Αγορά εργασίας: Οι γυναίκες ηγούνται της ανάκαμψης μετά την πανδημία - Σε ποιο κλάδο υστερούν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά εργασίας: Οι γυναίκες ηγούνται της ανάκαμψης μετά την πανδημία - Σε ποιο κλάδο υστερούν
Ο κλάδος της Πληροφορικής αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς παρά την ταχεία ανάπτυξή του, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμμετοχή των γυναικών στον χώρο αυτό παραμένει χαμηλή σε σχέση με τους άνδρες.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σε υψηλόβαθμα πόστα στον επιχειρηματικό στίβο.

Οι γυναίκες σήμερα τείνουν να εργάζονται λιγότερες ώρες, δουλεύουν σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και καταλαμβάνουν θέσεις κατώτερου επιπέδου από ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτείται από γυναίκες, οι οποίες φαίνονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη στα ανώτερα «σκαλοπάτια» της ιεραρχίας.

Μάλιστα ο κλάδος της Πληροφορικής αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς παρά την ταχεία ανάπτυξή του, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμμετοχή των γυναικών στον χώρο αυτό παραμένει χαμηλή σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 28% του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Πληροφορικής και μόνο το 14% των προγραμματιστών λογισμικού.

Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην τεχνολογία είναι οι προκαταλήψεις στις πρακτικές πρόσληψης. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη αλλά και την αναγνώριση των γυναικών για το έργο τους.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, η οποία εντοπίζει ακόμη πως οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην τεχνολογία να αποκτήσουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται για να προαχθούν στην καριέρα τους.

Επιπλέον, το κενό στο μισθολογικό χάσμα αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα στον κλάδο της Πληροφορικής. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι εταιρείες πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους μισθοδοσίας και να εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αμείβονται με δίκαιο τρόπο και ισότητα. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν διαφάνεια για τους μισθούς και τις προαγωγές, παρέχοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.

Μanagers και CEO γένους θυληκού

Έρευνα της McKinsey & Company σε συνεργασία με τον οργανισμό Lean In αποκαλύπτει ότι για κάθε 100 άνδρες εργαζομένους που αναβαθμίζονται σε managers, 87 γυναίκες εργαζόμενες παίρνουν, αντίστοιχα, προαγωγή.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ανδρών εργαζομένων μεγαλώνει όσο αυξάνεται και το επίπεδο εμπειρίας (52% σε junior θέσεις και 74%, πολύ πάνω από το μισό, για θέσεις επιπέδου CEO). Αντίστοιχα, ο αριθμός των γυναικών εργαζομένων μειώνεται όσο ανεβαίνει το επίπεδο εμπειρίας και οι θέσεις ευθύνης (48% σε junior θέσεις και 26% για θέσεις επιπέδου CEO).

Παρατηρείται λοιπόν μια δυσκολία για τις γυναίκες εργαζόμενες να αναρριχηθούν ιεραρχικά στις επιχειρήσεις που απασχολούνται σε αντίθεση με τους άνδρες που το καταφέρνουν ευκολότερα.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναλαμβάνει και την μερίδα του λέοντος στις δουλειές του σπιτιού, εκτός από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους άνδρες που όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, η συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού μειώνεται. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η συμβολή του άνδρα στις δουλειές του σπιτιού μειώνεται από 30% σε 13% με την πάροδο του χρόνου, όταν για τις γυναίκες η μείωση είναι πολύ μικρότερη, από 58% σε 52%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιμένει η ανεργία σε νέους, γυναίκες και μη πτυχιούχους - Υγεία, κατασκευές και μεταφορές οι κλάδοι που προσλαμβάνουν

Δημαδάμα: Προτεραιότητά μας οι ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

ΟΟΣΑ: Τα 64,4 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες - Πόσο είναι στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider