μάλιστα είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επίλυση διαφορών.

Τέλος η εταιρεία προχώρησε σε αναθεώρηση των όρων παροχής υπηρεσιών της καθιστώντας πλέον σαφές ότι οι χρήστες μπορούν να προσφύγουν κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας κατοικίας, ότι σέβεται τα βασικά νομικά δικαιώματα των χρηστών να προσφεύγουν κατά του παρόχου καταλύματος, σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών καθώς και ότι δεσμεύεται να μη μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενημερώνει σαφώς τους χρήστες εκ των προτέρων τους και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών διενήργησε κοινή αξιολόγηση των πρακτικών και όρων παροχής υπηρεσιών της Airbnb με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την καθοδήγηση της Νορβηγικής Αρχής Καταναλωτών (Forbrukertilsynet) τον Ιούλιο του 2018.

«Φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα βρουν στις διακοπές τους ακριβώς αυτό που είδαν όταν έκαναν κράτηση. Η σύγκριση και η κράτηση ξενοδοχείου ή καταλύματος μέσω του διαδικτύου κατέστησε τη διαδικασία γρήγορη και εύκολη για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η τιμή που βλέπουν στην πρώτη σελίδα θα είναι η τιμή που θα πληρώσουν στο τέλος. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η Airbnb ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας της. Περιμένω να κάνουν το ίδιο και άλλες πλατφόρμες», δήλωσε σχετικά η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.