ΣΒΕ: Με reskilling και μετανάστες με εξειδίκευση θα καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας η βιομηχανία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΣΒΕ: Με reskilling και μετανάστες με εξειδίκευση θα καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας η βιομηχανία
Στόχος είναι η ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας

Δέσμη προτάσεων προκειμένου να γεφυρωθούν οι ανάγκες των βιομηχανικών επιχειρήσεων με την αγορά εργασίας ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), παρουσιάζοντας τη μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία.

Στόχος είναι η ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, μέσω δράσεων που δίνουν έμφαση:

  • στην ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές ειδικότητες της βιομηχανίας και να προωθηθεί η πρακτική άσκηση σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε οι καταρτιζόμενοι να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση κατάλληλων, εξειδικευμένων υποδομών και εξοπλισμού (μηχανήματα, εργαλεία)
  • στη δημιουργία εθνικού κέντρου έρευνας για την ΕΕΚ σε πανεπιστημιακό επίπεδο και με την ενεργό συμβολή των κοινωνικών εταίρων.
  • στη σύσταση μηχανισμού καταγραφής και αξιολόγησης των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται εκτός απασχόλησης με εστίαση σε ειδικές ομάδες/ευάλωτες ομάδες, κτλ. και πιθανώς θα μπορούσαν να εργαστούν στην βιομηχανία
  • στην υλοποίηση πλατφόρμας όπου θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα καταγραφής των αναγκών τους σε προσωπικό, ειδικότητες, δεξιότητες, κτλ. ώστε αφενός να υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης με το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται εκτός απασχόλησης, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς (π.χ. ΔΥΠΑ, Υπουργείο Παιδείας) να έχουν την κατάλληλη πληροφορία για το σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη επεσήμανε πως «το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία σήμερα εντοπίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό. Μας λείπουν εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Μας λείπει όμως και η δυνατότητα να βοηθάμε το ανθρώπινο δυναμικό μας να γίνεται όλο και πιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το reskilling και το upskilling είναι αναγκαία. Είναι ευνόητο ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται άμεσα με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση -εκκινούν θα έλεγα από αυτήν».

«Σύγχρονη πολιτική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σημαίνει ισχυρή ώθηση ανάπτυξης της βιομηχανίας μας. Και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, σημαίνει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, πολύπλευρη στήριξη στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε η κα. Σαράντη.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ (Ινστιτούτο του ΣΒΕ), εντοπίζει τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής πραγματικότητας και συμβάλλει στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ.

Καταλήγει, δε, σ’ ένα ολοκληρωμένο πλέγμα 13 προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων (reskilling και upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

«H επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι ο καταλύτης της ανάκαμψης, η ασφαλέστερη απάντηση απέναντι στην ανεργία, το ισχυρότερο ίσως εφόδιο μπροστά στις προκλήσεις και τις προσκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Το μέσον που θα οδηγήσει τον κάθε πολίτη στο να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την εργασία και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Χρέος μας, να εναρμονίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τις απαιτήσεις της εποχής κερδίζοντας σε κάθε επίπεδο το στοίχημα της ανάπτυξης» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Χωρίς τη νόμιμη μετανάστευση θα υπάρξει πρόβλημα οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Υπογράμμισε πως ήδη έχουν εκδοθεί 4.500 προσωρινές άδειες σε μετανάστες και οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα υπολογίζονται γύρω στις 30.000. Ο υπουργός ανακοίνωσε πως στο νομοσχέδιο που θα μπει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται η επέκταση της άδειας διαμονής από τα 3 στα 5 χρόνια, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι περιφέρειες και τα προξενεία, ενώ ανέφερε πως σύντομα θα λειτουργήσουν 4 Ψηφιακά Κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων προκειμένου να φέρουν εις πέρας 200.000 εκκρεμή ραντεβού από μετανάστες.

To στέλεχος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, ανέφερε πως «δεδομένων των διαθέσιμων σημαντικών κονδυλίων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

KPMG: Ποιες αποδοχές και παροχές προσφέρουν οι εταιρείες για να κρατήσουν τα στελέχη τους

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Με επιδότηση 40% η ανακαίνιση 12.500 ακινήτων - Ανοίγουν οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός

Ο «χρησμός» της ΤτΕ για την αγορά εργασίας: Τι προτείνει για μισθούς, εισφορές, κενές θέσεις και μετανάστες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider