Ταμειακές – POS: Σε διπλή πρέσα πάροχοι-επιχειρήσεις για διασύνδεση και χρεώσεις - Έρχονται «καμπάνες»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμειακές – POS: Σε διπλή πρέσα πάροχοι-επιχειρήσεις για διασύνδεση και χρεώσεις - Έρχονται «καμπάνες»
Με νομοθετική ρύθμιση προειδοποιεί το οικονομικό επιτελείο όσους δεν «κουρέψουν» τις προμήθειες στις πληρωμές με κάρτα - Καμία παράταση στο «πάντρεμα» ταμειακών - POS. Οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και το χρονοδιάγραμμα.

Τελεσίγραφο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν εντός του χρονοδιαγράμματος στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS στέλνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ παράλληλα κλιμακώνει την πίεση σε τράπεζες και παρόχους να «κουρέψουν» τις προμήθειες σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και POS κυρίως για μικρά ποσά προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξουν η κυβέρνηση θα παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση.

Το παζλ της μείωσης των χρεώσεων για συναλλαγές με POS απαιτεί την εξεύρεση λεπτών ισορροπιών ώστε να ωφεληθούν οι έμποροι κατά τις μικροσυναλλαγές, χωρίς να στρεβλωθεί ο ανταγωνισμός, ενώ όπως έχει γράψει το insider.gr, σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα τηρήσουν τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard.

Οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί πληρωμών φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων που επιβάλλονται στις πληρωμές με κάρτες, με τις προμήθειες που χρεώνουν να φτάνουν έως 3,5%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50% - 0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν, και μάλιστα θεσμοθετημένα, το 0,20%.

Ταμειακές – POS

Στο μέτωπο της διασύνδεσης ταμειακών - POS επεκτείνονται οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα ενώ έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Πρόστιμα

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακόμα όσες επιχειρήσεις από τους 35 κλάδους της λιανικής που ήταν υποχρεωμένες για την εγκατάσταση POS και δεν το έχουν πράξει κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν περιθώριο διασύνδεσης οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Εποχικές επιχειρήσεις
Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

POS - Ταμειακές μηχανές: Έλεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ

Χατζηδάκης: Καμία περίπτωση να μην διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με POS

gazzetta
gazzetta reader insider insider