Τσακλόγλου: Πάνω από 82.000 οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: Πάνω από 82.000 οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Τα όρια συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά αλλά και τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου καλεσμένος στον Αντέννα και την εκπομπή Στούντιο με θέα με τη Φαίη Μαυραγάνη για τα όρια συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά αλλά και τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία μας είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία γιατί αυτό ενδιαφέρει για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Αυτός ο έλεγχος έγινε και μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση συνταξιούχων, που τους δίνει την δυνατότητα να εργαστούν λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού ενώ όσον αφορά τις κρατήσεις σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος. Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου ο Υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 συνταξιούχους που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, νούμερο που είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί, της τάξης του 30% και αυτό μάλιστα συνέβαινε και ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι το ότι έχουμε βάλει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% των επιπρόσθετων αποδοχών τις οποίες θα έχει ο εργαζόμενος συνταξιούχος»

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για προσωπική διαφορά αναφέροντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο όμως, σε κάθε περίπτωση πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Ο e-ΕΦΚΑ τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019, να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000 με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ως προς το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία επέφερε εξίσωση των όρων παροχής επικουρικής σύνταξης σε άτομα τα οποία συνταξιοδοτούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεμπλοκάροντας αυτόματα πάνω από 10.000 συντάξεις, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ να κάνουν λόγο για 26.000 εκκρεμείς επικουρικές σήμερα όταν ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο νούμερο ήταν πάνω από 50.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου: Μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider