Απασχόληση συνταξιούχων: Τι προβλέπει το νέο καθεστώς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αιρετούς - Ξεκινούν οι δηλώσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απασχόληση συνταξιούχων: Τι προβλέπει το νέο καθεστώς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αιρετούς - Ξεκινούν οι δηλώσεις
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν από την επόμενη εβδομάδα, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την απασχόληση και τα προσωπικά τους στοιχεία, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις και να προσδιοριστεί το ύψος του φόρου που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του

Νέο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων ισχύει από 1/1/2024, βάσει του ν. 5078/2023.

Συγκεκριμένα έχει τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή ενός μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

αγρότες, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), καταβάλλουν επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών.

Μάλιστα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν από την επόμενη εβδομάδα (12-16 Φεβρουαρίου), σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την απασχόληση και τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), προκειμένου ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις και να προσδιοριστεί το ύψος του φόρου που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του.

Ακολούθως ο εργοδότης τους θα παρακρατήσει από τον μισθό τους, ειδική εισφορά 10%, την οποία θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ, εντός του Φεβρουαρίου, παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).

Την δήλωση θα κάνουν οι συνταξιούχοι που σκοπεύουν να εργαστούν στο άμεσο μέλλον, όσο και εκείνοι που ανέλαβαν εργασία ως μισθωτοί ή ελ. επαγγελματίες.

Όσοι δεν δηλώσουν στον φορέα τους την απασχόληση, πριν την αναλάβουν, θα υποστούν χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ:

  • οι συνταξιούχοι αναπηρίας που απασχολούνται,
  • οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα,
  • οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
  • οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).

Υπενθυμίζεται πως οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν απασχόληση υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, συνεχίζουν, κατά την διάρκεια αυτής, να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον φορέα στο ακέραιο, χωρίς καμιά περικοπή.

Τι ισχύει για τους αιρετούς

Για τους αιρετούς οργάνων Α’ και Β’ βαθμού (δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης) που λαμβάνουν και σύνταξη, αυτή αναστέλλεται αν δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Συνεπώς εάν ο αιρετός είναι άνω των 62 ετών δεν έχει περιορισμό στη σύνταξή του. Αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη του αναστέλλεται λόγω της απασχόλησης του σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Κριτήριο επομένως για την αναστολή ή μη καταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους αιρετούς αποτελεί η συμπλήρωση ή μη του 62ου έτους της ηλικίας.

Οι συνταξιούχοι αιρετοί, εφόσον κατέχουν μία εκ των ανωτέρω θέσεων, καταβάλλουν επί της αντιμισθίας που λαμβάνουν, εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη και ο χρόνος τους θεωρείται ότι έχει διανυθεί στην ασφάλιση του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εξαιρούνται της ασφάλισης, τα πρόσωπα που έχουν παραιτηθεί -εφόσον αυτό προβλέπεται- της αμοιβής της θέσης που κατέχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απασχόληση συνταξιούχων: Ποιοι θα λάβουν μισθό και σύνταξη χωρίς καμία κράτηση - Τι κίνητρα επανένταξης ισχύουν από το 2024

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση σύνταξης και μειωμένες εισφορές - Αυστηρό πρόστιμο σε όσους δεν το δηλώνουν

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider