«Κυκλική ανεργία»: Η μείωσή της τροφοδοτεί την «ανεργία τριβής» - Γιατί επηρεάζονται οι τριετίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κυκλική ανεργία»: Η μείωσή της τροφοδοτεί την «ανεργία τριβής» - Γιατί επηρεάζονται οι τριετίες
Αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες. Αναντιστοιχία δεξιοτήτων, κατάρτιση και πληθωρισμός τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Οριακά πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10,3% αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό της ανεργίας για το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, όπως καταγράφονται στην Τριμηνιαία Έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργία είναι κρίσιμη όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης του μισθού τους.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, αναμένεται μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

«Καθώς η χώρα προσεγγίζει μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, οποιεσδήποτε μειώσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα ή έτη θα είναι αναπόφευκτα βραδύτερες. Παράλληλα με τη μείωση της κυκλικής ανεργίας, προτεραιότητα τίθεται στην αντιμετώπιση της εναπομένουσας διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά κρίνονται τα ζητήματα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και η ανάγκη παροχής επαρκούς και ποιοτικής κατάρτισης, τόσο σε αρχική όσο και σε συνεχιζόμενη βάση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σημαντικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα, και συνεπώς για τη συνολική απασχόληση, αποτελεί -σύμφωνα με το ΙΟΒΕ- ο σχετικά υψηλός δομικός πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Επίσης, προκλήσεις προκύπτουν από μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου υψηλότερων επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ. Με βάση τις εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της κατανάλωσης το 2024, αναμένεται αντίστοιχα επιβράδυνση της θετικής δυναμικής στον τομέα της απασχόλησης.

Πέφτει η ανεργία στις γυναίκες - Παραμένει στους νέους

Σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση το φύλο στην Ελλάδα, παραμένει υψηλότερο στις γυναίκες αλλά η πτώση του σε αυτές ήταν ισχυρότερη. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών κατήλθε στο 12,9% το δ’ τρίμηνο του 2023 από το 15,7% το δ’ τρίμηνο του 2022 παρουσιάζοντας πτώση 2,8 ποσοστιαίες μονάδας, ενώ στους άνδρες περιορίστηκε στο 8,5% από το 8,9% (-0,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Αναφορικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση την ηλικία, μειώνεται όσο η ηλικία αυξάνεται. Το δ’ τρίμηνο του 2023 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε όλες στις ηλικιακές ομάδες πλην της ομάδας 15-19 ετών και της ομάδας άνω των 65 ετών. Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, η ισχυρότερη μείωση κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάστηκε στα άτομα ηλικίας 25-29 ετών όπου περιορίστηκε στο 18,2% από το 22,9%.

Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών όπου το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,8% από το 8,3%, ενώ η ηπιότερη μείωση του ποσοστού ανεργίας παρουσιάστηκε στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών (-0,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 11,4% σε 10,6%). Τέλος, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάστηκαν στις ηλικιακές κατηγορίες 45-64 και άνω των 65 ετών.

Στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών παρουσιάζεται μείωση του ποσοστού ανεργίας από 8,3% σε 6,8% κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 65+ παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε 6,8% από 6,1%, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με τη διάρκεια της ανεργίας, τόσο το ποσοστό όσο και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων παρουσίασαν μείωση. Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας περιορίστηκε στο 50,8% (ως ποσοστό των ανέργων) από το 63,7% το δ’ τρίμηνο του 2022 (-12,9 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων κατήλθε στους 248,2 χιλ. από τους 355,7 χιλ. (-107,5 χιλ. ή -30,2%).

Αναφορικά με τις τάσεις στην περιφερειακή διάσταση της ανεργίας, σε τρεις περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, σε μία παρέμεινε σταθερό και στις υπόλοιπες εννέα μειώθηκε. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου ανήλθε το δ’ τρίμηνο του 2023 στο 19,5% από 15,2% το δ’ τρίμ. του 2022 (+4,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (14%) μειωμένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Η ισχυρότερη μείωση παρουσιάστηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 6,8% από το 14,2%. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας την ίδια περίοδο εντοπίζεται στο Νότιο Αιγαίο όπου διαμορφώθηκε σε 4,2% από 7,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα: Τι θα πληρωθεί μέχρι το Πάσχα - Νωρίτερα οι παροχές ανεργίας - Πότε καταβάλλεται το αυξημένο επίδομα γέννησης

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

Από πότε θα ισχύσει το «μπόνους» που θα αυξάνει το επίδομα ανεργίας - Πώς θα κλιμακώνεται μέσα στο 12μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider