ΕΦΚΑ: 4 στους 10 μη μισθωτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα για το 2026 - 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο τρίμηνο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: 4 στους 10 μη μισθωτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα για το 2026 - 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο τρίμηνο
Παρότι στο τρίμηνο Δεκέμβριος 2025-Φεβρουάριος 2026 υποβλήθηκαν συνολικά 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών, εν τούτοις χιλιάδες ασφαλισμένοι έχασαν την πρόσβαση σε σημαντικές παροχές υγείας

Χωρίς πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρίσκονται από 1ης Μαρτίου περίπου 4 στους 10 μη μισθωτούς που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, φέτος έμειναν εκτός οριακά λιγότεροι από 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών προς τον ΕΦΚΑ. Αν και κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2025-Φεβρουάριος 2026 υποβλήθηκαν συνολικά 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών, εν τούτοις χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν, χάνοντας την πρόσβαση σε σημαντικές παροχές υγείας.

Όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους βέβαια συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας (δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας). Ωστόσο, έχασαν την πλήρη κάλυψη παροχών σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ιδιωτική συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική δαπάνη, επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές θεραπευτικές πράξεις.

Εξαιρούνται ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες οι οποίοι δικαιούνται ιατρική κάλυψη και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, ακόμη κι αν ο κύριος ασφαλισμένος έχει απωλέσει την ασφαλιστική του ικανότητα.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έμειναν εκτός

Όσοι ασφαλισμένοι έχασαν την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, μπορούν να κάνουν διακανονισμό των βεβαιωμένων οφειλών τους και εφόσον τηρούνται οι όροι της, η ασφαλιστική τους ικανότητα θα ανανεώνεται κάθε μήνα.

Ειδικά για τον Μάρτιο, εκείνοι που επιθυμούν να καταβάλουν την πρώτη δόση των καθυστερημένων οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε Τοπική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ ανεξαρτήτως ασφαλιστικής υπαγωγής και να καταθέσουν αίτημα «Χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε μη μισθωτούς».

Εφόσον υπάρχει ενεργή ρύθμιση οφειλών και τηρείται κανονικά, δηλαδή καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται και οι τρέχουσες εισφορές, τότε χορηγείται μηνιαία ασφαλιστική ικανότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εξόφληση καθυστερούμενων εισφορών δεν συνεπάγεται αυτόματη ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στην Τοπική Διεύθυνση στην οποία υπάγονται, είτε να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα μέσω της ειδικής υπηρεσίας «Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μη μισθωτούς» στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Μόνο μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ενεργοποιείται εκ νέου η κάλυψη.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή να επικοινωνήσουν με το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών 1555.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις, τρέχουν οι διορθώσεις

ΕΝΦΙΑ 2026: Πώς να βρείτε το εκκαθαριστικό σας

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2025

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider