«Κληρώνει» για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου - Ποιοι εξαιρούνται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου - Ποιοι εξαιρούνται
Εκείνοι που δεν θα σπεύσουν να αποπληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, θα μείνουν από την 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, με εξαίρεση τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (παιδιά) και τα άτομες με αναπηρία.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας τις αποφάσεις του για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, «στόχος είναι η επαναφορά στην -προ Covid- κανονικότητα», γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται να δοθεί και φέτος παράταση στους μη μισθωτούς που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Κάτι τέτοιο θα αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που χρωστούν στον ΕΦΚΑ και δεν θα σπεύσουν να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους έως τις 29 Φεβρουαρίου. Όσοι δεν αποπληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους, θα μείνουν από την 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, με εξαίρεση τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (παιδιά) και τα άτομα με αναπηρία.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλόμενες (προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ), καθώς στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα.

Τα προηγούμενα χρόνια -λόγω κορονοϊού- υπήρχε ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, καθώς τα έτη 2021-22, μπορούσε κάποιος να λάβει ασφαλιστική ικανότητα χωρίς να καταβάλει όλο το ποσό. Το 2023 βρέθηκε μια μέση λύση, όπου οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούσαν να καταβάλλουν μόνο το κομμάτι υπέρ υγείας.

Στους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία. Πάντως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 και μετά - λόγω Covid - οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανανέωναν σε ετήσια βάση την ασφάλισή τους για παροχές υγείας, χωρίς να ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ αν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους.

Πέρυσι που ίσχυσε το μέτρο καταβολής μόνο των εισφορών υγείας για να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, το αξιοποίησαν μόλις οι 400.000 από τους 800.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με τους υπολοίπους να περιορίζονται στις καλύψεις των δομών δημόσιας υγείας για τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος χρόνου για την δωρεάν ιατρική κάλυψη επαγγελματιών με χρέη - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Τι αλλάζει στη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία - Ανατροπή για τους ανασφάλιστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider