Έκκληση σε 280.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους - Για ποιους παρατείνεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση σε 280.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ να ρυθμίσουν τα χρέη τους - Για ποιους παρατείνεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Από τους 700.000 περίπου μη μισθωτούς με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται πως οι 280.000 έχουν μικρές οφειλές της τάξης των 500, 1.000 και 2.000 ευρώ.

Έκκληση σε μικρο-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ., απευθύνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Από τους 700.000 περίπου μη μισθωτούς με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται πως οι 280.000 έχουν μικρές οφειλές της τάξης των 500, 1.000 και 2.000 ευρώ, που θα μπορούσαν εύκολα να αποπληρωθούν ή να ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις.

«Περίπου 170.000 μη μισθωτοί χρωστούν κάτω από 500 ευρώ και άλλες 110.000 χρωστούν μεταξύ 500 και 2.000 ευρώ. Τους καλώ έστω και τώρα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτές σε 24 δόσεις προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές τους.

Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσή τους και αν πρέπει να επισκεφθούν διά ζώσης την Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ, για να ρυθμίσουν το ζήτημα της ασφαλιστικής τους ικανότητας, ο φορέας επισημαίνει ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών στην περίπτωση αυτή γίνεται χωρίς ραντεβού.

Oοι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις – ανεξάρτητα από το πού ανήκουν – για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο.

Υπενθυμίζεται πως κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δε χάνει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή του στο δημόσιο σύστημα υγείας, για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, δίνεται παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές την προηγούμενη χρονιά, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018 και στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην ναυτικοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -αν και ανασφάλιστοι - συνεχίζουν να απολαμβάνουν:

  • ανήλικοι έως 18 ετών
  • ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση
  • ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστική ικανότητα: Οι 6 κατηγορίες οφειλετών του ΕΦΚΑ που απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Alert για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα - Ποιοι εξαιρούνται

Μιχαηλίδου: Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξάρτητα αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider